Новият продукт е подходящ не само за подарък за именици, но и за всички, които празнуват своя професионален празник на Никулден

На 6 декември предстои да отбележим един от най-големите православни празници, отбелязвани в България – Никулден. Дни преди празника Първа инвестиционна банка предлага на своите клиенти изцяло нова сребърна монета с масивна позлата с образа на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Изящният продукт е по идеен проект на Fibank и е произведен от една от водещите рафинерии в света – швейцарската PAMP, с която Fibank работи в тясно сътрудничество от години. Монетата-икона е с тегло 1oz и е изработена от сребро с най-висока проба 999/1000.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец е източноримски духовник, епископ на град Мира в областта Ликия. Роден е през втората половина на III в. и още приживе извършва много добри дела и чудеса. След смъртта си е почитан като светец и покровител на моряците, рибарите, пътешествениците, търговците, банкерите и спасител на пленените и страдащите. Чества се и като празник на семейството и рода. Никулден е почитан във всеки български дом, като традицията повелява на трапезата да се сервира риба. Имената Никол, Никола и Николай са сред най-предпочитаните за новородени, а Николай е четвърто по популярност сред българите след Георги, Иван и Димитър. Спрямо статиката на НСИ за 2019 г. на Никулден имен ден празнуват малко над 196 хил. българи.

 

Д-р Валентина Григорова-Генчева – Директор „Злато и нумизматика“:

"Въпреки всички трудности през 2020 г., предизвикани от пандемията с COVID-19, забавянето на доставките  и на международните ни партньори, успяхме да реализираме една от най-силните години за пазара на златото. Възобновихме някои от знаковите си продукти, успешно лансирахме и нови идеи по наш проект – една от които е монетата с образа на Св. Николай Чудотворец. През 2020 г. златото безспорно затвърди своята лидерска позиция като предпочитан инвестиционен инструмент не само в България, а и по света. Цената на благородния метал се покачи с 26% в щатски долари  в рамките на 1 година. Очакванията ми за 2021 г. са след краткотрайния спад в момента борсовите фиксинги да атакуват нива от 2100-2200 долара зо тройунция."

Св. Николай е един от най-популярните светци в православието, затова често е изобразяван заедно с Исус Христос и Богородица. Той е единственият светец, който притежава силата да възкресява. Св. Николай е първообраз на Дядо Коледа в България, Санта Клаус в САЩ, Дядо Мраз в Русия и др.

Новата монета вече е налична в нашите клонове и в електронния ни магазин my.fibank.bg/GoldShop

 

 

 

 

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай