Историята на българската медицинска техника е много интересна. Тя обединява апарати, при които електрическата енергия е използвана да захранва устройства за лечение на различни заболявания. В тази статия се постарахме да съберем 5 такива уреда от разнообразни области на медицината.

 

Антон Оруш

Гост-автор

www.sandacite.bg – Българският портал за стара техника

 

  1. Преносима лазерна терапевтична система ,,Прометей“

Производството на тази джаджа започва през 1988 г. в предприятието ,,Оптични технологии“ Пловдив. Източникът на лъчение в апарата е полупроводников лазерен диод, който облъчва точните части от човешкото тяло с инфрачервени лазерни лъчи. Диодът има световоден накрайник, чрез който генерираните от диода импулси се насочват право в нужното място на облъчване, без разсейване в околното пространство.

Този лазер не е предназначен за домашно ползване, а се използва само по лекарско предписание в различни медицински области: дерматология (лечение на различни възпаления, екземи, херпеси...), ортопедия, ревматология, спортна медицина (напр. при терапия на контузии и фрактури), хирургия, рефлексология и акупунктура и, разбира се, стоматология (при пародонтити, пулпити, гингивити и др.).

На предния панел на лазера има няколко сензорни превключвателя, от които се задават нивото на импулсната мощност, честотата на импулсите и продължителността на излъчването. На сондата пък има бутон, от който се включва и изключва излъчването. Дължината на вълната е 904 нанометра, мощността на импулса може да се регулира между 10 и 5 вата, а честотата – между 10 и 4000 херца. Преди всяка смяна на пациента световодните накрайници трябва да се дезинфекцират чрез суха или водна стерилизация, а може и с препарат.

При работа с лазера задължително трябва да се използват защитни очила, за да не увредим зрението си, а към очите сондата не трябва да се насочва в никакъв случай!

  1. Aмалгамобъркачка за зъбни пломби

Много хора все още имат по зъбите си от старите здрави амалгамени пломби, направени от смесица (амалгама) между сребро и живак.

Нашият уред е произведен през 1993 г. в Завод за медицинско обзавеждане ,,Дружба“ Враца, но производството започва няколко години по-рано. Апаратът се нарича амалгамобъркачка. Ето как работи тя: големият капак отгоре се отваря. Вътре има 2 гнезда - eдното за сребърни стружки, а другото за живака. След като е заредена, бъркачката се задейства, като от голямото въртящо се копче отпред се дозира - 1,2 3... дози. С таймера отпред залагате времето за разбъркване. Той зацъква, а Вие чакате да се смесят двете съставки. Когато спре да цъка накрая, развивате капсулата под таймера и отвътре получавате готовата амалгама за пломбата! Не е ли чудесно?

 

  1. Негаскоп 11

Негативоскопът или негаскоп е апарат за преглеждане на рентгенови снимки и томограми. Представлява светещ в бяло стъклен екран, на който се закрепят изображенията и лекарят ги разглежда. Зад обикновено има луминесцентни лампи, които дават висока яркост на светлината. Яркостта може да се регулира, а самият негативоскоп може да се сложи както на маса, така и на стена. Яркостта на екрана е достатъчно висока и позволява да се разглеждат снимки с висока оптическа плътност.

Нашият негативоскоп тук е произведен в Завода за медицинска апаратура в София през 1982 г. и още работи идеално!

 

  1. Тонус 2М

Това е физиотерапевтичен уред за лечение с диадинамични токове. Те (наречени още токове на Бернар от името на френския зъболекар, който ги предлага през 1929 г.) представляват токове с ниско напрежение (60-80 волта) и малка сила (до 50 милиампера) в импулсен режим. Импулсите имат полусинусоидална форма и са с честота 50 или 100 херца.

Процедурите с диадинамични токове имат силно благоприятно въздействие върху болката, добър трофичен (подобряващ кръвоснабдяването на органите) и вазоактивен ефект. Използват се при невропатии, хронични заболявания на храносмилателните и дихателните органи, в периода на рехабилитация след травми и т.н. Диадинамотерапията стимулира местното кръвообращение и обменните процеси, намалява мускулните спазми и отичането на тъканите и действа противовъзпалително. Методът се използва и при лечение на болкови синдроми, възникнали в резултат на проблеми с периферните нерви, невросъдови вегетативни нарушения, хипертонична болест, болест на Рейно, болест на Бехтерев, бронхална астма, ревматоиден артрит, дегенеративно-дистрофични заболявания на гръбначния стълб и др.

Апаратът Тонус 2М е произвеждан в същия онзи завод Завод за медицинско обзавеждане ,,Дружба" Враца от 1986 г. Представлява компактен апарат с дръжка и кожена чанта за носене. Може да се използва както в болниците, така и вкъщи.

За да се намали привикването на пациента към електрическия поток, обикновено се използват 2-3 вида диадинамичен ток. Нашият апарат осигурява цели 7 вида диадинамични токове, означени със 7 бутончета за активиране, които виждате отпред. Има и превключватели за поляритета с бутончета ,,+“ и ,,-“. Големият потенциометър вдясно от тях е за силата на пациентния ток в милиампери. Изпод горния капак пък излизат 2 кабела за този ток, които завършват с електроди, прикрепящи се към тялото на човека. Преди да се допрат до него, те трябва да са намокрени с физиологичен разтвор и положени в хидрофилни подложки, чиято площ и форма трябва да съответстват на зоната на болезнената област. Полярността на електродите трябва да е настроена така, че катодът да е разположен в най-болезнената част.

  1. Вибромасажор ,,Вибрема“

Това е един много изтънчен и направен с внимание уред! Вибромасажорът ,,Вибрема“ се произвежда от 1963 г. в Развойно предприятия за електромедицински апарати София. Предназначен е за замяна на някои видове ръчен масаж с механичен такъв чрез гумени накрайници. Употребата му е насочена преди всичко към лицето. Вибромасажът се препоръчва при обща умора, отпуснатост на мускулите, ревматизъм, подагра, периферни парализи, невралгии.

Кожата на лицето ни може да се разтегля, като това не става равномерно по всички посоки. Най-малко тя се разтегля по т.н. кожни линии. Именно по тяхното направление трябва да се прави масажът. Около очите трябва да се масажира много леко и нежно.

Апаратът е разположен в красива кутия, покрита отвън с велур, а отвътре ароматизирана. И след 60 години, откакто е произведен, още се чувства приятен аромат при отварянето на кутията! На капака отътре има огледалце, а вляво в кутията са подредени шестте накрайника. Те имат различна функция:

  • накрайникът с шипове служи за интензивно масажиране на лицетои на тази под косата, за заздравяване на косъма;
  • гъбичката се ползва при нежна и чувствителна кожа. Масажът на шията започва от ушите и завършва с врата, а масажът на челото и тила се прави с кръгови движения;
  • камбанката се употребява главно в местата с по-мастна кожа;
  • твърдият плосък накрайник масажира цялото тяло, главно за освежаване на мускулите и възбуждане на кръвообращението;
  • овалният накрайник се ползва за точно ограничени по-нечувствителни места, напр. на краката и ръцете. Може да се ползва и за редуциране на дълбоките бръчки на лицето;
  • конусовидният накрайник масажира локално определени и по-нечувствителни места.

За лечебни масажи на конкретни места на тялото ,,Вибрема“ може да се ползва след предписание от лекар. Един масаж се провежда в продължение на 5-10 минути, а след това апаратът се изключва за охлаждане. Чрез специални винтове можем да регулираме амплитудата и силата на трептенията. Накрайниците се почистват винаги свалени от апарата!

 

Коментари

Коментирай