Първа инвестиционна банка активно кредитира малки и средни предприятия в България. Продуктите, предложени от ПИБ, за представителите на малкия и среден бизнес са съобразени с индивидуалните нужди и целят дългосрочно да подпомагат развитието на тези предприятия.

Наскоро Първа инвестиционна банка подписа договор с германската инвестиционна банка KfW за 5-годишна кредитна линия за финансиране на малкия и среден бизнес в България в размер на 10 милиона Евро. Кредитната линия беше предоставена от KfW след детайлно проучване на финансовите резултати на ПИБ и след одобрение от Европейската комисия. Кредитната линия се финансира и от Банката за Развитие към Съвета на Европа. По тази кредитна линия ПИБ ще насърчава предоставянето именно на дългосрочни инвестиционни кредити за МСП с подкрепата на Европейския Съюз. За да могат да бъдат кредитирани максимален брой фирми по тази линия, максималният размер на кредитите е 250 хиляди Евро.

Малките и средни предприятия ще бъдат финансирани от Банката със средства по тази линия по различни инвестиционни проекти, в това число закупуване на търговски площи, технологии, машини и съоръжения, вкл. земеделска техника, както и изграждане или реновиране на производствени бази. Според дефиницията за малко или средно предприятие дадена от ЕС, около 96% от българските фирми отговарят на критерии за такъв вид бизнес. Всеки желаещ да получи финансиране може да попълни стандартно искане за кредит, което да подаде във всеки един офис на Банката.

Моля споделете своите коментари и задайте въпроси по темата към:

Надя Кошинска, директор дирекция „Малки и средни предприятия"

Визитка

Надя Кошинска е завършила "Счетоводство и контрол" в УНСС, гр. София. Има множество сертификати от курсове и семинари организирани от международни финансови институции в Европа и САЩ. От 1990 до 1992 работи като журналист във в-к „Пари". От 1993 до 1997 работи в БНБ в управление "Икономически и паричен анализ" като експерт в отдел "Платежен баланс и външен дълг". През 1997 започва работа в Първа инвестиционна банка като експерт в Дирекция "Кредитиране". От август 2002 до април 2004 заема длъжността заместник-директор "Администриране на корпоративни кредити", а от април 2004 е директор на дирекция "Кредитиране на малки и средни предприятия.

Коментари

  1. Здравейте, г-н Марков,

    ПИБ АД може да финансира проекти по мярка 312 на Програмата за развитие на селските райони, но след като бъдат одобрени за безвъзмездна финансова помощ от ДФ "Земеделие". Разходите, които изброявате, са свързани с изготвянето на самия проект и би следвало да бъдат финансирани с Ваши собствени средства като част от Вашето задължително самоучастие в проекта.

    Ако имате допълнителни въпроси не се колебайте да ни пишете или за още по-бърз отговор да посетите удобен за Вас офис на ПИБ

    Поздрави,

    Надя Кошинска
    Директор “Малки и средни предприятия”

  2. Интересувам се от възможноста за финансиране на проект по мярка 312от програмата за развитие на селските ройони,по конкретно като начало на ония 20% предвидини за предпроектни проучванияРазходите за който е небходимо финансирането за което говорим най общо могат да бъдат групирани така:1.Предпроектно проучване за възможностите на терена, реката и инфрастрктурата за изграждане на миниВЕЦ.
    2.Технологични-техническо проектиране на централата-оборудване,капацитет производителност ,избор на машини и съоръжения.
    3.Изработване на Бизнес план с конкретни финансови параметри доказващи икономическата логика на начинанието,т.е. неговата ефективност

  3. Уважаеми visa_user, Чип технологията към момента е най-сигурната защита за банковите карти. Не случайно международните картови организации налагат задължителното въвеждане на EMV стандарт, както за терминалите, така и за картите. По-голямата част от терминалите в България и Европа разчитат чип, но всъщност за Вашата сигурност важното е, че на картата ви реално има чип, независимо от това чете ли се от устройството. Наличието му носи определени права при решаването на повечето случаи на доказани злоупотреби с карти. В допълнение на горното, чипът носи и много други допълнителни преимущества като програмите за лоялност например. За Ваша информация, ПИБ АД е в процес на разработване на такава програма по своите чип карти. Тази програма е още едно доказателство за преимуществото на тази технология. Поздрави. Анна Ангелова Зам. директор "Картови разплащания"

