Винаги, когато се отправяте на път или за известен период от време няма да имате възможност да посещавате клон на своята банка, е добре да имате предвид начините, по които можете да проверявате състоянието на сметките и трансакциите, които правите.

Традиционният начин е това да направи вместо Вас упълномощено лице. За да е възможно това, упълномощеното лице трябва да представи нотариално заверено пълномощно със съответния текст, като Вие определяте дали то да прави единствено справки, или да извършва и операции със Вашите средства от Ваше име. Добре е да подготвите това пълномощно преди заминаването си.

Модерният начин, който и препоръчваме, е да се регистрирате за някоя от нашите услуги за дистанционно банкиране – Моята Fibank, Виртуален клон или Телефонно банкиране, - отново преди да заминете. Всяка една от тези услуги има своите предимства. С Моята Fibank ще можете да правите всички необходими справки. С Виртуалния клон и Телефонното банкиране пък при нужда ще можете да извършите и превод например освен всичко останало. Регистрацията за Моята Fibank и Виртуалния клон можете да извършите онлайн, а след това трябва да я потвърдите на място в клон на банката. Регистрацията за Телефонното банкиране става само в клон на банката.

Възможно е обаче вече да сте в чужбина, да нямате регистрация за услуга за дистанционно банкиране и да нямате изготвено пълномощно. В такива случаи това, което можете да направите, е да изготвите пълномощно с необходимия текст (винаги можете да се свържете с нас, за да Ви изпратим примерен текст) и да го заверите в Посолство или Консулство на Р. България в страната, в която се намирате. С този документ упълномощеното от Вас лице може както да получи информация за наличността по Вашите сметки и движенията по тях, така и да потвърди регистрацията Ви за услугата Моята Fibank. И в този случай Ви препоръчваме тази услуга, защото справките са напълно безплатни и можете да ги правите по всяко време от всеки компютър с интернет. Регистрация за Виртуалния клон и Телефонно банкиране можете да извършите единствено лично в клон на банката, затова и това не е решение в случаите, когато не се намирате в България.

Кой е предпочитаният от Вас вариант?

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Моля Ви да ми посочите примерно пълномощно за всички действия, свързани с преводи и сметки, което ПИБ би уважило, тъй като от три години съм в Германия и не зная кога ще се върна. Пълномощното може да бъде заверено в Консулския ни отдел във Франкфурт.
    С пожелание за хубав ден
    Вера Шопова

    1. Здравейте! Прилагам Ви линк за сваляне на пълномощно. https://www.fibank.bg/uploads/_DistanceBanking/docs/SampleText_PwrAttorney_ActiveBanking_individuals.doc

  2. Здравейте, г-н Йовев, Благодарим Ви! Радваме се и че сте решили да ни гласувате доверие - няма да Ви разочароваме. Ще Ви очакваме, а ако можем да Ви бъдем полезни с нещо, не се колебайте да ни пишете. Поздрави!

  3. Здравейте, аз съм програмист и просто пиша този коментар, за да ви поздравя за изработката на уеб сайта ви и блога ви.

    Впрочем предстои да стана ваш клиент тази седмица, тъй като много познати препоръчаха вашата банка и съм склонен да им се доверя. Надявам се да оправдаете доверието ми.

    Поздрави

  4. Здравейте, г-жо Йосифова, Харесваме новите технологии и се стараем да се в крак с тях. Затова и с Виртуалния ни клон може да се работи и от мобилни устройства. Той е оптимизиран за тях и ако разполагате с Token устройство, можете да нареждате преводи и от своето BlackBerry. Междувременно работим и по други проекти и скоро ще научите повече за тях. Поздрави от екипа и благодарим за активното участие в блога ни! :-)

  5. Здравейте,
    подържам мнението на г-н Филип Сотиров за е-банкирането.
    Използвам УЕП,Macbook Air ,BlackBerry и разбира се Виртуален клон на ПИБ.Напълно достатъчно.
    Разбира се ,може да се поработи за е-банкиране,изцяло от телефона,като го използваме вместо компютър или лаптоп.Съшо така можете да обърнете и внимание на NFC-
    Near Field Communication.В крайна сметка го има от 2004 год.
    Поздрави -:)

  6. Здравейте, г-жо Николова, Ще направим справка за причината и ще се свържем с Вас. Благодарим, че ни писахте!

  7. А аз имам активиран token и за жалост не мога да правя преводи в международни банки, човека, който посочвам като получател не бил в листата ми. Явно трябва да правя и листа с получатели, но за целта, трябвало да ида в офис и да се откажа от УЕП, което така и не е описано, какво значи. Нямам "ролята" да добавям хора в нея... това ми изписа, когато опитах...

  8. Смело си използвам е-банкирането ;)
    Върши работа от цял свят!

Коментирай