*материалът е подготвен съвместно с д.ист.н. Иля Прокопов – главен специалист в Дирекция “Злато и нумизматика”, Fibank

Днес мнозина си задават актуалния въпрос - докъде се простират пипалата на измамата чрез търговия с фалшификати?

Вероятно във всяка област това е сериозен проблем. Но в света на златото и другите инвестиционни метали измеренията са катастрофални. Има редица страни, които не подписват спогодби, а други изобщо не ги спазват. Там намират почва цели популации от фалшификатори, снабдени със съвременна техника и пространство за „творчество”.

В нашата ежедневна практика ние се сблъскваме с много интересни продукти на фалшификаторите, а понякога и със самите тях. Всеизвестно е, че се полагат огромни усилия да бъдат фалшифицирани уникални и свръх скъпи предмети на изкуството и археологията. Но успоредно с тази тенденция се развива и друга.

Фалшифицират се и популярни, често срещани във всички слоеве на населението, предмети и монети с инвестиционен характер като, например,  най-известната по българските земи златна монета, т.н. „наполеон” (20 френски франка).Той е обект на фалшифициране с цел да се намали златното съдържание, а външно това да не личи. Печалният факт е наличие на стотици хиляди фалшификати на златни наполеони от два века насам.

Наполеон с плънка от неблагороден метал Наполеон с плънка от неблагороден метал

Още през 19 век започват да ги подправят във франкофонските страни от Леванта (Ливан, Сирия). Ядра от неблагороден метал, например, се обличат в тънко златно фолио и след нагряване до червено се отсичат със стоманени матрици. Така ръбовете на златното фолио се слепват от налягането и температурата и монетата придобива завършен вид. Има и друг тип фалшификати, които се секат на „студено”. Отсича се оловно ядро и се поставя в галванична вана, за да се получи тънко, но плътно покритие от злато.

Фалшив наполеон с тънко златно покритие Фалшив наполеон с тънко златно покритие

Не остават назад и фалшификаторите на златни британски суверени. Най-големи майстори са нашите южни съседи – гърците, чиято дейност достига апогея си в периода на войните през 20 век. По данни на гръцката полиция само една група фалшификатори е произвела около 66 000 златни суверена. Те са от злато с по-ниска проба и са произведени чрез качествена отливка.

В арабските страни от Средиземноморието пък са произвеждали огромно количество суверени, като така са съхранявали притежаваното злато. И тези златни монети не отговарят на световно приетите стандарти.

Разкрит и маркиран фалшификат на британски суверен Разкрит и маркиран фалшификат на британски суверен

Фалшификат на британски суверен качествена отливка Фалшификат на британски суверен качествена отливка

Ние наблюдаваме и документираме всеки един случай и така изграждаме солидна база данни. По този начин осъществяваме процес на превенция и защитаваме нашите клиенти от подобни измами.

НЯКОЛКО СТЪПКИ ЗА РАЗЛИЧАВАНЕ НА ОРИГИНАЛ ОТ ФАЛШИФИКАТ:

  •  Сравняване на печатите от матрицата (използване на база данни за фалшификати);

  •  Изследване на структурата на метала;

  •  Оглед на характеристиките на метала и повърхността на предмета с лупа или микроскоп;

  •  Стилов и художествен анализ.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай