През изминалите десетина дни цената на тройунция злато премина отново психологическата граница от 1000 долара. Рязкото и повишаване (с над 50 щатски долара) се отдава на слабия долар и опасенията на инвеститорите, че подобрението в световната икономика може да се окаже временно. На 16 септември 2009 г., сутрешният фиксинг на лондонската метална борса отбеляза пореден рекорд, най-високата за тази година стойност на жълтия метал от 1017 щатски долара за тройунция.

На мнозина е известно, че цената на златото нараства обикновено в резултат от несигурността на финансовите пазари. Благородният метал е особено привлекателен като сигурно убежище за инвестициите по време на криза. Неслучайно редица анализатори прогнозират, че до края на годината стойността му може да достигне 1100 долара за тройунция. Ясно е, обаче, че това движение ще бъде в тясна зависимост от политиките за излизане от кризата на правителствата на най-големите държави в света, както и от решенията на централните банки.

В тази връзка е интересно да отбележим постигнатото ново споразумение между Европейската централна банка и 18 европейски централни банки да ограничат продажбите си до 400 тона злато годишно за периода до септември 2014 година. Новата договореност намалява със 100 тона горната граница за обемите на продажбите, което свидетелства за желанието на централните европейски банки да подкрепят стабилността на високата цена на златото, както и да гарантират сигурността на собствените си резерви. С най-големи златни наличности в света към момента разполагат САЩ и Германия, Китай заема пето място в класацията, а Русия - десето.

new-2

По данни към края на юли т.г., руските банки са сключили със златодобивни компании договори за покупка на 139 т злато. Това количество представлява около 70% от предвидения за тази година обем на златодобива в страната. Очаква се общият обем на покупките за 2009 г. да достигне почти 200 тона. За сравнение, през цялата 2008 г. банките са придобили от производители 144,6 т злато, което означава нарастване на наличностите на руските трезори с над 37% през 2009 г. Тези данни, предоставени от банките на правителството, позволяват да бъдат оценени обемите на пазара, както и да станат ясни най-големите участници в него (тези, които са закупили над един тон злато годишно). По официални данни в Русия има 18 трезора, закупили над 20 тона злато годишно, сред които са Сбербанк, Номос банк и Газпромбанк.

Когато говорим за банки и правителства не бива да пропускаме и факта, че Китай почти удвои златните си резерви и вече заема пето място в листата на най-големите притежатели на ценния метал в света. Страната вече разполага с 1054 тона злато при само 600 през 2003 г.

Нарастването на китайския златен резерв става главно чрез покупки от местни златодобивни компании. Тази новина, обаче, поставя и много въпросителни по отношение на държавните резерви в чужда валута. Китай се стреми да диверсифицира авоарите си като през 2005 г. премахна обвързаността на юана с американския долар и официално го прикрепи към валутна кошница. Търговският излишък и чуждестранните резерви нараснаха многократно в последните няколко години. Пекин купува едновременно големи количества американски държавни книжа, други валути и злато, а малко преди срещата на Г-20 в Лондон страната предложи да бъде ограничена ролята на долара като основна резервна валута в световен мащаб.

Горепосочените данни свидетелстват за една по-сериозна промяна в отношението на централните банки към златото. Доскоро смятано за остарял финансов инструмент, в наши дни то отново заема подобаващо място като своеобразен гарант за стабилността на световната финансова система.

В по-ограничен план, интересът на инвеститорите към благородния метал не секва. Доказателство за това е и авангардното въвеждане в експлоатация на първите петстотин автомата по подобие на банкоматите за продажба на злато в Германия. Пилотният модел бе инсталиран това лято на централната гара във Франкфурт на Майн. Желаещите да купят злато, могат да го придобият по курса за деня на федералната банка. Ценният метал се предлага в опаковки по 1 грам, придружен е от банков сертификат и луксозна кутийка. Плащането може да бъде извършено в брой или с карта.

new-1

Коментари

  1. @злато

    Дирекция "Злато и нумизматика" се намира в офис "Народно събрание" 1 (пл. "Народно събрание" #12), така че като най-бърз и удобен начин за поръчка Ви предлагаме да посетите този офис. Колегите от "Злато и нумизматика" са достъпни на следните телефони - Иванка Василева 02/ 8171 570 (Гл. специалист "Злато и нумизматика"), Радко Георгиев 02/ 8002 711(специалист "Злато и нумизматика"); можете да уговорите среща или поръчка за друг офис на горните телефони, капаро не се изисква.
    Поздрави,
    Екип на ПИБ

  2. искам да попитам как става поръчката на по-големи грамажи злато? от всеки офис ли може да се поръча или трябва на определено място да отида? трябва ли да капарирам предварително?

  3. @ Атанас Пешев
    Монетата вече е налична в офис "Асеновград". Заповядайте утре 26.09.2009г. или след тази дата в работен ден, ако желаете да я закупите.
    Поздрави,
    Екип на ПИБ

  4. Исках да си купя от най-голямата златна монета Кругеранд, но в конкретния офис я нямаше - Асеновград. Можете ли да изпратите такава монета и аз съответно да я запазя, ако имате в наличност. Благодаря!

Коментирай