За банковите карти са предвидени лимити. Тяхната роля е да ограничат сумата, с която можете да разполагате чрез картата. Едното от съображенията за това е Вашата сигурност. Другото е, че така сами можете да определите колко може да се тегли на ден от банкомат например – особено практично е за родителите, издали дебитни карти на своите деца.

Лимитите са няколко вида. Има лимити за България и чужбина, за теглене на банкомат и за плащане в търговски обект и интернет. Други лимити определят максималната сума, която можете да изтеглите или платите наведнъж и за 24 часа. Добре е да имате предвид и лимитите за максимален брой операции с картата за 24 часа и за 7 дни.

Когато издадем карта, ние активираме за нея стандартното ниво лимити. Тук можете да видите лимитите за дебитните карти Maestro и Maestro PayPass, като стандартното ниво е „А”. За Visa Electron, Visa Electron payWave и V PAY стандартното ниво е „Z”. Лимитите при револвиращите кредитни карти Visa и MasterCard зависят от Вашия кредитен лимит. Когато получавате картата си, както и по всяко друго време можете да изберете друго ниво лимити (за това дължите такса от 3 лв.), което по-точно би отговаряло на Вашите нужди.

Нека разгледаме няколко примера, за да обясним по-ясно лимитите при картите. Да предположим, че сте получили своята нова карта Maestro PayPass. Не сте избрали друго ниво лимити, така че за нея се отнася стандартното – ниво „А”:

Стандартни лимити за Maestro PayPass

Стандартни лимити за Maestro PayPass
Ето какво означава това ниво „А” за Вас като картодържатели. Със своята Maestro PayPass можете да платите наведнъж най-много 3000 лв. – и в България, и в чужбина. Максималната сума, която можете да изтеглите на банкомат в България и чужбина наведнъж, е 400 лв. Лимитите за 24 часа пък определят максималната сума на операциите, които правите през това време. Те са 3000 лв. за плащане и 400 лв. за теглене. Ако например вече сте изтеглили 400 лв. и в рамките на 24 часа опитате да изтеглите отново някаква сума, операцията ще Ви бъде отказана. Ще трябва да изчакате да изминат 24 часа от първото теглене. Лимитите за 7 дни в България и в чужбина са съответно 3000 лв. за плащане и 2800 лв. за теглене. Интересни са и ограниченията за максимален брой операции за 24 часа и за 7 дни. Можете да използвате своята Maestro PayPass най-много 40 пъти в рамките на 24 часа на банкомати и ПОС терминали, а за 7 дни – 80 пъти.

Ще разгледаме и пример с Visa Electron. Стандартното ниво лимити при нея е „Z”, така че ако не сте избрали друго за нея, то се отнася и за Вашата карта.

Стандартни лимити за Visa Electron

Стандартни лимити за Visa Electron
При стандартното ниво лимити с Visa Electron можете да платите наведнъж покупка до 3000 лв. и в България, и в чужбина. 3000 лв. е и сумата, която можете да платите общо за 24 часа. При тегленията е малко по-различно. Наведнъж в България можете да изтеглите 1000 лв., а в чужбина 400 лв. Общата сума, която можете да изтеглите за 24 часа в България, е 3000 лв., а в чужбина е 400 лв. Лимитите за 7 дни са съответно 6000 лв. за плащане и 6000 лв. за теглене. Ограниченията в броя на операциите за 24 часа е 40 пъти, а за 7 дни е 80 пъти, точно както при Maestro със ниво лимити „A”.

Ако не сте сигурни кое ниво лимити се отнася за Вашите карти, заповядайте в някой от нашите клонове и офиси, за да Ви кажем. Ако Ви предстои дълго пътуване и ще използвате картите си за по-големи суми, така ще сте сигурни, че няма да Ви бъде отказано някое плащане например.

Задайте ни своите въпроси за лимитите. Ние сме тук, за да отговорим и да дадем и други примери.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Здравейте,

  Опитах да направя плащане в Дубай на стойност 600 евро с виза електрон, но ми беше отказано.
  Защо се получава така?

  1. Здравейте! Стандартният дневен лимит за плащане на ПОС в чужбина за карта VISA е 800 лева. Промени в лимита могат да бъдат направени през приложението My Fibank или в офис на банката. За повече информация: позвънете на някой от телефоните на гърба на Вашата карта.

 2. При налична кредитна карта MASTERCARD със седмичен лимит 10 хиляди лева и направени в два последователни дни хотелски и самолетни резервации в чужбина както следва : ден 1 - 3500 лева+2500 лева, ден 2 - 3000 лева с незабавно блокиране на тези суми, кога отново мога да направя нова резервация за 4000 лева при положение,че разполагаемата в нея сума е 5000 лева ?

  1. Здравейте! Ако в рамките на една седмица имате блокирани суми на обща стойност 9000 лева, а седмичния Ви лимит е 10 000, ще можете да направите плащане на стойност 4000 лева на 8-мия ден.

 3. Здравейте,
  днес разбрах, че освен еднократен лимит за сумата на безконтактно плащане с карта (до април 2019 - 25 лв., след това 50 лв.) имало и 24 часов такъв. Може ли да ми кажете колко е този 24 часов лимит за безконтактни плащания и къде мога да намеря нещо написано по тази тема?

  Благодаря

  1. Здравейте! Лимитът за безконтактни плащания за 24 часа е 100 лева. След превишаване на тази сума ще изиска ПИН. Т.е. можете да направите няколко безконтактни плащания за обща сума на плащанията до 100 лева. Следващото плащане, дори и да е под 50 лева ще изиска въвеждането на ПИН.

  1. Благодаря,
   А този 24 часов лимит може ли да се променя и ако да как?

  1. Този лимит е фиксиран и е направен с цел сигурност. За повече информация можете да пишете на колегите от Картовия ни център на cards@fibank.bg

 4. Здравейте ,
  Аз искам да знам като притежател на Visa Electron само лимитни нива ,,Z" , ,,Y'' , ,,X'' и ,,ZZ'' ли мога да ползвам ?
  Останалите лимитни нива ,които предлагате, се отнасят за притежателите на Mastercard и Maestro или и за тези на Visa ?
  Kaто притежател на Visa ,има ли възможност за лимит на максимална транзакция на теглене на пари от банкомат в България на стойност по-малка от 1000 лева на ден,посочена в ниво ,, Z " ?

  1. Здравейте! Благодарим Ви за въпроса. Нивата на лимити за карти VISA са посочени на нашия сайт тук >> https://www.fibank.bg/uploads/_DebitCards/docs/VISA_Electron_VPAY_Limits.pdf За допълнителна информация можете да ни пишете на cards@fibank.bg

Коментирай