  4. Много се говори за това колко важно било кредитната ми карта да имала чип и че сигурността с него била по-голяма.
    Искам да питам за какво реално се ползва този чип в момента.
    Всички банкомати ли в България поддържат четене на карти с чип ? А POS терминалите ?
    Какво четат от него ? Ако не всички го поддържат - тогава каква е ползата от него за сигурността?
    Оставам с впечетлението че той не се ползва никъде и за нищо.
    Поздрави
    Visa user.

  5. За вноски по кредитни карти: Здравейте! Картовата система на банката отчита автоматично вноските по кредитните карти. Ето защо е необходимо да внасяте или точната сума или сума, надвишаваща минималната вноска. Политиката на банката е да уведомяваме клиентите си за дължимата минимална вноска чрез SMS известяване, което е безплатно за вас - клиентите. Относно извлеченията по кредитни карти достъпни през интернет банкирането – голяма група клиенти проявяват интерес към тази услуга и в момента работим върху въвеждането й. Поздрави. Екип на ПИБ

  6. @ Калоян Христов Поради усложнената икономическа среда в момента изискванията към кредитоискателите, особено за стартиращ бизнес са силно завишени. По принцип е добре и Вие като предприемач да обмислите дали момента е подходящ за ново бизнес начинание или е по-добре да го отложите за известно време за по-благоприятна бизнес среда. По отношение на евентуален кредит за проект, одобрен за финансово подпомагане по Европейска програма, да, ПИБ може да го предостави, но след внимателна преценка на потенциала и кредитния риск на проекта. Самоучастието Ви в проекта трябва да бъде мин. 30% от въпросната инвестиция, а срокът за изплащане на инвестиционните кредити е до 10 години. Надя Кошинска Директор "Малки и средни предприятия"

  7. Имам кредитна карта VISA и през този месец получих макар и със закъснение известие от банката за дължима минимална вноска.Чрез виртуалния клон от сметките си преведох по невнимание сумат по малко с 0.48лв.за което ми бе изпратен SMS ,че ако не ги преведа ще ми бъде блокирана картата и нормално ли е според Вас за стотинки да се блокира кредитна карта.Още нещо възможно ли е дължимите вноски по кредитните карти да се отразяват по сметките във Виртуалния клон

  8. Здравейте,

    Какви са възможностите за финансиране на стартиращ бизнес в производство на консумативи за бързооборотни стоки. какъв % лично финансиране е нужен и какви са срокове за погасяване - ако може и оскъпяването посочете. как стои въпроса при евентуално одобрение по европейска програма за безвъзмездно финансиране да се допълни със заем по вашата програма. Благодаря предварително

  9. Г/жо Илиева, За да Ви дадем категоричен отговор е необходимо да ни предоставите малко повече информация за самия проект които възнамерявате да реализирате. Съветвам Ви да се обадите на тел. 8171 726 за разговор с кредитен специалист от дирекцията. Мога да кажа,че значителното собствено участие в това начинание е много добра индикация.Това показва сериозна ангажираност от Ваша страна, което е важно за нас при взимане на решението. В очакване на Ваше обаждане, Поздрави Надя Кошинска

  10. Здравейте г/жо г/це Кошинска,

    Благодаря на съдбата, че открих тази възможност днес и на ПИБ, че виннаги ме е подкрепяла в трудни моменти. Имам стартираща фирма за социални услуги и лиценз от МТСП за доставка на същите. Инвестицията от моя страна е 80 процента но се нуждая от още средства в рамките на 12 до 20 000 хиляди лева за да стартира дейносттта. Моля да ме насочите имам ли шанс да кандидатсвам по този проект ?
    Благодаря, че сте социално ангажирани.

Коментирай