Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Как мога да захраня акаунта си в пейпал?

 2. Пуснах сума за превод на 22/11/2015. В myfibank виждам, че сумата е с Вальор (дата за нареждане за плащане) на 25/11/2015. Парите в картата пристигат чак на 30/11/2015 или 5 дена след като банката на paypal е наредила плащането. Може ли да ми кажете на какво се дължи това голямо забавяне?

  1. Здравейте, Момчил, В случая забавянето се дължи на PayPal. Според информацията в PayPal прехвърлянето на средства отнема 2-3 работни дни, но нашата практика показва, че е в рамките на около 5 работни дни. Имаме и случаи, в които този срок е бил по-голям по причини, зависещи от PayPal. След като преводът пристигне от PayPal в Банката, на следващия ден след 19.00 часа можете да видите парите по Вашата сметка и да ги използвате. Надяваме се, че сме били полезни. Поздрави от нашия екип! :)

  1. Благодаря ви за бързия и коректен copy/paste отговор "Custumer Support".

 3. Здравейте!

  Трябва ли сметката, обвъзана с ПейПал, да е в долари или евро? Може ли да се обвърже със сметка в лева и какви са таксите за конвентиране на валутата от и към лева? В общите условия на ПейПал изобщо не се споменава левът.

  1. Може да се върже левова сметка с пейпал. Таксите мисля, че няма. Самия обмен става на касов курс (или бещо подобно се води). Примерно ПИБ купува е 1.82, продава 1.88. Ако пуснеш 1$ от paypal, в сметката си, ще получиш 1.84 Всичко това го кавам от лични наблюдения и не гарантирам на 100% за достоверност.

 4. Колко дълго трябва да чакам , за да получа парите в сметката си? Направих превода на 21 от PayPal, досега нищо!!! Освен силен маркетинг , трябва и качествени услуги а те явно Ви куцат !

  1. Здравейте, Атанас, Според информацията в PayPal прехвърлянето на средства отнема 2-3 работни дни, но нашата практика показва, че този срок обикновено е в рамките на около 5 работни дни. Понякога срокът е бил по-дълъг, поради причини, зависещи от PayPal. След като преводът от PayPal пристигне в Банката, на следващия ден след 19.00 часа можете да видите парите по Вашата сметка и да ги използвате. Поздрави, Екипът на Fibank

  1. Опитвам се да добавя картата в PayPal, но ми излиза следната грешка –The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer's customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue.Първа карта ми е.

 5. Здравейте,
  Днес получих новата си карта от Фибанк Visa payWave. Открих разплащателната си сметка в долари само и единствено за работа с PayPal. Опитвам се да добавя картата в PayPal, но ми излиза следната грешка - "The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer's customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue."
  До сега ползвах Visa карта издадена от ДСК и нямах никакви проблеми с нея.
  Моля за съдействие.

Коментирай