В последно време „phishing” или още fishing” атаките зачестиха. Важно е да бъдете внимателни  и предпазливи, когато въвеждате своите лични данни в интернет пространството! На първо място това е Ваша лична отговорност.

Съветваме ви да бъдете бдителни и да пазите своите лични и банкови данни! Пазете се от така наречените „phishing” атаки!

Чрез „phishing“ атаките злонамерени лица се сдобиват с лични данни,  пароли за достъп до онлайн банкиране, както и с номера на банкови карти на клиенти, за да злоупотребят с тях.

Как се случва измамата?

Злонамерените лица изпращат имейл, който звучи убедително и правдоподобно и до голяма степен наподобява официалния формат на банковата кореспонденция. Така те подканват потенциалните си жертви към отваряне на линк, водещ към имитираща страница, където да въведат доброволно своите данни.

Примерни „Phishing“ имейли:

Когато последвате линка в имейла, злонамерените лица Ви отвеждат в страница, която изключително много наподобява официалната страница на електронното банкиране, но тя е фалшива!!! Обърнете внимание, че АДРЕСЪТ НЕ Е https://my.fibank.bg

Проверявайте добре страницата, на която се намирате. Страницата на електронното банкиране е защитена със SSL сертификат, удостоверяващ нейната автентичност.

 

Екранът наподобява на този на истинския сайт, но всъщност е модифициран с една единствена цел - да открадне Вашите персонални данни и да позволи достъпа на трети лица до Вашата персонална и конфиденциална информация.

 

 

Предпазете се, като бъдете по-внимателни, бдителни и отговорни към своите лични данни. Спазвайте тези съвети:

  • Не отваряйте линкове и прикачени файлове, при получаване на съмнителен e-mail и не инсталирайте на компютъра си непознати приложения, преди да проверите техния произход;
  • Винаги проверявайте истинността на съобщенията, които получавате на своята електронна поща. Банката комуникира с клиентите си с официални e-mail адреси с домейн: @fibank.bg или чрез съобщения/чат в Моята Fibank;
  • Никога не въвеждайте лековерно лични данни, своето потребителско име и парола за онлайн банкиране, както и номера на банковата си карта;
  • Винаги проверявайте адреса на страницата, в която въвеждате своите данни;
  • И при най-малкото съмнение винаги се обръщайте към нас;
  • В случай че по погрешка въведете свои лични данни или пък друга ценна финансова информация се свържете с нас, за да бъдат предприети нужните мерки и незабавно сменете паролата и потребителското си име за вход в Моята Fibank.

Първа инвестиционна банка АД  полага усилия и взима мерки, за да се пребори с тези „phishing” атаки и оценява всяка обратна връзка от клиенти на Банката и други лица.

За да подадете сигнал, можете да се свържете с нас на:

Електронно банкиране Моята Fibank: телефон: 0700 12 777 (денонощно) или е-mail: my.fibank@fibank.bg Телефони за връзка с картов център (денонощно): (02) 817 1143; (02) 817 1142; 088 8 68 10 10 или е-mail: cards@fibank.bg

Коментари

  1. Здравейте! Всички е-mail адреси на Fibank завършват на @fibank.bg В случая, посочен от Вас, става въпрос за Phishing.

 1. Здравейте.
  Получих имейл от 4052_25478@solution4u.com. със следния текст :
  Уважаеми ,
  За новата година актуализацията на нашата банка е да ви уведомим, че профилът ви е временно деактивиран.
  Какво трябва да направя ?
  За да продължите, трябва да попълните данните си само за повече сигурност .
  копирайте поставете тази връзка в лентата на браузъра си :
  http://fotodarko.com/system_web/
  Моля, не отговаряйте на този имейл. За да се свържете с нас, отидете на Fibank.bg и кликнете върху Помощ .
  Надявам се,че ще бъда полезна.

  1. Благодарим Ви за обратната връзка.

 2. Здравейте от около месец получавям на ел. поща писмо означено като Alert Fibank с подател barol@lifelongegroup.com
  Независимо, че го изтривам без да го отварям мейлите продължавт да пристигат.
  Надявам се, че тази онформация би била полезна.
  Поздрави
  Велемира Димитрова

  1. Здравейте! Благодарим Ви за обратната връзка. Това, което можете да направите, е да добавите подателя в спам листата Ви. Колегите подават сигнал за всеки нов генериран линк - фишинг, за да бъдат спирани своевременно.

Коментирай