В края на 2019 г. Антон Петров - ръководител екип „Международни правоотношения“ в дирекция „Правна“, получи престижно международно отличие от The legal500". Освен това, Антон е сред четиримата номинирани в една от категориите за европейските награди за юристи – „European Counsel Awards”. Антон е част от екипа на Fibank от юли 2017 година. Запознайте се с него чрез интервюто, което той даде за читателите на нашия вестник Fibank NEWS :) 

"Средното си образование завърших в английската гимназия в гр. Бургас - ГПАЕ „Гео Милев“, като по време на обучението си участвах в разменна програма и учих за кратко в САЩ. През 2014 г. завърших юридическото си образование в Университета за национално и световно стопанство.  През 2018 г. приключих специализация по „Корпоративен финансов анализ“ в училището по бизнес „Stephen M. Ross“ на Мичиганския университет, САЩ, а през 2019 г. – по „Риск мениджмънт в банковото дело и финансовите пазари“ в Индийския институт по мениджмънт, Бангалор, Индия. От януари, благодарение на „Първа инвестиционна банка“ АД, следвам в съвместната програма на Американския университет в България и италианския „Бокони“ – „Executive Master in Finance, Banking and Real Estate”."

  • Г-н Петров, в края на 2019 г. получихте престижно международно отличие от „The legal500". Разкажете ни повече за него:
  • „The Legal500” е една от най-престижните правни директории в света, като част от дейността й е събирането на информация за юридическата общност и инвестиционния климат в различните държави, която експертите й анализират и на базата на този анализ изготвят публикации, служещи на бизнеса. Например, ако чуждестранно дружество планира инвестиции в България, едни от многото експерти, които неизменно ще му бъдат нужни в процеса, са юристите. Един от най-надеждните начини за намирането на отличен юрист в определена област е именно чрез „Тhe Legal500”, тъй като последното е изключително добре поставено между доставчиците на услуги, от една страна, и получателите, от друга. “The Legal500” получава обратна връзка и от двете страни.

През последните години структурата на големите корпорации, по отношение на „вътрешните“ за съответната организация юристи, значително се промени и някои от тях вече имат правни отдели, наброяващи десетки, дори стотици юристи. Поради това правните директории все повече се фокусират и върху юрисконсултите.  В края на 2019 г. „The Legal500” подготвиха и публикуваха т.нар. „GC Powerlist CEE”, което представлява списък с юрисконсултите в Централна и Източна Европа, които, според тях, са допринесли за развитието на своята индустрия и за това функцията им да дърпа бизнеса напред. Това демонстрира колко висока е оценката на международната общност за старанието, което екипът ни влага по всеки един проект, за професионалното ни отношение, както и за стойността на институцията ни като цяло. Още повече, че това не е първият път, в който банката и юристите ни са оценявани високо. Вярвам, че няма да е и последният.  

  • Разбрахме, също така, че сте сред четиримата номинирани в една от категориите за европейските награди за юристи – „European Counsel Awards. Кога ще бъдат наградите, какви са очакванията Ви и има ли други представители на страната ни?
  • Да, сред номинираните съм в категория „Rising Star”. Победителите ще бъдат обявени на гала вечер в Лондон през март тази година. Както винаги, съм оптимист, макар че ми е трудно, имайки предвид останалите номинирани и опита им. Каквото и да стане, шансът да присъствам на церемонията и да представлявам банката сам по себе си за мен е успех. Доколкото ми споделиха, представители на страната ни не е имало до сега. Това показва, че доверието на международната общност в българския бизнес расте.

 

  • Благодарение на кои Ваши качества и постижения бяхте отличен с това признание?
  • Вярвам, че това признание е резултат от ефикасността и ефективността на целия ни екип.

 

  • Няколко думи за образованието и професионалния Ви път?
  • Обичам да уча и използвам всяка възможност да науча нещо ново или да доразвия определено свое умение. Вярвам в ученето и развитието през целия живот – не само професионално, но и личностно. Професионалният ми път започна като „вътрешен“ юрист на голяма структура, премина през консултантския бизнес, държавната администрация, докато отново не стигнах до работата като юрисконсулт. Радвам се, че имах възможността да придобия разнообразен опит, който не само ми помогна да намеря мястото си, но и ми да разбирам различната гледна точка на страните в една сделка или проект. 

 

  • С какво Fibank Ви привлече?
  • Много неща – някои по-съществени, а някои по-малко. Към съществените причислявам професионалните предизвикателства, пред които очаквано ме изправи работата в най-голямата банка с български капитал. Важно за мен беше и това, че винаги съм възприемал Fibank като институция с мислене и визия, значително надхвърлящи границите на страната ни. Но има и много други причини  – докато живях и учих в „Студентски град“, винаги се впечатлявах от красиво украсените коледни дръвчета пред банката, както и неизменното отбелязване на национални празници като Баба Марта. Ценя и социалната отговорност, включително подкрепата, която банката винаги е предоставяла за развитието на българския спорт.

 

  • Какви са предизвикателствата във Вашето ежедневие? И какви умения и качества трябва да притежава един юрист, работещ в банка, за да бъде успешен?
  • Много са, но най-важното е умение за работа в екип. За разлика от консултантските фирми например, където юристите доставят продукта, юрисконсултите – като „вътрешни“ за бизнеса лица, имат по-скоро подпомагаща роля. Тази ни роля налага ежедневната ефективна комуникация на различни нива и с много други лица от организацията. Без това умение и без добър екип функцията на юристите няма как да дърпа бизнеса напред.

 

  • Разкажете ни за екипа, с който работите в дирекция „Правна“?
  • Екипът ни е изключително силен и считам, че юристите ни по нищо не отстъпват на най-авторитетните адвокатски кантори.

 

  • Как успявате да балансирате между работа и личен живот?
  • Този баланс е изключително важен както за удовлетвореността, така и за продуктивността. Вярвам, че банката ми осигурява нужното, а останалото е въпрос на добра организация на работното време.

 

  • Имате ли хоби?
  • Имал съм много и различни хобита през годините, предимно свързани със спорта. Извън спорта, обичам да снимам и правя клипове. Свободното си време посвещавам на активности сред природата: планински преходи със семейството ми, ски, плуване, скално катерене, откриване на нови места.

 

 

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

Коментирай