Fibank (Първа инвестиционна банка) бе домакин на университетското състезание по финансов анализ CFA Institute Research Challenge 2017. Състезанието се организира от Българска CFA Асоциация, обединяваща над 230 професионалисти, придобили най-престижната международна професионална квалификация във финансовия сектор – „Лицензиран финансов аналитик” (Chartered Financial Analyst, CFA).

Надпреварата се организира за втора поредна година. Началото на състезанието бе поставено през месец ноември 2016 г. от г-н Васил Христов, Главен изпълнителен директор на Fibank, г-н Димитър Костов, Изпълнителен директор и член на УС на Fibank и Калин Методиев, CFA, Председател на УС на Българска CFA Асоциация.

Всички участници трябваше да извършат финансов анализ на акциите на Банката, търгувана на българския капиталов пазар, изготвяне на доклад за финансовата оценка на компанията на английски език. Всеки анализ трябваше да следва определени структура и съдържание с аргументирана препоръка пред инвеститорите по стандарта „Buy, Hold or Sell”. Финалът на състезанието бе на 17 март 2017 г. в парк хотел Москва. В тазгодишното издание взеха участие 13 отбора от 10 университета в страната, сред които Икономически университет Варна, УНСС, Стопанска Академия "Д. А. Ценов" – Свищов, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Свободен университет Варна, ВУЗФ София, Стопански факултет на СУ, Американски университет и Нов български университет. Анализите на младите финансисти се обединиха около тезата, че към настоящия момент цената на акцията на банката е подценена. В хода на представянето на своите анализи студентите приложиха различни статистически и финансови модели за оценки.

Експертното жури, съставено от притежатели на професионалната квалификация CFA, членуващи в Българска CFA Асоциация, определи за победител в състезанието отборът на Американския университет. Студентите-победители ще представят страната ни на регионалното и глобално състезания, които тази година ще се проведат в Прага, Чехия. Там студентите ще имат възможност да се състезават с техни колеги от други страни за регионалното, а при възможност и за глобалното отличие.

Домакините от Fibank обявиха, че ще дадат възможност на представилия се най-добре според тях екип да започне стаж в банката като вярват, че това ще бъде своеобразен трамплин и старт на професионалното развитие на студентите.

Христо Христов

Христо е Мениджър „Корпоративни комуникации”. Той следи за тенденциите на финансовия пазар, планира, организира и участва активно в провеждането на маркетингови изследвания сред настоящи и потенциални клиенти на банката. Преди да се присъедини към екипа на Fibank, има натрупан значителен опит в ръководството, провеждането и анализа на резултатите от редица маркетингови, икономически и социологически изследвания. Участва като автор в публични анализи и статии в областта на иновациите, информационни и комуникационни технологии и състоянието на икономиката. Личните му интереси са в областта на търговията с ценни книжа. Очаквайте от него интересни анализи за тенденциите на пазара и състоянието на икономиката.

Коментари

Коментирай