educationФинансовата грамотност на детето се създава от най-ранна възраст, още с научаването му да брои. Първият му учител, както и за много други неща в живота, е именно родителят. Негова е ролята да дава личен пример със собствените си финансови дела, както и да „превежда” на пръв поглед сложната информация на по-достъпен език за детето и да дава конкретни примери в ежедневието.

Парите дават свобода при избор на продукт или услуга, но също така е необходимо и да се проявява отговорност и дисциплинираност, когато се използват.

В няколко последователни материала в блога ще споделим полезни съвети за родители, които можете да ползвате в ежедневието си, за да създадете основите на финансовата грамотност на вашето дете, която то ще надгражда във времето.

Заедно на пазар с определен бюджет

Ежедневните разходи могат да бъдат голямо перо от месечния бюджет. Когато пазарувате заедно в магазин, винаги давайте пример на вашето дете с конкретен бюджет, с който разполагате за покупките. Нека и неговото внимание бъде фокусирано върху това да откриете съответния артикул/артикули, чиято стойност да бъде в рамките на предварително одобрения бюджет. По време на пазар коментирайте на глас собствените предложения, които да бъдат закупени. Сравнявайте продуктите по цена, количество, качество. Дайте възможност на детето да предложи своя алтернатива. Насочвайте го да разсъждава дали определеният ви бюджет ще бъде достатъчен за съответните покупки, които предлага, и дали наистина са планирани, или необходими към момента.

Настолните игри

В дъждовните, студени дни, когато почивате и прекарвате повече време заедно у дома – включете в семейните забавления и настолни игри, при които управлението на ресурси и търговията са в основата на концепцията. Реалното разплащане с банкноти, монети, размяна на ресурси дава възможност детето да развива своите познания в сферата на търговията и финансите. Нагледно бързо ще разбере, че парите са ограничен ресурс и за да побеждава в играта е необходимо да се използват разумно. Подходящи игри, чрез които децата могат да развиват своята финансова грамотност, са Монополи (играчът разполага с определени ресурси от самото начало на играта, има възможност да печели или губи ресурси, да инвестира средства; възраст 7+), Катан (игра за придобиване и размяна на ресурси, чрез които играчът завзема територии; възраст 7+), Scythe (B Ѕсуthе вceĸи игpaч e пpeдcтавитeл нa eднa oт пeттe paзлични фpaĸции, вcяĸa oт ĸoитo ce oпитвa дa cпeчeли coбcтвeнo бoгaтcтвo и дa взeмe cвoя ĸъc oт зeмятa oĸoлo миcтepиoзния гpaд - "Тhе Fасtоrу". Игpaчитe тpябвa дa зaвлaдявaт тepитopии, дa нaeмaт нoви дoбpoвoлци, дa пeчeлят pecypcи и дa ce cдoбивaт cъc ceлищa, дa cтpoят paзлични cтpyĸтypи. Bceĸи oт игpaчитe зaпoчвa игpaтa c paзлични pecypcи. Като допълнителен аксесоар за настолна игра Scythe има възможност да се използват от играчите и сет от 80 броя метални монети (, , , и ). Играта е подходяща за деца 12+. Наличието на монети дава възможността лесно детето да визуализира ресурса, с който разполага, и да следи неговата наличност в реално време.)

Собственият седмичен бюджет

Много родители предпочитат да дават ежеднево пари на своето дете, когато започне да посещава училище. Причина за това е, че така следят лесно разходите му и го ограничават да харчи до определена сума в рамките на деня. Това от друга страна не дава възможност на детето да прави различен избор за покупка в рамките на деня и вариантите са или да изхарчва цялата сума без да има особено богат избор, или да му остава минимална част от сумата, която да пести и да използва през следващите дни от седмицата. Определянето от страна на родителите на „собствен седмичен бюджет” за детето на първо място дава повече свобода. Има възможност различните дни от седмицата детето да похарчи различни суми, да се почувства самостоятелно и да бъде отговорно за разпределянето на своя собствен седмичен бюджет. Разбира се, всеки родител сам трябва да прецени кога може да предостави подобна възможност на подрастващия.

Истинските пари в играта на детето

Добър начин децата да свикнат да боряват с пари е като им предоставите монети и банкноти с ниска номинална стойност, с които да играят. Да, точно така, да играят, с ясната представа каква е ролята на парите. Децата обичат да имитират своите родители. Те бързо ще измислят интересни игри, в които ще влязат в различна роля, за да използват пари за разплащане. Някои предпочитат да продават в измислен от тях магазин вещи, други влизат в ролята на банкери, трети продават книги или собственоръчно изработени предмети. Важното е, че по време на играта определят цена на продуктите, които предлагат, пресмятат, продават, купуват.

Очаквайте още любопитни съвети в нашия блог по темата.

Десислава Богданова

Здравейте! Аз съм Десислава - Мениджър "Корпоративни комуникации”. Основните ми интереси са в областта на дигиталните комуникации, дигиталното банкиране и новите технологии.

Коментари

Коментирай