Д-р Валентина Григорова-Генчева, Директор „Злато и нумизматика“, представя актуалните тенденции на пазара на благородните метали за 2018 г.

От 1972 г. насам Световното монетно изложение дава тон на бизнеса с монети и кюлчета от благородни метали по света. През последните години то се провежда в началото на февруари в „Естрел“ - най-големият европейски конгресен, развлекателен и хотелски комплекс, разположен в Берлин. Панаирът събира търговци и производители, които договарят поръчките на продукти за новата година. Традиционни изложители са компании за машини и екипировка за монетните дворове, както и производители на апарати и уреди за наблюдение и анализ. Участват и множество фирми от цял свят, които изработват опаковки за кюлчета и монети от различни материали и с изключително разнообразна форма.

Ключово събитие за тазгодишното Берлинско изложение беше специалното участие на главния изпълнителен директор на Лондонската метална борса (LBMA), г-жа Рут Кроуел, която представи основните тенденции в работата на тази водеща институция и някои предстоящи промени в регулациите в областта на благородните метали. Стана ясно, че от т.г. Европейската комисия се задължава да публикува насоки в помощ на рафинериите за идентифициране на конфликтни зони и региони с висок риск, свързани с добива на благородни метали. Това е първата стъпка към прилагането на Европейска регулация за отговорното снабдяване от конфликтни и високо-рискови зони, която трябва да влезе в сила през 2021 г. Листата на рафинериите-членки на Лондонската метална борса, изпълняващи условията за качество на кюлчетата Good Delivery е призната като световен стандарт за маркиране и качество на изделията от благородни метали. Тя включва 70 златни рафинерии от 31 страни, които обработват годишно около 85-90% от световното производство на злато. Само в Лондонските подземни трезори на борсата се съхраняват 619 437 кюлчета със стандартно тегло около 12.5 кг всяко на обща стойност около 335 милиарда щатски долара.

Във всички делови срещи със стратегически партньори на Fibank като голямата швейцарска рафинерия ПАМП, Новозеландският монетен двор, щатския монетен двор Скотсдейл и др., преобладаваше идеята за една сложна за бизнеса отминала година, със сравнително високи ценови нива на благородните метали и свит световен пазар. Спад бележат продажбите на сребърни кюлчета и инвестиционни монети, както поради ниските котировки на среброто, така и заради все още слабото му индустриално потребление. Само в САЩ продажбите на прочутата сребърна инвестиционна монета „Американски орел“, например, са спаднали с около 50% в сравнение с 2015 г. Там категорично се запазва, обаче, сътношението 60:40 в полза на монетите в потреблението на сребърни кюлчета и монети. Очакванията на анализаторите са през 2018 г. производствените нужди от сребро в Китай да нарастнат, а цената на златото да продължи възхода си, което неминуемо ще доведе и до по-високи котировки за белия метал на световните борси.

За да не се правят компромиси с чистотата на метала и качеството на изработката в момент на по-слабо търсене, се налага създаването на продукти с ниско тегло, достъпни и за клиенти с по-ограничени финансови възможности. И доката определени производители спират изобщо сеченето на малките златни монети от 1/20 тройунция (1.55 г) заради високата им себестойност, то други, като Австрийският монетен двор, емитират една от най-търсените и продавани златни инвестиционни монети „Виенска филхармония“ и с тегло от 1/25 тройунция (1.24 г), за да не губят своите клиенти. Подобна е практиката и на южноафриканската рафинерия Ранд, която емитира по повод 50-годишнината от отсичането на първата и най-търгувана досега златна  инвестиционна монета Кругерранд и монета с тегло от 1/50 тройунция или 0.62 г. От различните номинали на изключително популярните южноафрикански монети са продадени вече над 60 милиона екземпляра в целия свят.

След дългогодишно отсъствие от форума през т.г. присъстваха и представители на Гръцката национална банка, които показаха най-новите си монетни емисии за 2018 г. Представени бяха и нови, високотехнологични продукти от благородни метали. В част от тях класическата нумизматика се съчетава с авангардни нови технологии за внедряване на чипове с информация в монети и кюлчета, които позволяват, както тяхната защита от фалшифициране, така и достъп до допълнителна информация, звуци и изображения за представените върху изделията картини, животни, исторически забележителности и др. Пионер в тази област е полският холдинг Куровски, който създаде приложението Q Vision за мобилни устройства със система Андроид или iOS. С фотообектива на телефон или таблет, например, се кликва върху определено изображение или върху QR кода на опаковката, за да се види допълнителна звукова, видео или образна информация, вложена в кюлче или монета.

За първи път на тазгодишното изложение в Берлин имаше и монети с нестандартна форма и овал. Българският пазар познава вече и елипсовидни, и правоъгълни монети, но този път Полският монетен двор изненада посетителите с монети във формата на 3D риба и четирилистна детелина с частично оцветяване, висок релеф и декоративни извивки на опашката и листата. Това са първите в света монети с толкова необичайна форма.

Актуалните предложения от Fibank Gold&Silver можете да разгледате тук >> https://my.fibank.bg/GoldShop

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай