*материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов – главен специалист в Дирекция “Злато и нумизматика”, Fibank

Лято е. Време за ваканция, за пътувания, за море, но и време, когато разполагаме с повече часове светлина и свобода за занимания с любимото хоби. За мнозина това е нумизматиката. Какво можем да направим през лятото, за да съхраним инвестицията си, да подобрим организацията на колекцията си и състоянието на включените в нея монети?

През лятото ръцете се изпотяват по-често. Затова препоръчваме при преглед на кюлчета или монети да използвате памучни ръкавици или специални нумизматични пинсети, които обхващат монетите по техния диаметър. Ако се налага да влезете в пряк допир с тях, хващайте ги само странично, без да пипате лицевата или опаковата им страна.

Не забравяйте, че чистото злато (с проба 999,9 или 24 К) е изключително меко, поради което монетите или кюлчетата могат да бъдат лесно издраскани, огънати или пробити. Монетите от фина златна сплав (с проба 916,7 или 22 K) съдържат освен златото и минимални количества от други метали, които им придават по-голяма твърдост. Рискът те да бъдат лесно повредени механично намалява, но съществува възможността да настъпят промени в нюансирането на техния цвят. Затова основно правило е златните инвестиционни монети и кюлчета да не се вадят от тяхната оригинална пластмасова защитна опаковка (капсула или сертипак). Тя ги предпазва не само от механични повреди, но и от вредното въздействие на околната среда. За да ограничим влажността и негативното й влияние върху златните или сребърните монети и кюлчета, препоръчително е да поставим силикагел в сейфа или мебелите, където се съхраняват. Торбичките с малки кристалчета трябва периодично да се подменят, когато цветът им е променен, вследствие на поетата влага. Това е особено важно за сребърните монети, които не са във вакуумно запечатани капсули като тези на Новозеландския монетен двор, например.

Max cleaner raztvor-za-pochistvane-na-srebarni-moneti-gr-tryavna

Ако корозията вече е оказала своето въздействие и на повърхността на кюлче или монета се забелязват дори с просто око малки кафеникави, червеникави или бели петънца, почистването е необходимо.

сребърен долар без патина сребърен долар без патина

сребърен долар с естествена патина сребърен долар с естествена патина

 

Препоръчително е да се почистват, обаче, предимно съвременни и машинно сечени монети. Премахването на естествената, наслоена през вековете патина, често уврежда непоправимо античните и средновековните монети и намалява тяхната стойност.

При съвременните монети ситуацията е по-различна. На пазара се предлагат различни течни химикали, предназначени за почистване на златни или сребърни монети, придружени с ясни указания за употреба. Обикновено след потапяне за няколко минути в разтвора се възвръща първоначалния блясък на един екземпляр.

При монетите от сребро или сребърна сплав се налага периодично леко почистване (на всеки 2-3 години), поради потъмняването на повърхността под влияние на влагата, топлината и химическите въздействия от околната среда. Някои колекционери, обаче, предпочитат да съхраняват монетите си с красива, често многоцветна, естествена патина без да ги почистват. Въпрос на вкус.

В следващия ни материал очаквайте съвети за това как правилно да съхранявате Вашите скъпоценности.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай