Георги Даскалов казва:

Здравейте, регистриран съм в ePay.bg , с картата от ПИБ, но като поискам справка наличност по карти получавам следния отговор - Първа инвестиционна банка временно не предоставя услугата "Справка наличност по карти". За повече информация- тел. 0800 11 011 или на e-mail: cards@fibank.bg. Каква е причината да не мога да ползвам услугата "Справка наличност по карти"?

Здравейте,

Благодаря за интереса Ви по темата за банковите карти. Ще се постарая да съм изчерпателен, като оставам на разположения за още въпроси.

Уважаеми г-н Даскалов,

Поради преминаването на ПИБ към обслужване от картовия оператор CaSys, тази услуга на ePay.bg не е достъпна в момента, но работим върху възстановяването й. Справка за наличност по карта може да проверявате на банкоматите на ПИБ в цялата страна, а информация за наличност по сметката - при регистриране към IVR (автоматичната телефонна услуга) на банката, във виртуалния клон или в един от многобройните клонове на ПИБ

Ivana Georgieva казва:

Здравейте, от известно време наблюдавам рекламата на кредитни карти First

Lady и искам да попитам какви са условията за издаване на такава карта?

Уважаема г-жо Георгиева,

Безспорно интересът на дамите към тези FL картите е много голям. Бихте могла да канидатсвате за розова FL карта, като попълните искане за издаване на Diners Club International First Lady в някой от офисите на банката. Годишният членски внос е 30 евро за розова карта, като с картата получавате и безплатен каталог с отстъпки в над 200 търговски обекта в цялата страна. Притежателките на розова кредитна карта получават също така безплатна медицинска застраховка за лечение на рак на гърдата с покритие до 5 000 лв. Diners Club International First Lady дава възможност за безплатно участие в специална cash back програма - бонус от 1% при натрупани плащания в България над 2000 лв. за период от 6 месеца. Пазаруването в магазините с картата е без такса, а гратисният период (времето за цялостно издължаване на изхарчената сума) е до 60 дни.

За повече подробности можете да се свържете с нашите консултанти - 81711122 Деница Янкова, 1196 Катерина Василева, или да проверите на сайта www.diners.bg или www.fibank.bg

Стоян казва:24.06.2008

Каква карта е по-добре да си завя American Express или Visa/Master Card за

разплащания в чужбина?

Здравейте, Стоян,

И с трите карти може да плащате в чужбина. Visa и MasterCard са много по-разпространен бранд и като цяло шансът да опитате да платите в магазин или ресторант и да ви отговорят "Съжаляваме, но не приемаме този тип карти" е нищожен - факт, който е от изключително значение за избор на първата кредитна карта. J

STTour казва:

Сигурни ли са чиповете в кредитните и дебитните карти? Някак си не могат

да ме успокоят да пазарувам спокойно, защото ПИН кода го въвеждам навсякъде.

Банкомати, магазини и тн. а точно на банкоматите се слагат от онези

сканиращите устройства. И вобще каква е идеята че от магнитна лента се

минава на нова по-сигурна технология?

STTour,

Към момента чип технологията е най-сигурната технология за защита на банковите карти и разплащанията с тях. Ако преди при пазаруване с Вашата кредитна карта беше достатъчно да се подпишете на бережката от ПОС терминала в магазина, сега това е допълнително подсигурено с вкарването на Вашия уникален ПИН код. На банкоматите престъпниците слагат скимиращи устройства, но те четат и запаметяват информацията на магнитната лента, не могат да прочетат информацията,

записана върху чипа на картата. А информацията от магнитната лента на чип карта сама по себе си е безполезна. Все пак препоръчвам при теглене или плащане с карта да се подсигурявате, че никой не може да узнае Вашия ПИН код. Причината е, че при физическо отнемане в комбинация с ПИН може да бъдат причинени финансови щети.

 

Nucl3arDru1D казва:

До колкото знам, ПИБ първи въведоха чип технологията сред картите в

България, като май не са и много банките, които издават дебитни карти с чип,

да очакваме ли нещо ново и ако да - какво?

Nucl3arDru1D,

ПИБ е единствената банка, която масово преиздаде всички свои дебитни и

кредитни карти по новата EMV технология - карти с чип. С това обаче процесът

по усъвършенстване на платежните технологии в сферата на картовите разплащания не приключва - международните картови организации непрекъснато влагат ресурси за намирането на нови все по-модерни технологии - пример за това е новата карта с клавиатура и ПИН на VISA, създадена специално за Интернет транзакции. Технологиите се усъвършенстват, а с тях и нашите карти.

Коментари

  1. Здравейте,
    обикновено когато съм в България използвам телефон 070011600 за справка за кредитната ми карта и последните транзакции. Напоследък често патувам и ме интересува възможно ли е и на кой телефон точно мога да направя такава справка от друга страна в Европейски Съюз?

  2. Здравейте, г-жо Стоянова. Съжаляваме за объркването. Тегленето на пари от наши банкомати наистина не е обвързано с никакви такси. Но ПИБ няма банкомати в чужбина, само в България. Поздрави!

  3. Здравейте!
    Имам запитване относно теглене на пари в брой от карта Visa Electron. При издаване на картата служителите в ПИБ ми казаха, че мога да тегля пари в брой от ваши банкомати в чужбина без допълнителни такси. За съжаление, в сайта не успях да намеря информация за въпросните банкомати в чужбина. В моя случай става въпрос за Обединено Кралство. Дали е възможно да получа списък с въпросните банкомати?
    Благодаря предварително

  4. @ Стела Д.

