Скоро в една от публикациите ни ви представихме една съвременна концепция за ежедневните разплащания. Говорихме за безналичните плащания. Там споменахме, че за осъществяването на целия процес е нужно участието на три страни – клиентът, който има нужда или желание за покупка; банката, която издава банковата карта и предоставя ПОС терминал на търговеца, за да може той да приема плащанията; самият търговец, който е заявил инсталирането на терминала.

Credit card terminal

Когато ползвате банкова си карта, досега тя беше приложима на три места – на банкомат, на ПОС терминал или в интернет. Сега търговците, които имат инсталирано устройство в обекта си, ще могат да предоставят на своите клиенти изцяло нова услуга, която комбинира банкомата и ПОС терминала в едно. Това е новата услуга на VISA, която ние от скоро също поддържаме – VISA Cashback.

VISA_CashBack_210px

Това е още един начин за търговците приемащи безналични плащания да предоставят добавена стойност към основно предлаганите продукти и услуги на своите клиенти. Разработването на услугата е в началото на своето развитие в България, но тя бързо набира скорост и ние в ПИБ сме сигурни, че за кратко време ще достигне популярността на другите безналични приложения. Вече ПОС терминалът ще извършва 2 услуги в 1 – плащане на покупки и теглене на малки суми в брой, което ще ви спести време и усилия от търсенето на банкомат. Държателите на кредитни карти по този начин ще спестяват от таксите за теглене в брой. Така всеки търговец, заявил инстралиране на ПОС устройство и регистриран за предоставяне на услугата VISA Cashback, вече ще бъде една крачка пред конкурентите си – това е още един плюс, улеснение и спестяване на време за клиента, носещи добавена стойност и оптимизиращи качеството на цялостно предлаганата услуга от предприемача.

Коментари

  1. Здравейте г-жо Пеева,
    относно таксите за предлаганата услуга - търговците не начисляват такси, а от страна на банката таксуването е облекчено; <a href="http://www.fibank.bg/bg/page/1807/tab/1811" rel="nofollow">разгледайте таксите и комисионние</a>. Ползата за търговеца е безплатното поддържане на безналични средства и съответно по-малката кешова наличност в касата т.е. сигурността на средствата се увеличава безплатно. При плащане с карта в търговски обект, на търговеца се удържа минимална комисионна като процент от трансакцията, а за сумата която клиентът ще усвои, не се начислява комисионна. При предоставяне на тази услуга, търговецът ще предложи една модерна услуга на своите клиенти, присъща за разплащанията на 21ви век, което неминуемо подобрява конкурентната му способност!
    Поздрави,
    Екип на ПИБ

  2. Това означава ли, че при тази транзакция няма да се начисляват никакви такси на картодържателя, нито от страна на банката, нито от страна на търговеца? Къде съответно е ползата за търговеца от тази услуга?

  3. @ Петър Услугата Visa Cashback e разработена, предложена и внедрена от Visa за карти Visa Classic, Visa Gold, VISA Business Gold, VISA Platinum, Visa Electron и Visa V-pay. Не смятаме, че картите издадени от Mastercard и другите брандове под тяхно управление са по-популярни, отколкото тези на Visa в България - в случай че от Mastercard разработят такава услуга, тя би следвало да се предлага и за дебитните Maestro. Този процес и предлагани услуги от картовите организации не зависят от ПИБ, а от самите организации; ние като техен представител се стремим да предлагаме най-актуалните им услуги. Поздрави, Екип на ПИБ

  4. Само с Visa ли ще работи тази възможност?! Малко ограничаващо и (почти)безсмислено ми изглежда, тъй като по-разпространените карти са дебитните Maestro. Вярно е, че сме с няколко години зад цивилизования свят, но не е ли по-добре когато се внедряват нови услуги те да обхващат мнозинството от клиенти?

Коментирай