Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте! Карта Maestro не може да бъде добавена към акаунт в PayPal. Можете да издадете към Вашата сметка карта VISA или MasterCard. Имайте предвид, че ViSA V Pay, издадена от нас, e с ограничен достъп за онлайн плащания и също няма да бъде приета от PayPal.

 1. Здравейте имам още един въпрос към вас , картата ми е Visa Electron валутата е GBP защо при покупка от английски сайт в който валутата е GBP ми одържана такса от 1 GBP , по тарифа таксата на банката трябва да е 0.25 % от сумата е тя е 5.55 GBP , не разбирам аз ли нещо бъркам или има някаква грешка :
  Плащане чрез ПОС-терминал
  9.1. в България 0.15 лв.
  9.2. с карти Maestro PayPass и Debit MasterCard PayPass в
  България (включително за Дигитална дебитна карта)
  без такса
  9.3. в чужбина (включително за Дигитална дебитна карта) 0.25% от сумата

  1. Здравейте! За да направим справка, ще ни бъдат необходими Вашите три имена, ЕГН и последните 4 цифри от номера на картата. Моля, изпратете тази информация на pr@fibank.bg

 2. Имам въпрос: Имам рагистрирана карта на ПИБ в paypal. Ако приемем че от paypal реализирам withdraw към картовата си сметка в размер на 5000 Евро, колко евра ще получа в сметката си? т.е. каква такса ще се удържа от ПИБ за този превод?

  1. Здравейте! 1% refund (получаване на $$$ по карта)

 3. Здравейте искам да попитам защо в MyFibank не мога да видя PayPal кода , виждам че има блокирана съма от 1.31 GBP но не мога да видя извлечението по нея , съответно и PayPal code , има ли някакъв период от време в който е нужен да се осчетоводи самата транзакция за да мога да я видя в извлеченията си?

  1. Здравейте, г-н Димитров. Кодът не се вижда в извлеченията по сметката, а в авторизациите по картата, защото регистрацията е направена с карта. Можете да го откриете в >> Меню >> Карти >> Авторизации >> Избирате карта и период. В полето Локация се вижда кодът.

  1. Благодаря ви за отговора , сместихте ми едно ходене до банката :)

 4. Явно съм поредния клиент, който не може да си обвърже новата безконтактна Visa Electron с PAYPAL.
  Дава същите изброени по-горе грешки.

  1. Здравейте, Боряна! Ако все още не сте се справили, съветваме Ви да позвъните на телефонните номера, посочени на гърба на Вашата карта. Колегите ще изискат необходимата от Вас лична информация, за да направят справка защо не успявате, и ще Ви съдействат. Важно е да припомним, че е нужно по картата Ви да има наличност.

Коментирай