В наши дни финансовата грамотност на нашите деца е от изключителна важност. Вече писахме по темата в  Как да повишим финансовата грамотност на детето? (Първа част)

Продължаваме с още полезни съвети за родители, които можете да ползвате в ежедневието си, за да създадете основите на финансовата грамотност на вашето дете, която то ще надгражда във времето.

kid Използването на банкови продукти за деца

Технологиите се развиват, банковите продукти също. Добре е от определена възраст (7+) да запознаете вашето дете с основните банкови продукти, които вие самите използвате в ежедневието – като например дебитна карта, кредитна карта и каква е разликата между тях, електронно банкиране, депозит, кредит. Сигурността и улесненото разплащане, която гарантират дебитните карти, да речем, е важно преимущество, с което можете да запознаете детето, като му създадете персонална такава към ваша сметка. Fibank предлага подобни карти в две групи в зависимост от възрастта: Debit MasterCard PayPass Kids - за деца, навършили 7 години до навършване на 14 години и Debit MasterCard PayPass Teen - за деца, навършили 14 години до навършване на 18 години. Повече за издаването на детски карти можете да научите на сайта на банката http://www.fibank.bg/bg/page/4203#nasheto-predlojenie.

Решаване на поставени задачи = получаване на допълнително средства

Добре е детето да научи от малко, че парите се изкарват с положен труд, а не се получават даром. Важно е да се наблегне на това, че родителите също получават своите заплати, защото са се трудили през съответния период от време. Не е задължително да карате малкия наследник да изчисти къщата или да си оправи стаята, за да получи определените средства, които са посочени като сума ясно от ваша страна. Можете да насърчите някой от неговите таланти и да го стимулирате да работи върху неговото развитие – например обича да рисува или да пише кратки разкази – откупете произведението му и го запазете. Така ще покажете, че цените неговия труд и талант, а в същото време детето ще получи допълнителни спестявания, с които да разполага и да управлява.

Сигурността

Важно е детето да се отнася отговорно към предоставените му средства. Родителите учат децата да внимават, да не губят парите си, да се пазят от недоброжелатели, джебчии и т.н. Тук е мястото да споменен, че дебитната карта за деца и тийнейджъри предлага сигурност за разполагаемите средства, защото в случай че е открадната или загубена, лесно може да бъде блокирана. Освен това родителят получава известия за изразходваните средства ежедневно.

„Прасето” касичка

Някога всички имахме касичка за стотинки и там събирахме монети, с които в един хубав ден отивахме да си купил сладолед. Да покажете на детето, че когато спестява, може да събере средства за нещо желано, е добър подход да създадете у него навик да не харчи винаги на 100% всичко, с което разполага.

Сигурни сме, че можете да се досети за още интересни примери от ежедневието, с които да помогнете на вашето дете да развива своята финансова култура. И не забравяйте – Вашите дела, а не думи, са тези, които ще запомни детето.

 

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай