Първа инвестиционна банка активно кредитира малки и средни предприятия в България. Продуктите, предложени от ПИБ, за представителите на малкия и среден бизнес са съобразени с индивидуалните нужди и целят дългосрочно да подпомагат развитието на тези предприятия.

Наскоро Първа инвестиционна банка подписа договор с германската инвестиционна банка KfW за 5-годишна кредитна линия за финансиране на малкия и среден бизнес в България в размер на 10 милиона Евро. Кредитната линия беше предоставена от KfW след детайлно проучване на финансовите резултати на ПИБ и след одобрение от Европейската комисия. Кредитната линия се финансира и от Банката за Развитие към Съвета на Европа. По тази кредитна линия ПИБ ще насърчава предоставянето именно на дългосрочни инвестиционни кредити за МСП с подкрепата на Европейския Съюз. За да могат да бъдат кредитирани максимален брой фирми по тази линия, максималният размер на кредитите е 250 хиляди Евро.

Малките и средни предприятия ще бъдат финансирани от Банката със средства по тази линия по различни инвестиционни проекти, в това число закупуване на търговски площи, технологии, машини и съоръжения, вкл. земеделска техника, както и изграждане или реновиране на производствени бази. Според дефиницията за малко или средно предприятие дадена от ЕС, около 96% от българските фирми отговарят на критерии за такъв вид бизнес. Всеки желаещ да получи финансиране може да попълни стандартно искане за кредит, което да подаде във всеки един офис на Банката.

Моля споделете своите коментари и задайте въпроси по темата към:

Надя Кошинска, директор дирекция „Малки и средни предприятия"

Визитка

Надя Кошинска е завършила "Счетоводство и контрол" в УНСС, гр. София. Има множество сертификати от курсове и семинари организирани от международни финансови институции в Европа и САЩ. От 1990 до 1992 работи като журналист във в-к „Пари". От 1993 до 1997 работи в БНБ в управление "Икономически и паричен анализ" като експерт в отдел "Платежен баланс и външен дълг". През 1997 започва работа в Първа инвестиционна банка като експерт в Дирекция "Кредитиране". От август 2002 до април 2004 заема длъжността заместник-директор "Администриране на корпоративни кредити", а от април 2004 е директор на дирекция "Кредитиране на малки и средни предприятия.

Коментари

  1. Здравейте,имам жилище и парцел в гр.София и имам желанието с помоща на финансиране от банката да построя сграда според градоустройствения план.Направих изчисления и се оказа,че себестойността на кв.м е около 350 евро,което означава,че за да построя 1000кв.м разгърната площ са необходими 350000евро.Построените жилища възнамерявам да продам според пазарните условия.Въпросът ми е възможно ли е финасиране на подобен проект и какви са условията?Кой продукт на банката е най подходящ?

  2. Здравейте г-жо Кошинска

    Управлявам фирма с основна дейност търговия на мебели. Дейността ни се извършва от два магазина под наем. Желаем да закупим собствен търговски обект. Възможно ли е чрез сключената от вашага банка кредитна линия да ни финансирате 100 % от покупната стойност на магазина, които искаме да придобием. Бихме желали кредита да е дългосрочен - минимум 10 години, това осъществимо ли е? И последно - възможно ли е да разчитаме на някакви средства за да заредим обекта със стока?
    Благодаря

  3. Знам, че въпросът ми е много обширен, но бих се радвал на кратък отговор от ваша страна: какви са условията да се финансира фирма, която сега стартира бизнесът си и какви са изискванията за обезпечаване на кредита? Мерси

  4. Здравейте,
    Имам малък шивашки цех и искам да закупя още машини.
    Предложението ви ми се струва интересно.
    Можете ли да ми кажете, задължително ли е кредита да е за 5 години (на мен ми е необходим за седем)?
    Задължително ли е машините да са закупени от Европейския съюз (намерил съм изгодна оферта в Турция)?
    Благодаря предварително!

    Иван Емилов

  5. Здравейте. Интересувам се какви са условията по кредитиране: има ли гратисен период, лихвата фиксирана ли е или се определя според риска на инвестицията и дали е ежемесечна?

  6. Добър ден, госпожо Кошинска. Първо ислкам да Ви поздравя, Вас и ПИБ, за инициативата с блога. Попаднах на него случайно и много ми хареса. Имам следния въпрос по конкретната тема: Отпуска ли се кредит на предприятие което е регистрирано в България за дейност, която ще се развива на територията на страна извън Европейския съюз ?

  7. Здравейте интересуваме дали има някакви ограничения за отпускането на кредит за МСП, ако фирмата вече е била финансирана по друга програма за отпускане на средства от ЕС?Благодаря Ви

Коментирай