    Не е нужно да търсите определена банка, почти всички АТМ - банкомати работят с VISA (както и почти всички банки), а при търговци може да плащате директно с картата, без значение в каква валута е тя. Нашият съвет е да теглите пари в брой от АТМ с дебитна карта, а при търговци да плащате с кредитна карта - така разноските по тегления и плащания ще бъдат минимализирани. Още един съвет - хубаво е да имате поне две различни кредитни карти - VISA и MasterCard, в случай, че някой търговец не работи с една от двете. Също така, силно препоръчваме да имате и една дебитна карта за теглене в брой - Maestro, VISA Electron или VPay.

    Весело изкарване в Германия!

    Поздрави,
    Екип на ПИБ

  5. Искам да попитам тъй като имам Visa-карта,но не съм я използвала в Германия до сега, в коя банка бих могла да изтегля пари?



    Благодаря предварително

  6. Здравейте Мики, ПИБ АД не е обвързана с определени търговци за отстъпки при ползване на международните кредитни карти VISA и Mastercard, а има собствена бонусна система, чрез която получавате намаление/кешбек от похарчените средства (това става при всяка покупка на ПОС терминал, а не само при отделни търговци). При натрупан оборот чрез картата над 2000 лв в период от 6 месеца, ПИБ връща 1% от похарчените средства по сметката на картата. В момента работим по проект за лоялност, където ще включим наши партньори-търговци предоставяйки отсъпки в различни обекти и трупане на точки. Ще уведомим официално всички наши клиенти при иницииране на програмата. Други международни кредитни карти които предлагаме, дават възможност за ползване на отстъпки - charge картите Дайнърс Клуб Класик, Дайнърс Клуб-ПИБ и Дайнърс Клуб Фърст Лейди. Притежателят на такава карта става член на Дайнърс Клуб България и Дайнърс Клуб Интернешънъл - основна преференция е, че ползвате ВИП салоните безплатно плюс консумация на около 100 международни летища обозначени с логото на Дайнърс. С карта Дайнърс Клуб Фърст Лейди клиентът ползва отстъпки в редица търговски обекти, които са посочени в ежегоден каталог връчван заедно с картата. Кандидатсвайте за Дайнърс карта във всеки наш офис. Поздрави. Екип на ПИБ

  7. Здравейте,наскоро си извадих кредитна карта Mastercard и тъй като не съм работил с такава до сега попитах служителите в клона да ми обяснят как е най-удачно да практикувам плащания с картата, от кои вериги или магазини получавам отстъпки ако плащам с нея,защото според мой приятел който притежава transcard ,трупа някакви отстъпки при пазаруване с неговата си карта.Дадоха ми 5-6 листа да прочета някакви общи условия от които почти нищо не разбрах тъй като аз не работа в банковия сектор все пак и около 98% от думите там са ми непонятни а и нищо конкретно не разбрах за отстъпки.Бихте ли могли да ми помогнете с думи прости?

  8. До колкото съм гледал моята карта, тя има чип И 'магнитна лента' която съдържа номера на картата (или някаква друга служебна информация?) която пак може да бъде прочетена от у-вата които се слагат на банкоматите за крадене, или поне такова е моето наблюдение - нека специалистите да отговорят - говоря наизуст.
    Но е факт, че на картите с чип, има и 'лента', може да няма записано нищо в нея, но първата ми мисъл, е че информацията е дублирана, за да може да работи картата на у-ва които нямат четец за чипове....
    записана ли е 'лентата' или не?
    Благодаря.

  9. Би било интересно да споделите с над дали планирате въвеждането на нов вид карти или иновационни услуги.

    Като пример бих посочил два вече действащи продукта на Visa Europe, а именно Visa payWave и V PAY. Изобщо можем ли да очакваме подобни нововъведения в нашата малка страна?

    Имате ли планове за управление на картите онлайн - например блокиране, отказ от подновяване, напомняне за подновяване, следене на движението по картовата сметка и т.н.?

    П.П. http://www.visapaywave.co.uk и http://www.vpay.com са официалните сайтове.

  10. Здравейте! Имам няколко въпроса относно картите:
    1. Интересно ми е проверяват ли се по някакъв начин подписите, които полагаме на бележките при плащане на ПОС терминал? И ако не тогава какъв е смисълът от това упражнение при положение, че според българско законодателство няма изискване за еднаквост на личния подпис.
    2. Защо е нужно всеки път да се заплаща по 20 лв., за да се сменят лимите на кредитна карта. Питам, защото при преиздаване на карта НИТО един служител в клона не знаеше дали старите лимити (чията смяна бях заплатил) се запазват. Говоря за лимитите за еднократно плащане, за ден и т.н., а не кредитния лимит на картата. Така плащам нещо 2 пъти, а предполагам и следващия път когато се преиздаде картата.
    3. Доколкото виждам на места където няма чип четец служителите на POS терминалите прекарват картата през магнитен четец и така без ПИН се извършва плащането. При това положение не е ли безсмислено слагането на чип при положение че информацията я има и на двете места? Вярно ли е че например в USA чип на POS терминалите няма ?

Коментирай