Кредитните карти Ви дават по-голяма свобода и контрол над Вашите пари. Да имате кредитна карта е най-лесният начин да ползвате парите си навсякъде по света.

С Вашата карта можете да извършвате свободно плащания в търговски обекти, да си направите резервации за хотел, полет, театър, да вземете кола под наем или да изтеглите пари в брой във всяка една точка на света.

Всяка кредитна карта има няколко характеристики. Най-важните от тях са:

Кредитен лимит - финансовите средства, които могат да се ползват с дадената карта. Освен общият кредитен лимит, кредитните карти могат да имат и допълнителни лимити за ден, седмица или транзакция.

Лихвен процент

Гратисен период. Обикновено кредитните карти имат гратисен период, в рамките на който, ако се погаси задължението, не се дължат лихви.

Такси - тук се включва както таксата за издаване, годишната такса за обслужване, така и таксата при теглене на пари в брой и плащания

ПРЕДИМСТВАТА ДА ПРИТЕЖАВАТЕ КРЕДИТНА КАРТА от ПИБ:

1) Чип технологията дава сигурност на притежателя на кредитна карта. Невъзможно е копирането на данни.

2) Позволяват да се пазарува без налични пари в джоба.

3) Дори да не разполагате с нужните средства, кредитната карта Ви дава възможност да закупите желан артикул и да го изплащате на равни вноски.

4) Всеки картодържател ползва 45-дневен гратисен период, в който може да върне похарчената сума без лихва.

5) В зависимост от избраната кредитна карта, можете да ползвате отстъпки в редица обекти в София и страната.

6) Кредитната карта от ПИБ е удобно разплащателно средство. С нея можете да пазарувате в редица търговски обекти. ПИБ е сложила свои ПОС-ове в над 7000 търговски обекта в България.

7) Пазарувате в магазини и онлайн без такса.

8 ) Получавате възможност да получите 1% обратно в картата. Единственото условие е да направите оборот на ПОС с картата над 2,000 лв.

9) Участвате в различни томболи и игри с награди - екскурзии до най-горещите точки - Виена по време на Евро 2008, Пекин по време на олимпиада, печелите 42 инча плазма, лаптоп последен модел, часовници, тениски, сакове и др.

10) Можете да получавате СМС за всяка транзакция

11) Безплатно получавате на адрес извлечение с транзакциите през месеца.

12) Получаване на СМС с дължими суми и др.

А вие имате ли кредитна карта?

Коментари

  1. Благодаря за разяснението!

  2. @stefan danailov
    Здравейте. В този случай безлихвено може да погасите задълженията до 05.10.2009 г. Всъщност идеята е, че колкото по-близо до края на отчетния период е извършено плащането - толкова по-малък е гратисният период.

  3. Г-н Колев,

    моля за уточнение по Вашия пример по-горе. В случай, че плащането е извършено на 17.09.09, то до кога е безлихвеното погасяване? 19.09.09, 5.10.09 или до 19.10.09?

  4. @минаващ
    Гратисният период започва след края на съответния предходен отчетен период, който е до 19 число на месеца включително. Например ако направиш плащане на 20.09.2009 г., то можеш да го погасиш безлихвено до 05.11.2009 г., което са точно 45 дни. Разбира се този безлихвен период не е вианги един и същ, а зависи от датата на която си правил плащане. Ако платиш на 17 число например ще имаш много по-малко време за безлихвено погасяване.

  5. Бих искал да попитам защо банките, включая ПИБ, пишат за гратисен период 45 дни, при положение че на всяко 5-то число на месеца трябва да си си погасил задължениеята, ако не искаш да ти се начисли лихва? Нещо не разбирам в механизма на изчислиение. На мен ми се струва, че свъщност е 30 дни. Ще съм благодарен, ако някой обясни!

  6. @ Stoyanov Картата/пластиката е собственост на ПИБ, а вие сте картодържател и титуляр на съответната сметка, така че би следвало да върнете старата карта при получаване на подновената. Поздрави, Екип на ПИБ

  7. @ luitop В ПИБ нямаме такава практика. Поздрави, Екип на ПИБ

  8. Също така да добавя към предния въпрос... Какво се случва с картата при условие, че и изтече срока на валидност и не се вземе подновената карта (например поради дълго отсъствие от страната)? Необходимо ли е да се пази старата карта?

  9. Блокира ли се кредитната карта, ако задълженията са изцяло погасени и картата не се използва с месеци? Други банки имат такава практика.

  10. Благодаря за отговора.

Коментирай