Нашите клиенти могат да избират между пет основни вида международни дебитни карти. С всяка една от тях притежателите им могат да теглят пари на банкомат и да се разплащат в търговската мрежа. Но освен тези основни възможности картите имат и отличителни характеристики, които им дават преимущество в едно или друго направление.

С Visa Electron освен в търговската мрежа можете да плащате без допълнителни такси и в интернет – да я регистрирате в PayPal например.

С Visa Electron освен в търговската мрежа можете да плащате без допълнителни такси и в интернет – да я регистрирате в PayPal например. Във всички случаи препоръчваме да се регистрирате и за нашата услуга „Моята Fibank”, с която можете да следите всички плащания с картата.

V PAY пък е особено подходяща, ако често теглите средства от банкомат. Тя дава допълнителна сигурност при подобни операции – технологията „Чип и ПИН”. Освен това таксата за теглене на банкомат с нея на друга банка в страната е по-ниска – 0.80 ст., вместо 0.90 ст. за останалите карти.

Дебитната карта Maestro е много удобна за плащания на битови сметки. С нея можете да се регистрирате за нашата услуга „Комунални плащания”, която ще се грижи Вашите месечни сметки за ток, вода, парно, телефон, интернет и др. да са винаги заплатени в срок. С Maestro можете да плащате и в интернет, стига търговецът и сайтът да приемат плащанията с тези карти. Ако на гърба на Вашата карта Maestro няма CVC код, а желаете да я използвате в интернет, заповядайте в клон на банката, за да Ви дадем кода за сигурност на Вашата карта.

Visa Electron payWave и Maestro PayPass са новото поколение дебитни карти.

Същественото им предимство е, че с тях можете да плащате безконтактно, като само ги доближите до ПОС терминал, приемащ безконтактни плащания.

Visa Electron payWave и Maestro PayPass са новото поколение дебитни карти. Те надграждат обичайните възможности на Visa Electron и Maestro. Същественото им предимство е, че с тях можете да плащате безконтактно, като само ги доближите до ПОС терминал, приемащ безконтактни плащания. Броят на търговските обекти, в които можете да плащате бързо с Maestro PayPass, е над 500 и продължава да расте. Всички те поетапно ще започнат да приемат и безконтактните плащания с Visa Electron payWave.

Най-хубавото е, че към една разплащателна сметка можете да си издадете повече от една карта. Така можете да комбинирате например най-сигурната карта V PAY (за теглене на банкомат и плащане в търговската мрежа) с Visa Electron payWave (за плащане в интернет и безконтактни плащания). Или пък Maestro PayPass с V PAY. Или да притежавате от всички карти към една Ваша сметка.

За какво използвате най-често своята карта? А ако Ви предстои да си издадете такава, можете да разчитате на нашата помощ – и тук, и на място в клон на банката.

 

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте,

    Коя от двата вида дебитни карти Maestro и Visa Electron е по-подходяща за разплащане и телглене на пари в брой в САЩ. Предполагам, че VPay е най-неподходяща понеже няма лента (само чип).

  2. Благодаря за отговора!

    Ще помисля... :) (Разбирам, че са различни продукти, но хо функционалност и такси са почти еднакви... Щеше да е удобно да има възможност за проста замяна, без да се налага закриване на картата, за да може да се премине към другата...)

  3. Здравейте, Мишел! Visa Classic и Visa Classic payWave са два различни продукта, заради което едната не може да бъде заменена за друга. Едната от възможностите в такива случаи е да се издаде втора карта като допълнителна, като годишната такса за нея е 19 лв. Другата възможност е да се закрие настоящата кредитна карта и към същата сметка да се издаде нова. Заповядайте в клон на банката, ще се радваме да Ви посрещнем и да Ви издадем Visa Classic payWave :) Поздрави!

  4. Любопитно ми е, защо при последната ми подмяна на VISA Classic не ми предложихте да я сменя със същата VISA, но с опция PayWave? Нали цената е същата (поне за карти с лимит до 5000 EUR/10000 лв)?... Щеше да е приятно удобство... :) (Пък очевидно не искам да имам две карти VISA...)

Коментирай