*материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов – главен специалист в Дирекция “Злато и нумизматика”, Fibank

В предишния ни материал Ви разказахме за рисковете от увреждане на Вашите ценности и за това как правилно почиствате. Днес ще обърнем внимание на тяхното правилно съхранение.

След като са внимателно почистени, монетите трябва да бъдат правилно съхранени. Препоръката ни е да не използвате джобчета или класьори от старите видове, съдържащи ПВЦ-материали. Монетите от сплави, съдържащи мед позеленяват или посивяват бързо, тъй като поливинилхлоридът атакува тяхната повърхност. Съвременните класьори или джобове са изработени от прозрачно фолио без ПВЦ, по-гъвкави са и по-малко увреждат съхраняваните в тях екземпляри.

Въпреки широко разпространеното между колекционерите схващане, че медицинският вазелин или течният парафин предпазват монетите от корозия, не ги мажете с подобни кремове или течности. Те са продукти на новото време и тяхното дългосрочно влияние върху монетите не ни е познато. Освен че разглеждането на подобна колекция е доста неприятно, рискувате да увеличите вече съществуващите язви по повърхността на монетата поради задържането на отделящата се влага. Ако все пак решите да използвате този начин на защита от вредното влияние на околната среда, нанасяйте само изключително тънък слой покритие, който лесно може да бъде почистен и подновен при необходимост.

Ако монетите Ви са скъпи или имат голяма сантиментална стойност за Вас, можете да ги съхранявате и луксозен, макар и малко по-скъп, но значително по-добър начин. Съществуват редица системи за „складиране” в дървени или пластмасови кутии, с възможност за наслагване една върху друга, в куфарчета или в специални шкафове. Кутиите обикновено са облечени отвътре с дунапрен или велур, а монетите в тях могат да се съхраняват в капсули, в хартиени или картонени джобчета или без допълнителна опаковка. По този начин качеството на съхраняваните екземпляри ще остане непроменено поне за няколко десетилетия. В случай че формирате колекция, не забравяйте да предвидите допълнително свободно място за нови попълнения.

Куфарче с плата за монети Куфарче с плата за монети

Почти всички колекционери-нумизмати водят своеобразен регистър, в който вписват информация, свързана с притежаваните от тях екземпляри. По традиция монетите се класифицират по географски и исторически, хронологически принцип. Тяхното правилно каталогизиране, обаче, е по-скоро научна, отколкото любителска дейност. Съществуват редица каталози, които ще Ви помогнат да определите вида на Вашата монета, но дори да се затрудните, изгубените часове от лятната Ви ваканция няма да са напразни.

Ако напускате за по-дълго време постоянното си жилище или офис по време на лятото, въпросът за сигурността на притежаваните от Вас кюлчета и монети става особено актуален. Препоръчително е да разполагате с касета в банков сейф, където да съхранявате Вашата колекция или инвестиция. Не пропускайте, обаче, да запазите на друго място регистър с описание и снимки на притежаваните от Вас ценности. Съветваме Ви да разгледате внимателно и условията на Вашата застрахователна полица. Желателно е да прибавите към тях специална клауза, отнасяща се до Вашите инвестиции в благородни метали, скъпоценни камъни и нумизматика.

Лятото е и сезонът, в който носим най-много бижута и аксесоари-защото се виждат и изпъкват най-добре върху свежия ни морски или планински тен. Любимите ни накити от благородни метали, скъпоценни или полускъпоценни камъни, перли, корали и др., също изискват грижа и внимателно отношение. Всеки един от тези материали има своите особености, които определят начина и мястото за съхранение, подходящото време за носене и възможните модни съчетания. И, разбира се, честотата и вида на необходимото почистване и полиране. Именно това ще бъде темата на следващия ни материал. Очаквайте го след 2 седмици.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай