Експедицията

23 декември 1787 година...

Капитан Уилям Блайт, екипаж от 46 човека и току-що реновираният кораб на британската военно-морска флота Bounty отплават в открито море. Осноната цел на пътешествието е да подготвят и транспортират хлебни дървета от тихоокеанския остров Oteheite (Tahiti) до западна Индия.

Цял месец капитан Блайт се опитва да управлява кораба около нос Рог (Cape Horn), но е крайно затруднен от лошите метеорологични условия. Той обръща маршрута на запад и отправя Bounty към нос Добра надежда (Cape of Good Hope).

26 октомви 1788 година...

След 10 месеца в открито море Bounty акостира на брега на Таити (Tahiti).

Капитан Блайт и неговият екипаж живеят на острова 5 месеца и набират ресурс от 1015 хлебни дървета. Докато са там и се трудят, те се приобщават към местното население и привикват към техните обичаи и традиции; част от екипажа дори се татуират по начин типичен за островитяните.

4 април 1789 година....

Товарът е готов - хлебните дървета са пакетирани и готови за транспортиране... Bounty поема към западна Индия.

Бунтът

След 3 седмици в открито море, лейтенант Флетчър Крисчън и няколко мъже се вдигат на бунт, влизат в каютата на капитан Блайт и насилствено го изтеглят на палубата. От останалите 42-ма мъже, 18 се присъединяват към бунта, 22-ма остават верни на капитан Блайт и 2-ма решават да са неутрални.

Капитан Блайт е принуден да се изтегли и продължи пътешествието на 7-метрова лодка заедно с 2-ма моряци, съдружникът на лекаря и чиновникът на кораба. Още няколко мъже доброволно се качват на лодката вместо да останат на борда, страхувайки се да не бъдат обвинени в бунтарсво според клаузите на Закона за войната.

Последиците

След 47-дневно пътешествие на препълнена спасителна лодка, капитан Блайт успява да доплава до бреговете на португалската колония Тимор без морска карта или компас. Той разполагал само със секстант и джобен часовник за да прекоси 3 618 морски мили.

15 март 1790 година...

Уилям Блайт се завръща в Англия и докладва на военно-морската управа за претърпяния бунт.

През септември 1789 година, Флетчър се завръща в Таити. Там 16 човека от екипажа остават на острова. Лейтенантът, 8 моряци, 6 таитяни и 11 таитянки отплават с Bounty с надеждата да избягат от кралската военно-морска флота. След като подминават островите Фиджи (Fiji) и Куук (Cook Islands), на 15 януари 1790 година те ненадейно откриват остров Pitcairn.

Застрашени да бъдат открити от английската армия, бунтарите изгарят кораба Bounty до основи, там където днес се намира залива Bounty (Bounty Bay).

Легендата

Легендата за кораба Bounty и неговото единствено пътешествие е вдъхновила редица литературни произведения, филмови прояви и репликация на кораба 2 пъти.

И сега представяме възпоменателна монета с аранжировка на остров Pitcairn и Bounty, за да отпразнуваме събитията свързани с капитан Уилям Блайт, корабът и една от най-известните морски легенди.

Коментари

  1. Здравейте г-жо Янева, Заповядайте в офис „Народен театър” на ул. „Дякон Игнатий” 7, където имаме в наличност 2 монети за влюбени. Цената е 75 лв. със специална кутийка от Новозеландския монетен двор. Поздрави. Екип на ПИБ

  2. Здравейте!
    Дали все още има в наличност монетата за влюбени и откъде мога да я закупя? Ако в момента я няма ,дали ще я има за следващия м. Февруари?

  3. Вече притежаваме двете прекрасни колекции! Благодарим Ви!
    Поздрави!

  4. Здравейте г-жо Петрова, Поради лимитираната серия от този вид монети, не всички наши офиси разполагат с такива наличности. При изявеното от Вас желание да закупите тези колекции ще изпратим в ПИБ АД, клон ПЛЕВЕН (Плевен 5800, ул. “Дойран” 138) специално за Вас по 1 брой от двете колекции. Моля свържете се с Гл. Специалист „Злато и нумизматика” – г-н Радко Георгиев на 02 8002711 или мобилен +359 886 272133 за да съгласувате персонално получаването на монетите. Поздрави, Екип на ПИБ

  5. Здравейте!
    Много харесах монетите, които предлагате. Желая да си закупя един комплект от две златни монети и един комплект от две златни монети плюс сребърна. От град Плевен съм. Бихте ли ми казали къде мога да направя това и по какъв начин.
    Поздрави!

  6. @ Ангел Донев и Камелия Здравейте! Относно годината на мишката – заповядайте във всеки офис, цена 70 лв. Относно кораба Bounty – колекцията е лимитирана, има 2*1000 комплекта за целия свят като 2*250 от тях се предлагат от ПИБ. Комплектите са в съндъчета с 2 или 3 броя монети. Съндък с 2 броя съдържа 2 златни монети от ¼ унция и 1/10 унция , цена 920 лв. Съндък с 3 броя съдържа горните две монети плюс сребърна монета 1 унция – цена на комплекта 1045лв. Заповядайте в офис „Народно събрание 1” – площад Народно събрание 12 за кораба Bounty до края на седмицата. Следващата седмица (13.10.2008г) при останала наличност ще се предлагат и в други офиси на ПИБ. Поздрави. Екип на ПИБ

  7. Страхотни са и със сигурност ще имат успех, както предишните серии!Каква е цената на колекцията?

  8. Имам всички колекции от Новозеландкия монетен двор представени от ПИБ. Мисля че имат още колекции...поне в сайта им гледах. Тази с годината на мишката само нямам – имате ли в наличност още. А за кораба – мисля че е най-добрата серия досега, много автентична. Браво!

Коментирай