Безконтактните кредитни и дебитни карти - първо от Първа инвестиционна банка

Да си първи почти винаги е голямо предизвикателство, но и призвание. Водени от любовта към новите технологии, през 2010 г. представихме за първи път в България новото поколение кредитни и дебитни карти – безконтактните. Първо бяха MasterCard PayPass и Maestro PayPass, след това дойде MasterCard YES, а накрая Visa payWave Classic и Visa Electron payWave. Днес можем да се похвалим с пълна гама кредитни и дебитни карти, с които можете да плащате за секунди с едно доближаване до подходящото ПОС устройство. А такива вече сме инсталирали в почти 1000 търговски обекта в България – 973, ако трябва да бъдем по-точни.

Към края на 2012 година броят на издадените от Fibank безконтактни кредитни карти е 27 000, а безконтактните дебитни са близо 29 000. Спрямо годината, в която почнахме да ги издаваме официално, 2011 г., ръстът при кредитните карти е 31%, а при дебитните е над 4-кратен!

Брой издадени безконтактни карти от Fibank
Интересни са и други детайли. През 2011 година нашите клиенти направиха 50 210 безконтактни плащания с дебитните си карти и близо 10 500 с кредитните си карти. Към 30 ноември числата за 2012 година са малко по-различни – близо 56 500 безконтактни плащания с дебитни карти и 20 100 с кредитни карти.

Брой плащания с безконтактни кредитни и дебитни карти, издадени от Fibank
А каква е ситуацията със сумите на плащанията? През 2011 г. безконтактните плащания с дебитни карти са за общо 170 914 лв., а с кредитни – 125 798 лв. Към 30 ноември 2012 г. с дебитни карти са платени безконтактно 205 798 лв., а с кредитни – 393 222 лв.

Суми на безконтактните плащания с карти, издадени от Fibank
Ръстове се наблюдават в средната сума на плащанията и с кредитни, и с дебитни карти. Ако средната сума на безконтактно плащане с кредитна карта през 2011 г. е била 11.98 лв., за 2012 г. тя е 19.56 лв. Аналогично и при дебитните карти – 3.40 лв. за 2011 г. и 3.64 лв. през 2012 г. Причината за тази разлика е, че традиционно използваме повече кредитните карти за плащания, отколкото дебитните, които все още вадим най-често пред банкомата.

Но точно това е идеята на безконтактните карти – да направят плащането максимално лесно, бързо и удобно, така че да не се налага навсякъде да носите със себе си добрите стари монети и банкноти и да търсите най-близкия банкомат (въпреки че и това вече е лесно с новия ни сайт). Да, все още има магазини и ресторанти, в които не можете да платите с карта, но техният брой следва противоположна на описаните в тази публикация тенденции – намалява уверено.

Безконтактните кредитни и дебитни карти – първо от Първа инвестиционна банка Плащането с безконтактните дебитни и кредитни карти на ПОС устройството, което приема такива плащания (вижте пълния списък в нашия сайт), отнема секунди. Не е необходимо да подавате картата на касиера, а само я доближавате до ПОС-а и чувате продължителен звук – това означава, че плащането е било успешно. Не получавате бележка от устройството и не я подписвате – практика, която с времето ще се затвърди във всички търговски обекти.

Както виждате, средните суми на безконтактните плащания са ниски – под 20 лв. при кредитните карти и под 4 лв. при дебитните.

Най-голям е делът на безконтактните плащания в бензиностанции (OMV) и в кина (Арена), а следващите обекти, в които безконтактните плащания са на особена почит, са аптеки (Remedium), ресторантите за бързо хранене (Subway) и книжарниците (Хеликон). Ако и Вие зареждате често бензин, посещавате ресторанти за бързо хранене и кафенета или обичате да се разхождате между книги, е много вероятно безконтактните карти да Ви спестят време и неудобството винаги да се оглеждате за банкомат наоколо. И си представете как плащате билета си за обществения транспорт така или пък входа за музея с едно доближаване до специалното устройство на входа – без билети, без опашки, без подписи и стотинки в портфейла и по джобовете. Ние обичаме новите технологии. А Вие?

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте,
    тъй като в последните дни попадам на протеворечива информация относно лимита за плащане с безконтактна карта Maestro Paypass без въвеждане на ПИН код, Ви моля да публикувате лимита към настоящия момент.

    1. Здравейте, г-н Миланов. Към момента лимитът при безконтактни разплащания е до 25 лева, като това се определя от ПОС устройството, а не от параметрите на Вашата карта. Текстът на публикацията, под който задавате Вашия въпрос, е публикуван януари 2013 г. и данните описани в него са били актуални към този период.

  2. Мобилните плащания са едно, а чип с NFC на ключовете е друго. http://www.mastercard.us/merchants/_assets/img/art/paypasskey.jpg
    Но от отговора Ви съдя, че това няма да е на дневен ред скоро.

  3. Освен това искам да попитам дали има вероятност скоро да се радваме на PayPass тагове за плащане?

    1. Здравейте, Стефан! Все още работим по свое решение за мобилни плащания, които да улеснят разплащанията. Надяваме се, че ще можем да внесем повече яснота по проекта скоро :) Поздрави!

  4. Здравейте,

    Искам да видя PayPass решение в столичното метро! Там където има четец за картите за транспорт, да има и PayPass четец и като допра картата, автоматично да ме пуска. Моля задължително помислете и поработете със столичния метрополитен за Paypass в метрото !!!

    ПОЗДРАВИ!

    1. Здравейте, Стефан! Да, много хубава идея! Имаме я предвид! :)

  5. Много добра статистика

  6. Статистика, стъкмистика. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм фен на безконтактните плащания, още преди да ги пуснете. Сигурно съм един от най-активните им ползватели. Но да сравнявате зелени с червени ябълки, без да кажете нищо за крушите :) Та за въпроса с безконтактните плащания. От статистиката се вижда, че картодържателите на безконтактна карта плащат само веднъж на месец с нея. Което е много малко. Т.е. не сте решили проблем, броя на терминалите и начина на плащане. На мене непрекъснато ми се налага да обучавам персонала ,как се прави безконтактно плащане и че не трябва да се подписвам. Т.е. основната идея че плащането трябва да става бързо се губи. Това е проблема който трябва да решите а не броя на картите които така и така ги издавате, без да има нужда или без хората да знаят как да ги ползват... Все пак пожелавам успех :)

    1. Здравейте, г-н Вълчев! Като всяка нова технология и безконтактните плащания имат нужда от време, за да се приемат напълно от всички. Междувременно ние полагаме всички усилия това да стане възможно най-плавно и лесно, като се срещаме с търговците. Всъщност един от най-важните елементи сте Вие, картодържателите, които най-често използвате картите си. Така търговците в практиката привикват най-бързо към безконтактните плащания. Ако можете да посочите обекти, в които най-често не успявате да платите безконтактно, ще направим опресняващо обучение. Пишете ни тук или на marketing@fibank.bg. И благодарим предварително!

Коментирай