По традиция в началото на февруари в най-големия конгресен център в Европа, Естрел Берлин, се проведе Световното монетно изложение 2024. Валентина Григорова-Генчева

Почетен гост на събитието беше Monnaie de Paris – Монетният двор на Франция, който през тази година празнува своята 1160-а годишнина. Създаден в далечната 864 г. (през тази година започва приемането и утвърждаването на християнството като официална държавна религия в България), той представлява най-старата френска институция и едно от най-дългогодишните предприятия в света. Фокус в монетната политика на Франция са емисиите, посветени на Летните олимпийски игри 2024 в Париж, с които бе свързано и оформлението на щанда в Берлин. 

Френският монетен двор представи и две уlamascottecoinsмонета във формата на тенис ракетаникални монети, посветени на световноизвестната модна марка Lacoste, чиито официален световен посланик от м.г. е българският тенис шампион Григор Димитров. Компанията, основана през 1933 г. от знаменития френски тенисист Рене Лакост, трикратен шампион на турнира Ролан Гарос, си партнира с някои от най-големите имена в съвременния тенис като Новак Джокович и Даниил Медведев. Неслучайно, сребърната монета е с формата на ракета за тенис. 

 

 

И други монетни дворове аранжираха щандовете си, съобразно емблематични за страните си природни или културни забележителности: 

Австрийски монетен дворНа снимката: Австрийски монетен двор

 

Кралски монетен двор на Нидерландия

На снимката: Кралски монетен двор на Нидерландия

Редица от присъстващите директори на емисионни държавни институции подчертаха, че работят активно за създаването на атрактивни монети, които да се харесват на младото поколение. Освен съвременни машини и технологии, те използват и нови герои и легенди, които да развиват вкус към колекциониране у най-младите. Изключителни образци с висок релеф на изображението създават дизайнерите на Кралския монетен двор на Канада – сребърна монета, посветена на Годината на дракона:

Сребърна монета

както и експертите от CIT Лихтенщайн, които пресъздават и най-фините детайли в един образ върху монетната повърхност.

монетата от 1 кг сребро с релефно изображение на Гранд Каньон, САЩНа снимката: монетата от 1 кг сребро с релефно изображение на Гранд Каньон, САЩ


Атрактивна е и многоцветната сребърна монета за Годината на дракона, изработена от 4 фрагмента, в монетния двор на Пърт, Австралия. 

Многоцветната сребърна монета за Годината на дракона

С изключителна дълбочина, изящност и 3D релеф се отличава монетата, посветена на дивата природа на Монголия, „Леопард“:

Леопард

Въпреки че тези екземпляри са твърде скъпи за българския пазар, те бележат нов връх в майсторството на гравьори и производители на монети. Всички мостри, представени на изложението, бяха разпродадени още в рамките на първия панаирен ден.

На 150-ата годишнина от рождението на английския политик сър Уинстън Чърчил е посветена колекция от пет златни монети, придружени от любимата му пура: 

Колекция пет златни монети, придружени от пура, посветена на 150-ата годишнина от рождението на сър Уинстън Чърчил

Премиера на Световното монетно изложение беше присъствието на една от най-големите рафинерии за преработка на благородни метали, Аргор-Хереус (Argor Heraeus SA). Щандът представяше кюлчета и гранули от злато и сребро, произвеждани в Швейцария и Германия, сертифицирани и маркирани, съгласно изискванията и високите стандарти на Лондонската метална борса (LBMA). Интересът към тези продукти нарастна силно в периода по време на и след пандемията от Covid 19, което обяснява присъствието на гиганта в Берлин през тази година. 

Продукти на Аргор-Хереус (Argor Heraeus SA)

Със собствен щанд и няколко конферентни зали на световното монетно изложение 2024 г. присъстваше и швейцарската рафинерия ПАМП (MKS PAMP SA), една от най-големите в света, еталон за технически нововъведения на Лондонската метална борса и дългогодишен партньор на Fibank. Наред със стандартните инвестиционни кюлчета и някои авангардни продукти, ПАМП представяше в Берлин и кюлчета с различни номинали от различни благородни метали, посветени на Годината на дракона.

P.A.M.P.
Те могат да бъдат закупени вече и в България, в офисите на Първа инвестиционна банка, както и в онлайн магазина Gold & Silver.

По време на изложението по традиция се договаря създаването и производството на нови продукти – кюлчета и монети от благородни метали, чиято българска премиера предстои през 2024 г.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай