Fibank (Първа инвестиционна банка) е сред първите финансови институции в страната, които се включват в обявената от правителството Програма „Възстановяване“. Считано от 1 юли 2021 г. малките и средни предприятия (МСП) ще могат да получат финансиране от банката за преодоляване на последствията от COVID-19, репозициониране и разширяване на дейността. В рамките на програмата се очаква да бъдат предоставени кредити на малкия и среден бизнес от близо 2,5 млрд. лв., като всеки отделен кредит е обезпечен от Фонд на фондовете до 80%.

Основните предимства на програмата, реализирана в партньорство с банките, са няколко:

  • Достъп до бизнес кредити от компании с минимум 3-годишна история;
  • Без изискване за материални обезпечения; необезпечен кредит, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците;
  • Получаване на одобрение и възможност за усвояване в съкратени срокове;
  • Възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период;
  • Разсрочване на изплащането до 84 месеца;
  • Минимизиране на административната тежест за клиента;
  • Възможност за получаване на финансиране до 3 млн.лв., но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям; до лимита, определен по de minimis.

Отпусканите от ПИБ кредити по Програма „Възстановяване“ са част от последователната стратегия на банката за подкрепа на бизнеса и преодоляване на последиците от COVID-19. Fibank още от началото на пандемията активно подпомага малките и средни предприятия, участвайки в Гаранционната програма с Фонда на фондовете, стартирала през 2020 г.

Златко Стоянов

Златко е Мениджър „Корпоративни комуникации”, като се присъединява към екипа на Fibank през 2011 г. в дирекция "Методология". Автор е на статии в корпоративния вестник Fibank NEWS, отразяващи един по-приемлив поглед към сложната банкова терминология. Следи развитието на регулациите и тяхното отражение в дейността на банките. Очаквайте от него разработки, посветени на новостите в банковата сфера.

Коментари

Коментирай