Здравейте,

Благодаря за големия интерес :) Ще се постарая да съм максимално полезна с отговорите, които представям на Вашето внимание:

  1. Ива казва:

Поздравления за рубриката. Стана ми интересно за законопроекта.Какво регламентира и на каква фаза е проекта? Благодаря Ви.

По законопроекта за културното наследство на България се работи вече трета година. Комисията по културата към Народното събрание инициира дейността на депутати и експерти, която е вече пред своя финал. Новото е, че по различни части от законопроекта бяха проведени полезни обсъждания с представители на засегнатите гилдии и неправителствени организации.

Законът е с много широк тематичен обхват-определя водещите принципи за опазването на българското културно наследство, съобразно съвременната европейска законодателна практика. Въвежда нови механизми за защита на движимите и недвижимите културни ценности. Регулира функционирането на музеите, концесиите, сделките, провеждането на археологически разкопки и др. Материята е изключително специфична, а темата - сложна и свързана с редица противоречия и проблеми. Неслучайно от 1969 г. до днес няма нов закон. За сравнение-дори латиноамериканските страни имат нови закони, от началото на 21-и век. Изключително важна е връзката на проектозакона с наказателно-правните норми, най-добрата гаранция, че най-после бихме могли да имаме работещ закон.

  1. K.M. казва:

Говорейки за културно наследство. Участвала ли сте в оценката на някое от българските златни съкровища разкрото на последък?имате ли представа на колко са оценени?

Въпреки, че през миналата година ПИБ беше спонсор на археологическите проучвания на експедиция „ТЕМП" под ръководството на Г. Китов, с колегите ми-експерти не участваме в оценката на намерени напоследък съкровища. По принцип, в България няма практика те да се оценяват, освен с цел тяхната застраховка и то основно при включването им в изложби извън страната. Извън това, оценка на културни ценности могат да поискат Сметната палата (извършвали сме подобна оценка на екземпляри от музея в Сандански), финансови органи (работихме по оценка за музея в Хисаря) или съдебната власт.

  1. Vasha Masha казва:

Много интересно - май няма нищо общо със скучните банкерски работи. Кажете - ще се качва ли цената на златото?

Банкерската работа има своя чар, въпреки че не може да се сравни с откривателството при археологически проучвания или с предизвикателствата на едно научно изследване. Извън икономическата си специализация, аз съм нумизмат, така че работата с пари от всички етапи на тяхната история не ми е чужда. Нека не забравяме, че обяснено по най-прост начин банкерството е всъщност лихварство-дейност, позната на човечеството от зората на неговото съществуване. Същото се отнася и за златото-то е най-популярната инвестиция вече векове наред. Неслучайно около 80% от вече изкопаното злато на планетата е в частни ръце! В дългосрочна перспектива цената на ценния метал със сигурност ще се вдигне като анализатори предвиждат до 10 години да достигне ниво от около 2000 щатски долара за тройунция (31,1035 г). Вече половин година фиксингът на златото на Лондонската метална борса се движи около 900 щатски долара за тройунция-нива, достатъчно високи, за да заинтересуват инвеститорите.

  1. Stefan казва:

Здравейте, значи ли наличието на такъв отдел в ПИБ че банката инвестира и търгува със злато? Не го ли правят всички банки?Какво е естестворо на работа на отдел Ви? Наскоро четох някъде, че инвестицията в злато е по-рентабилна и сигурна от други финансови оерации и търговия с валута. В студентските ми години в курсовете по финанси темата за дилинга и търговичта с акции винаги е била зачеквана, но малко се обръща внимание на търговията с ценни метали. Ох извинявам се, май, зададох повече от един въпрос! Лек ден

Банката извършва сделки с благородни метали, да не забравяме, че освен златото, среброто, платината и др. благородни метали също са инвестиционни. Ние предлагаме монети, кюлчета и кюлчета-медальони от злато и сребро, предмет на директен внос, осъществяван от нашата дирекция. И по света не всички банки търгуват с благородни метали-въпрос на избор, на възможности и специалисти, а освен това, за България, и на разрешение от Централната банка (лиценз) и Министерството на финансите (удостоверение за регистрация). Двете големи швейцарски банки, които имат подобни структури - UBS и Credit Suisse, както и рафинериите, избират с кого да търгуват. Монетните дворове не предоставят на всеки правото да бъде техен официален представител за определен регион. При тези условия на нас ни помогна, както безупречната международна репутация на ПИБ, така и моят статут на член на Международната асоциация на професионалните нумизмати. Освен сделки, дирекция „Злато и нумизматика" извършва и консултации, свързани с инвестициите в благородни метали. Предмет на нашата дейност са и експертните оценки на единични монети или нумизматични колекции. Трима от нашите експерти са дипломирани историци със специализация в различни области на нумизматиката, а двама от тях са регистрирани експерти на Министерството на културата.

Най-общо казано, вече осма година полагаме усилия да развием този сегмент от инвестициите и експертните услуги, характерен по-скоро за високо развитите страни и икономики. Мисля, че традициите в България, свързани с инвестирането в злато, са богати и отколешни и си заслужава да ги запазим и развием в съвременните условия.

