* материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов - главен специалист в Дирекция "Злато и нумизматика", Fibank

Свидетелства за това колко съществена е ролята на златото в живота на обществото имаме от поне 8000 години. През тях златото е добивано и обработвано, за да изпълни няколко важни функции.

Първата е да показва кой е носителят на реалната власт. От него са изработвани регалии и блестящи апликации, покривали цялата повърхност на ритуалните одежди на водачите. Запасите от добито злато, независимо дали е било обработено или не, са трезорирани в хазните на царе, жреци и военачалници. От него са произвеждани и първите еталонирани предмети с цел да бъдат стожер на размяната. В по-късни времена от злато са отсичани монети и отливани кюлчета, с които работят и първите протобанкови институции.

el.starter_LidiyaНито веднъж в историята на човешкото общество златото не губи своето значение. Нещо повече - неговите притежатели са изобретили начин как да повишат стойността му, като интегрират още една функция в него.

bizhuterska_stoinost

 

Върху собствената му висока стойност добавят и допълнителна -  бижутерска стойност или уникат, като създават колекционни предмети в ограничен брой или тираж. Така се ражда „луксозният пазар”.

Предметите, съчетаващи стойността на златото и лукса, са неотменна част от собствеността на представителите на човешкия елит от най-дълбока древност. Част от уникалните творения са запазени и до днес, а тяхната стойност е още по-висока. Все още е тайна кой и кога е инициирал употребата на златото в най-ранната история на човечеството. Това още повече разпалва стремежа към него и му придава освен магнетично влияние, и загадъчност.

Преминавайки през различни парични и финансови системи, хората достигат до единна световна система по времето на Александър Велики. Парите-монети, базирани на атическия тегловен стандарт, стават актуални от Средиземноморието до Индия. Характерното за световната валута през онази епоха, е, че всяка монета носи своята стойност в благороден метал. Основно са ползвани златото и среброто. Тази могъща традиция се запазва и до наши дни.

Друг голям владетел - Наполеон Бонапарт - след своите завоевателни походи налага на Европа и света нова парична система, базирана на златния франк и неговите подноминали. България също става член на т. нар. „Латински монетен съюз”. Българският лев е равностоен на валутите на всички останали страни-членки.

И днес в офисите на Fibank могат да бъдат закупени златните 20 франкови монети, които българският народ познава под името Наполеони.

Съвсем различно стои въпросът за стойността на аналогичните български златни монети от 20 лева. Поради своя „раритет”, те вече имат много по-висока стойност от френските, белгийските, италианските и пр. монети от подобен вид и номинал.

Napoleon                    20bgleva

На  темата Злато и нумизматика ще посвещаваме експертни мнения и публикации през цялата 2015 г. През септември в Италия ще се състои и XV Международен конгрес по нумизматика, където учени, търговци и колекционери ще обсъждат различните аспекти на монетите и тяхната роля в различните етапи от човешкото развитие. След конгреса ще предоставим на читателите актуална информация и адреси за запознаване с новостите в нумизматиката.

С удоволствие ще отговаряме и на въпроси от Ваша страна, свързани с монетите и благородните метали. Ще Ви водим в света на инвестициите в благородни метали и ще ви съпътстваме в хобито на кралете :)

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай