Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте, г-н Машев! Обичайният срок, в който средствата постъпват по сметката, е 5-7 работни дни. Надяваме се, че средствата Ви ще бъдат по Вашата сметка тази седмица. От наша страна операцията се обработва в рамките на 1 работен ден. Поздрави и приятен ден!

 1. Здравейте , след като си направя PayPal и искам да прехвърля сума от дебитната си карта в PayPal сметаката, те ми дадоха IBAN и име на тяхна банка ,които трябва да въведа в сайта.Ако може да ми обясните къде става това.Имам вече My Fibank, но немога да го намеря.
  Поздрави!

  1. Здравейте, Георги! За да направите превода, трябва да сте се регистрирали за Виртуалния ни клон (e-fibank.bg) или да посетите наш клон. Това е свързано с такси, които можете да прегледате в нашата тарифа. Поздрави!

 2. Благодаря за изчерпателния отговор !

 3. Здравейте , като притежател на кредитна карта VISA в лева в ПИБ и ако си открия Пейпал сметка , имали такси при получаване на превод от чужбина по Пейпал сметката ми , а и такси при разлики от валутните курсове.
  Таксите на Пейпал ги разбрах , интересуват ме таксите в този случай на ПИБ.
  Благодаря предварително !

  1. Здравейте, г-жо Стоилова! Когато прехвърляте средства от PayPal сметката си по картата си в банката, банката Ви начислява такса от 1% върху сумата на операцията. В зависимост от това в каква валута е преводът е възможно да има повече от едно превалутиране. Тук е важно да отбележим, че основната валута на картите Visa, които издаваме, е евро. Ако например преводът Ви от PayPal е в евро, ще има само едно превалутиране и то ще е по курс купува на банката за деня, който можете да видите в нашия сайт. Тъй като валутата на операцията и основната валута на картата съвпадат, има само едно превалутиране. Ако прехвърляте щатски долари например, ще има две превалутирания. Първото е от щатски долари (или всяка друга валута, различна от евро) към евро, което се извършва по курс на Visa. Следващото превалутиране е като посоченото в горния пример. Ако можем да помогнем с още нещо, насреща сме. Поздрави!

 4. Здравейте, благодаря за помощта, тази сутрин PayPal ми звъннаха и оправихме проблема :) Имал съм друг акаунт, но не със същата карта, затворихме го и сега всичко е ОК.

  Поздрави

  1. Румен, радваме се, че вече всичко е наред. Не обръщайте внимание на имейла ни в такъв случай. Приятно и спокойно пазаруване! :)

 5. Нямам друг профил с тази карта...

  1. Здравейте, Румен! Ще се свържем с Вас по имейл, за да проверим по-задълбочено случая. Поздрави!

Коментирай