Здравейте представям на вниманието Ви отговорите на последните въпроси, които ми бяха зададени:

Мартин Цачев казва:

Искам да питам за евентуална поддръжка на Verified by Visa/MasterCard

Secure Code. Само дано да го направите кадърно, а не като някои US банки

Здравейте г-н Цачев,

Планираме съвсем скоро предлагане на транзакции, защитени по методите

Verified by Visa/MasterCard Secure Code. Това решение ще се предложи както

на картодържателите на банката, така и на търговците, приемащи плащания през своите онлайн магазини.

Rosen Nedialkov казва:

Здравейте!

Имам няколко въпроса относно картите:

1. Интересно ми е проверяват ли се по някакъв начин подписите, които полагаме на бележките при плащане на ПОС терминал? И ако не тогава какъв е смисълът от това упражнение при положение, че според българско законодателство няма изискване за еднаквост на личния подпис.

2. Защо е нужно всеки път да се заплаща по 20 лв., за да се сменят лимите на кредитна карта. Питам, защото при преиздаване на карта НИТО един служител в клона не знаеше дали старите лимити (чията смяна бях заплатил) се запазват. Говоря за лимитите за еднократно плащане, за ден и т.н., а не кредитния лимит на картата. Така плащам нещо 2 пъти, а предполагам и следващия път когато се преиздаде картата.

3. Доколкото виждам на места където няма чип четец служителите на POS терминалите прекарват картата през магнитен четец и така без ПИН се извършва плащането. При това положение не е ли безсмислено слагането на чип при положение че информацията я има и на двете места? Вярно ли е че например в USA чип на POS терминалите няма ?

Здравейте, г-н Недялков,

благодаря за въпросите! Ще отговоря директно на всеки един от тях:

1/Подписът е начин за идентифициране на самоличността на картодържателя, такъв, какъвто е и ПИН кода.

Проверката се прави от търговеца, приемащ плащането, така както проверява и банкнотите при плащане в брой.Тази проверка е негова преценка и отговорност.

Смисълът е да се минимизира риска от фалшиви транзакции.

2/ Не е нужно да се плаща всеки път. Таксата се заплаща само в случай, че клиентът желае да се променят лимитите. С подновяване на картата лимитите се запазват.

3/ Не е безсмислено от гледна точка защита на картодържателя - в случаите на измами, респективно оспорени плащания, по правило защитената страна е тази с чип технологията.

За чип технологията в Америка - вярно е и темата е доста дълга, но накратко - картите с чип работят в Америка през магнитната си лента. Доколкото съм запознат, Америка не планира миграция към чип технология. Това е тяхно решение със всички негативи, свързани със занижената защита.

Калин Георгиев казва:

Би било интересно да споделите с над дали планирате въвеждането на нов вид карти или иновационни услуги. Като пример бих посочил два вече действащи продукта на Visa Europe, а именно Visa payWave и V PAY. Изобщо можем ли да очакваме подобни нововъведения в нашата малка страна? Имате ли планове за управление на картите онлайн - например блокиране, отказ от подновяване, напомняне за подновяване, следене на движението по картовата сметка и т.н.?

Здравейте, г-н Георгиев,

Имаме идеи за въвеждането на нови продукти на международните картови организации, но изцяло зависим от съществуващата инфраструктура в страната и Европа. Да вземем за пример продуктите Visa payWave или MasterCard PayPass. Тези продукти са изключително интересни, но за съжаление за момента в България няма много търговски обекти, където да бъдат използвани. По отношение на V Pay, също бихме искали да изчакаме критична маса от търговци, приемащи чип карти в страна и Европа, за да предложим този продукт на нашите клиенти.

По отношение на втората част на Вашия въпрос, сериозно обмисляме възможността за въвеждането на подобни онлайн услуги, но бих искал да напомня, че това е свързано изцяло със сигурността на картите и данните на клиентите, ето защо подобно решение трябва да е подплатено с адекватни мерки за сигурност.

П.П. http://www.visapaywave.co.uk и http://www.vpay.com са официалните сайтове.

Валяк казва:

До колкото съм гледал моята карта, тя има чип И ‘магнитна лента' която съдържа номера на картата (или някаква друга служебна информация?) която пак може да бъде прочетена от у-вата които се слагат на банкоматите за крадене, или поне такова е моето наблюдение - нека специалистите да отговорят - говоря наизуст.

Но е факт, че на картите с чип, има и ‘лента', може да няма записано нищо в нея, но първата ми мисъл, е че информацията е дублирана, за да може да работи картата на у-ва които нямат четец за чипове....записана ли е ‘лентата' или не? Благодаря.

До Валяк:

От съображение за сигурност не бих желал да отговарям детайлно, само ще посоча, че на лентата има информация, която не е идентична с тази на чипа, но ще бъде приета за извършване на транзакция.

Валентин Марков казва:

Г-н Бакалов, чета условията за кредитните карти Viza и MasterCard, рекламирани от Бербатов. Бихте ли ми обяснили какво представлява промоцията от 0% лихва за първите 3 месеца. Междувременно, поздравления за избор на рекламно лице!

Г-н Марков,

тъй като лятото е време за почивки и пътувания решихме да облекчим нашите клиенти с атрактивно предложение по кредитните карти Виза и МастърКард - верен помощник при непредвидени разходи. Идеята ни за 0% лихва за всички нови кредитни карти, издадени до 30 септември означава, че гратисният период е 3 месеца, тоест ако си издадете карта утре и си платите с картата туристически пакет - то за първите 3 месеца няма да плащате лихва, след което може да разсрочите погасяването в рамките на една година, като заплащате само 3% от цената на пакета всеки месец. Ако платите цялата цена на туристическия пакет на третия месец е все едно, че сте използвал безлихвен кредит! Така ще си осигурите почивка, без да натоварвате излишно семейния бюджет.

Пожелавам на всички читатели на блога лек и успешен ден!

Никола Бакалов

Коментари

  1. Благодаря! Доволен съм от отговора и ще очаквам подмяната на сегашната ми VISA с V PAY.

  2. Здравейте г-н Георгиев, Благодаря за интересния въпрос. ПИБ активно се стреми към предлагане на иновативни продукти, още повече че сме лидери в картовия бизнес. Така че карта V Pay ще предложим на нашите клиенти съвсем скоро – до края на годианата или началото на следващата – искаме да развием продукта максимално качествено. Относно PayWave - Инициатива като тази трябва да бъде подготвена и изпълнена съвместно от повече банки в България, за да има успех. PayWave услугата е насочена към транзакции за малки суми от типа на разплащания в градския транспорт. Тя все още е в началото на своето развитие сред банките в Европа и за момента не се предвижда като възможност в България, където най-важно сега е разпространението на EMV (chip) технологията. Нов продукт, който предстои да предложим на нашите клиенти е cashback – получаване на пари в брой при търговци с карти Виза, което ще благоприятства картодържателите предоставяйки все повече възможности за теглене на малки суми в брой при по-изгодни условия. Всички детайли за новия продукт ще представим заедно с неговото пускане на пазара. Поздрави! ПИБ АД

  3. Здравейте, г-н Бакалов!

    Лятото Ви бях задал въпроса дали възнамерявате да предложите иновативни картови услуги, каквито са Visa payWave и V PAY. От известно време насам виждам, че конкурентната Unicredit Bulbank не само предлагат, но и рекламират картите V PAY: http://www.bulbank.bg/index.jsp?id=2.4.1#V_pay

    Очаквам с интерес Вашия коментар или съобщение.

  4. Всъщност на магнитната лента на карта която има и чип пише че има чип. Така че на устройства които поддържат чип картата не може да се ползва с магнитна лента. Друг въпрос е че с копираната магнитна лента и информация за това къде има банкомат който не поддържа чипове източването пак си работи.

    Проверяване на подпис при плащане на ПОС съм виждал само в МЕТРО, и то само веднъж :-) Най кофти беше че преди приемаха плащания с Виза Електрон без ПИН и без да гледат документ за самоличност или подписи.

  5. До MiCRoPhoBIC Уважаеми господине, Решението дали да ползвате карта с чип е Ваше. Към момента няма по - сигурна технология в световен мащаб и това няма общо с ПИБ, рекламата й или която и да е друга единична банка в България. Има общо с т.н. EMV стандарт и неговата задължителност за Европейския съюз. С уважение, Никола Бакалов

  6. Благодаря на г-н Бакалов за отговора му.

    Аз също се интересувам, както и Веселина Филипова, от така наречените виртуални карти за разплащане, които са известни като Virtual MasterCard / Virtual Visa в ДСК.

    Бях попитал служител на банката преди време и очаквано не бяха чували за подобна услуга. А тя наистина е много удобна (използвам такава карта), защото човек може да зареди виртуалната си карта с определена сума за по-сигурно плащане по Интернет или по телефон, без де факто да е нужно да притежава кредитна карта.

    Предимствата:
    1/ изключително лесно се зарежда тази карта - онлайн от друга сметка или от офис на банката
    2/ контрол на сумите, които се превеждат онлайн
    3/ няма нужда да притежава или да отговаря на условията за кредитна карта, ако не му е необходима
    4/ нисък разход за поддръжка и издаване

    Очаквам отговора Ви.

  7. През интернет могат да се откриват депозити, аз вече пробвах.

  8. Това се нарича "security theater" (съжалявам, разбирам, че скобите може да са "опасни символи" ама чак пък и да ми се изтрива съдържанието между тях)

  9. @Валяк: Този въпрос си зададох и аз в момента, в който видях по телевизията някакъв тип да слага ПИБ кредитната си карта с чип в презерватив (доста просташка, наивна и подвеждаща реклама по мое мнение). Не беше нужно да научавам секретна информация или да гадая - естествено щом има магнитна лента - значи на нея има същата стара информация, която имаше и на предишните карти - просто картата вече имаше и ВЪЗМОЖНОСТ да се чете чипа. Това се нарича . Разбирам, че не може просто ей така да се мигрира към нови технологии, но това не опрадава банките, които от чисто финансова гледна точка не искат да подменят старите банкомати (някои истински антики) с такива, които поддържат чип. Аз категорично отказвах на любезните реклами и подканвания да си сменя картата с нова "по-сигурна" с чип. Просто не виждам смисъл да имам карта с чип, след като всеки един скимер поставен на банкомат може да ми свали ПАК данните от магнитната лента на картата и отнова ДА Я ОПРАЗНИ независимо от това дали банкомата ще ми чете великия ЧИП или първобитния магнитен запис. За съжаление обаче цялата тази истерия с чип и сигурност се оказа просто фабула на любимата ми банка - защото един ден ми се обадиха и вече си ме заплашиха, че ако не си сменя картата с чип след 10 дни магнитната няма да ми работи повече. Това просто доказа, че този целия филм с презервативи и сигурности е било просто прикритие на това, че трябва да се сменят всички карти издадени от банката тъй катоПИБ излиза от Борика! Така че толкова за сигурността. Да - чипа е по-сигурен, но САМО когато няма магнитна лента. Магнитната лента се чете и копира за секунди а за чипа защитата е все още на ниво теоретичен пробив (например с ЯМР). Затова докато банките не сменят всички банкомати с по-нови поддържащи чип и не издават карти само с ЧИП - е ВСЕ ТАЯ дали ще сме с чип или не...буквално.
    И тъй като съм уверен че 99% от хората не са запознати - пазете си картите, защото ако не знаете има малоумен закон в момента, които снема отговорността на банката при точене на първите 300лв от вашата карта. Т.е ако някой ви открадне 400лв от вашата карта - дори при идеалния случай, в който вие !докажете!, че има налице кражба и то не по ваша вина, банката (всички банки) ще ви възстанови само 100лв. Благодарете на депутати от БСП,ДПС,НДСВ за този закон-недоразумение!

  10. Интересува ме,ще въведете ли виртуалните депозити както направиха ДСК?
    Благодаря

Коментирай