За банковите карти са предвидени лимити. Тяхната роля е да ограничат сумата, с която можете да разполагате чрез картата. Едното от съображенията за това е Вашата сигурност. Другото е, че така сами можете да определите колко може да се тегли на ден от банкомат например – особено практично е за родителите, издали дебитни карти на своите деца.

Лимитите са няколко вида. Има лимити за България и чужбина, за теглене на банкомат и за плащане в търговски обект и интернет. Други лимити определят максималната сума, която можете да изтеглите или платите наведнъж и за 24 часа. Добре е да имате предвид и лимитите за максимален брой операции с картата за 24 часа и за 7 дни.

Когато издадем карта, ние активираме за нея стандартното ниво лимити. Тук можете да видите лимитите за дебитните карти Maestro и Maestro PayPass, като стандартното ниво е „А”. За Visa Electron, Visa Electron payWave и V PAY стандартното ниво е „Z”. Лимитите при револвиращите кредитни карти Visa и MasterCard зависят от Вашия кредитен лимит. Когато получавате картата си, както и по всяко друго време можете да изберете друго ниво лимити (за това дължите такса от 3 лв.), което по-точно би отговаряло на Вашите нужди.

Нека разгледаме няколко примера, за да обясним по-ясно лимитите при картите. Да предположим, че сте получили своята нова карта Maestro PayPass. Не сте избрали друго ниво лимити, така че за нея се отнася стандартното – ниво „А”:

Стандартни лимити за Maestro PayPass

Стандартни лимити за Maestro PayPass
Ето какво означава това ниво „А” за Вас като картодържатели. Със своята Maestro PayPass можете да платите наведнъж най-много 3000 лв. – и в България, и в чужбина. Максималната сума, която можете да изтеглите на банкомат в България и чужбина наведнъж, е 400 лв. Лимитите за 24 часа пък определят максималната сума на операциите, които правите през това време. Те са 3000 лв. за плащане и 400 лв. за теглене. Ако например вече сте изтеглили 400 лв. и в рамките на 24 часа опитате да изтеглите отново някаква сума, операцията ще Ви бъде отказана. Ще трябва да изчакате да изминат 24 часа от първото теглене. Лимитите за 7 дни в България и в чужбина са съответно 3000 лв. за плащане и 2800 лв. за теглене. Интересни са и ограниченията за максимален брой операции за 24 часа и за 7 дни. Можете да използвате своята Maestro PayPass най-много 40 пъти в рамките на 24 часа на банкомати и ПОС терминали, а за 7 дни – 80 пъти.

Ще разгледаме и пример с Visa Electron. Стандартното ниво лимити при нея е „Z”, така че ако не сте избрали друго за нея, то се отнася и за Вашата карта.

Стандартни лимити за Visa Electron

Стандартни лимити за Visa Electron
При стандартното ниво лимити с Visa Electron можете да платите наведнъж покупка до 3000 лв. и в България, и в чужбина. 3000 лв. е и сумата, която можете да платите общо за 24 часа. При тегленията е малко по-различно. Наведнъж в България можете да изтеглите 1000 лв., а в чужбина 400 лв. Общата сума, която можете да изтеглите за 24 часа в България, е 3000 лв., а в чужбина е 400 лв. Лимитите за 7 дни са съответно 6000 лв. за плащане и 6000 лв. за теглене. Ограниченията в броя на операциите за 24 часа е 40 пъти, а за 7 дни е 80 пъти, точно както при Maestro със ниво лимити „A”.

Ако не сте сигурни кое ниво лимити се отнася за Вашите карти, заповядайте в някой от нашите клонове и офиси, за да Ви кажем. Ако Ви предстои дълго пътуване и ще използвате картите си за по-големи суми, така ще сте сигурни, че няма да Ви бъде отказано някое плащане например.

Задайте ни своите въпроси за лимитите. Ние сме тук, за да отговорим и да дадем и други примери.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Здравейте ,
  Аз искам да знам като притежател на Visa Electron само лимитни нива ,,Z" , ,,Y'' , ,,X'' и ,,ZZ'' ли мога да ползвам ?
  Останалите лимитни нива ,които предлагате, се отнасят за притежателите на Mastercard и Maestro или и за тези на Visa ?
  Kaто притежател на Visa ,има ли възможност за лимит на максимална транзакция на теглене на пари от банкомат в България на стойност по-малка от 1000 лева на ден,посочена в ниво ,, Z " ?

  1. Здравейте! Благодарим Ви за въпроса. Нивата на лимити за карти VISA са посочени на нашия сайт тук >> https://www.fibank.bg/uploads/_DebitCards/docs/VISA_Electron_VPAY_Limits.pdf За допълнителна информация можете да ни пишете на cards@fibank.bg

 2. може ли видя електрон да се направи без лимит на транзакции

  1. Здравейте! Можете да разгледате актуалните лимити за карта Visa на нашия сайт тук >> https://www.fibank.bg/uploads/_DebitCards/docs/VISA_Electron_VPAY_Limits.pdf Задължително е да бъде избрано ниво на лимит. Можете да го промените в офис на банката или през Вашия профил в Моята Fibank, ако имате активно банкиране, т.е. средство за подпис.

 3. След 7 те дни теглене, след това кога отново може да се тегли

  1. Здравейте! Ако сте достигнали максималния си 7-дневен лимит по Вашата карта, можете отново да я използвате на 8-мия ден, като е важно да съобразите, че става въпрос за 24 часов интервал. Т.е. ако последното теглене е било направено в 13.00 часа, на 8-мия ден, след този час отново можете да използвате вашата карта.

 4. Здравейте,
  Бих искал да попитам има ли възможност и каква е процедурата за покачване на лимит на карта до Visa Paywave до Y-ниво.
  Благодаря

  1. Здравейте! Единият вариант да промените лимита по Ваша карта е директно през електронното банкиране Моята Fibank, в случай че имате профил там. Повече сме писали по темата тук >> https://blog.fibank.bg/izberi-zhelaniya-limit-po-tvoyata-karta-distantsionno-samo-za-nyakolko-minuti/ Друг вариант е да посетите удобен за Вас офис и да попълните съответното искане за промяна на лимита. Поздрави, екипът на Fibank

 5. Здравейте два часа звания на горещия телефон за загуба на дебитна карта и никого не вдига да съм по точен от 02:15 съм започнал сега е 4:09 и никого не вдига

  1. Здравейте! Телефоните, на които можете да се свържете с колегите от картов отдел са: 028171143; 028171144; 088868 10 10 или ни изпратете Вашите три имена, ЕГН и последните 4 цифри от номера на Вашата карта на cards@fibank.bg с описание на казуса, за да съдействат колегите.

Коментирай