Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. здравейте направих си регистрация с картата ми виза на фибанк но ми излезна че ми е пратен някакъв код който трябва да си го потърся при вас а ето и какво ми излезна!


    Ние изпратихме на код, когато ние направихме € 1.50 EUR такса към Visa X-4420 карта на 12 април 2013 година. Моля, проверете обобщение на финансовата дейност се осигурява от издателя на картата отново в един ден или два - понякога има леко забавяне.
    Ако не можете да проверите онлайн сборник, проверка на резюме документ от Вашата издателя на картата, когато става въпрос по пощата (това може да отнеме до 30 дни). Тук ще намерите таксата от PayPal с 4-цифрен код.

    1. Здравейте, Ангел! Да, можете да проверите какъв е PayPal кодът в "Моята Fibank" (системата, която сме описали в тази публикация) и нашия Виртуален клон. Справката можете да направите в меню "Справки", "Картови авторизации".

  2. Много благодаря!Успях с регистрацията!Надявам се да няма проблеми за напред!
    Приятен ден!

  3. Благодаря ви за бързия отговор!
    Преглеждах си акаунта в myfibank и с учудване видях в Регистър на картите,че статуса и е БЛОКИРАНА... Не ми е ясна причината,картата е съвсем нова. Може би това е причината за проблема с paypal?
    Ако може да помогнете ще съм безкрайно благодарна!

    1. Готово, вече всичко е наред, Мира. Статусът на картата в Моята Fibank ще се промени утре, но още сега можете да опитате отново да я регистрирате и този път не би трябвало да получите отказ. Оставаме насреща.

  4. Здравейте!
    Срещам проблем при регистриране на дебитна карта Visa Electron с наличност 10 лв.Излиза ми This credit card has been denied by the bank that issued your credit card. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer's customer service department. Or, you may want to try adding a different credit card.
    В клона на банката в нашия град не могат да помогнат.
    Много благодаря!

    1. Здравейте, Мира! Молим да опитайте отново, като проверите дали номерът на картата, срокът на валидност и CVC кодът са въведени правилно. Ако отново картата Ви не бъде приета, молим да се свържете с нашия Картов център на някой от следните телефони:

      0800 12 012 (достъпен и безплатен само за абонати на фиксирани услуги на VIVACOM) 02 817 1143 02 817 1142 0888 68 10 10
      Колегите ще могат да открият причината, поради която не можете да регистрирате картата си.

  5. Емо, преди известно време и аз бях изправен пред тази дилема. Ако често ще ти се налага да си вземаш парите от пейпал най-добре си вземи дебитна карта. С кредитните ще можеш да теглиш само на банкомат и става скъпо. От дебитните не можеш да регистрираш Маестро, поне последно, когато аз опитвах.

  6. Каква карта ми е нужна и как се регистрира т.е. колко ще струва и ако искам да си сложа парите от PayPal в картата за да мога да си ги изтегля колко пари ще ми вземе.И коя е най- евтината карта т.е. да става за PayPal и да е с ниска такса за поддръжка

    1. Здравейте, Емо! Можете да регистрирате и дебитната, и кредитната си карта. Решението Ви зависи от това коя карта ще предпочетете и коя карта се приема от PayPal. Регистрацията на картата и плащанията с нея в PayPal са без такса от страна на банката. Това се отнася и за дебитните, и за кредитните карти. При прехвърлянето на средства от PayPal банката удържа комисиона от 1% от сумата, независимо дали по кредитната, или по дебитната карта. При операцията ще видите и каква е таксата за PayPal. Добре е при избора си да имате предвид и как смятате да използвате средствата, които ще получавате в PayPal - ще плащате с тях или ще ги теглите на банкомат или в клон на банката. По-подробно с таксите, свързани с дебитните и кредитните карти, можете да се запознаете в нашия сайт. Поздрави!

Коментирай