  1. Niko K казва:

Знаете ли как ще изглежда българското Евро? много ми е интересно кой е отговорен за този проект. Нали всяка страна си има свой специфичен изглед на гърба на монетите, но нищо не съм чул какво се прави в тази насока в България.

По традиция, всички проекти, свързани с дизайна и изработването на българските монети са дело на БНБ. Върху тях работят нейните собствени експерти като често се ползват знанията и опита и на външни специалисти. Това, което е постигнато досега е изписването на легендите върху монетата на кирилица. По информация от колеги-нумизмати, дискусията за изображението се затваря около познати на всички българи архитектурни или културни паметници, с лек превес на темата „Мадарски конник", която е използвана и върху монетите в обръщение в момента.

  1. Nucl3arDru1D казва:

Като си говорим за инвестиции в ценни метали, знаети ли как мога да си закупя Паладий в България физически, не виртуални права, собственост и пр.?

Физически паладий може да бъде доставен в България като останалите благородни метали. Нашите партньори от големите швейцарски банки могат да осигурят количества при договаряне с клиенти. Цената към 12.30 ч. на 19 юни на банка Credit Suisse, например, беше 15 916 CHF за килограм или 471 USD за тройунция (31,1035 г).

  1. Sаvata казва:

Предполагам Вие сте отговорна и за пускането на лимитираните серии монети на Новозеландския монетен двор. Поздравления.Защо избрахте сътрудничеството си точно с тях?

От няколко години се наблюдаваме взаимно с ръководителите на Новозеландския монетен двор по време на световното монетно изложение в Берлин. Добро впечатление ми направи личното посещение в София на собственика на Новозеландския монетен двор, който дойде в България само за разговорите си в ПИБ. На фона на сравнително баналната продукция на редица други монетарници, с непроменен дизайн от 19-и век насам, прави впечатление оригиналността на новозеландските продукти. Полагането на цветовете върху новозеландските монети няма равно на себе си по качество в съвременната нумизматика. В наши дни изключителността е определящ фактор за успеха, затова монетните дворове все по-често залагат на много къси емисии със специална тематика, които да бъдат предложени на малка група клиенти. Има редки монети, в които се купува не толкова златото или среброто, а легендата, историята и усещането да си притежател на подобен екземпляр. Затова избираме новозеландските серии, които освен благородния метал носят в себе си и нещо специално - ретро-автомобил, известен само в два екземпляра, единият от които - собственост на Кари Грант; птици, характерни само за едно кътче на планетата и др. Интересно е, че на обратния полюс са дългите серии за празници, които дават възможност на всеки човек да е съпричастен към тези класически символи на богатството. От този тип е сребърната цветна монета за годината на мишката, която се радва на огромен успех.

С този последен за деня отговор пожелавам на всички блогъри приятна юнска вечер. И утре ще съм на Ваше разположение за разговор по нови теми и въпроси. Късметът е на Ваша страна, защото пишем в едни от най-дългите дни на годината, т.е. ще ме интервюирате малко по-дълго от обикновено!:)

Коментари

  1. ostropisec, коя тема имаш предвид - Закона за културното наследство?
    Не става много ясно.

  2. тук има точна информация и документи по темата
    http://archaeology.zonebg.com/law.htm

  3. Здравейте Калина, Благодаря за коментара, радвам се, че можем да обменим информация по тази тема :) Ежегодно ПИБ организира Ден на отворените врати, в който малчугани от Домове за деца лишени от родителска грижа идват в нашите офиси и отблизо се запознават с работата на Банката. Миналата година децата дори показаха на колегите различни умения, които са резултат от работата по проекти, които ПИБ подкрепя - например правихме заедно коледни картички, рисувахме, аранжирахме цветя, карахме велосипеди. Тази година децата с голям ентусиазъм нарисуваха как си представят Банката - в рубриката Инициативи може да видите снимки от събитието. Ще съм благодарна, ако споделите още впечатления и опит от практиките в чужбина! С поздрав, Камелия Каменова, отдел "Маркетинг, реклама и ВО"

  4. Не разбрах това със 80% от златото дето е в частни ръце. Може и да ми е глушав въпроса но ще си го задам :)... А златния резерв на всяка една държава? Това значи ли е само 20% от златото обезпечава парите в световната икономика?

  5. Здравейте, много ми хареса темата и начина на представяне на експертите от ПИБ. Реших да се включа не с въпрос а по скоро с предложение. От 10 години живея отвъд океана и възпитавам детето си тук. преди седмица децата имаха ден извън училището, като учителките ги водиха в една от водещите банки тук. Показваха им как функционира системета и им показваха златният резерв на банката. Смятам че това е много важно и възпитава финансова култура в малките човечета. Вие дали организирате нешщо такова?

  6. Много благодаря за изчерпателния отговор! Когато избера момента на покупка, това ще стане през ПИБ ;-)

Коментирай