Продължаваме да Ви представяме талантливите студенти от НАТФИЗ и НБУ, които бяха избрани за стипендианти към социалния фонд на Съюза на артистите в България.

През 2014 г. Първа инвестиционна банка (Fibank) и Съюза на артистите в България обявиха официално своето дългосрочно партньорство – социална програма за подкрепа на талантливи студенти в областта на театралното изкуство и осигуряване на достойни старини на заслужилите българските артисти. Благодарение на социалния фонд, който Банката подкрепи, 8 талантливи студенти ще получат стипендии, с които да подпомогнат своето обучение и бъдеще развитие, а 16  пенсионирани артисти ще получават месечна добавка към своята пенсия.

Rositsa

Главният ни герой тази седмица е Росица Караджова. Тя е на 22 години, от гр. Хасково. В момента е трети курс в НБУ, като следва две специалности: Танцов театър и Кино и телевизия. Въпреки вродената си глухота, Росица танцува в свободното си време. Обича да пише, дори има издадена своя книга – романът „Ритъмът на сърцето”, който е публикуван през 2011 г. Росица ни впечатли със своя заразителен оптимизъм и смелостта на мечтите да промени света около себе си.

Ето какво ни разказа тя:

През годините съм се научила да не събирам отрицателни емоции, а да се усмихвам и да гледам позитивно напред. Винаги съм казвала - човек или иска да бъде щастлив, или иска да бъде нещастен. Аз предпочитам първото.

RositsaКогато преди време пътувах за София, за да взема участие в шоуто за мечти „Байландо”, едва ли съм подозирала по какъв дълъг път поемам всъщност. Като всяко младо момиче на моята възраст, и аз бях изпълнена с мечти. Само че моите мечти се различаваха от тези на останалите момичета на моята възраст – не защото мечтаех за нещо много по различно от тях, просто аз самата бях различна. Вярвах обаче, че вродената ми глухота няма да бъде пречка, за да сбъдна мечтата си. Просто пътят, по който трябваше да стигна до нея, щеше да бъде по-дълъг и труден – но какво от това. Човек не трябва да се страхува от трудностите, когато иска да постигне мечтите си. Казват, че хората често пропускат шанса в живота си, защото им прилича на работа. Аз обаче съм свикнала да работя два пъти повече, за да компенсирам липсата на слух. Това ме е научило да бъда целеустремена и да вярвам в себе си, защото трудът е едно от малкото неща, които се отблагодаряват на хората.

Хората обичат битките и победите. Тепърва започвам своите битки, но знам, че освен победата, е важен и пътят, по който се доближаваме до нея. Надявам се да вървя достойно по този път и да оставя следа, която да се види от всички глухи и млади хора по света. Запомнете, че ние сме част от вселената и никой няма право да ни отрича и да не ни забелязва.

Защо реши да кандидатстваш в специалностите Танцов театър и Кино и телевизия в НБУ?

Родена съм глуха в семейство на глухи, баща ми почина като бях малка. Сестра ми също е глуха. Когато бях на 7 години, кака ме записа в модерен балет Фрида при Младежки дом гр. Хасково и от тогава не съм спирала да танцувам. Мисля че имам талант, на сцената се чувствам щастлива, но си мечтая да се снимам в киното. Мечтая си да бъда актриса. Тази моя мечта ме поведе и към

предаването Байландо – предаване за сбъдване на мечти. Исках да събера средства за образованието си.

Къде и кога можем да те гледаме?

Надявам се скоро в постановката в университетски театър – Домът на Бернарда Алба.

С какво се гордееш?Rositsa

Най-много се гордея с романа ми – Ритъмът на сърцето, който бе издаден от издателство СИЕЛА през 2011 година. Родена съм в един черно-бял свят и от малка се научих да допълвам сама с много борба и труд цветовете в моя живот, така че ще продължа да обогатявам палитрата, докато завърша дъгата. А нали знаете, който мине под дъгата носи щастието със себе си и в себе си.

За какво мечтаеш?

Но най-важното за мен е обществото и чуващите хора да разберат, че нас “глухите” ни има, че съществуваме, че сме сред вас. Понякога ми е много трудно, на мен самата, както и на всички глухи хора. За нас е важно да знаем, че вие мислите за нас, че ни приемате във вашия свят. Мисля, че съм щастлива, и затова сега се усмихвам. Изпълнена съм с надежди и амбиции, има светлина пред мен и ще следвам пътя си стъпка по стъпка.

За какво ще използваш стипендията си?

Ще помогне за образованието ми.

Кои са любимите ти артист и спектакъл?

Нина Добрев и „Антигона”

Как прекарваш свободното си време?

Танцувам и пиша.

Rositsa

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай