Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Съща ситуация и в 01.00(02.00 бг).
    Дали е нужно първо да се напишат данните в полета за оправомощения ползвател па тогава ще се появат мяста за моите информации?

    1. Привет, г-н Соколовски! Там трябва да въведете своите данни. Объркването е заради това, че банката е собственик на картата, а Вие сте нейният оправомощен ползвател. Поздрави!

  2. Ето сега в 23.50 пробах да пополна онлайн искане за дебитна карта VISA electron. НО, вместо полета за моите данни търси ми да пополня информации за Оправомощен ползвател? Ами за мене?

  3. Отлични отговори, нямам думи

  4. Собственици на дебитни карти мора ли да имат виртуелен клон или не?

    1. Достатъчно е да сте клиент на банката, за да използвате Виртуалния ни клон. На място или още сега можете да разгледате средствата за идентификация - Token и Електронен подпис. С тях ще можете да извършвате активни операции в зависимост от това с какви сметки разполагате в банката. Поздрави!

  5. Прав ли съм:
    1. Кандидатсвам едновремено през онлайн за дебитна(VISA electron) и разплащателна сметка. Месечно плащам 0,5лв+ддс.

    2. За неколку дни става работата. Взимам картата.

    3. Слагам пари.

    4. ако се регистрирам на paypal добивам код и го виждам в my fibank(след регистрация).

    5. За плащане без такси, за приемане пари 1%.

    ВЪПРОСИ:
    1. Ако искам дебитна в левове и една в евро, трябват ми две карти и дже разплащателни?

    2.Защо не може промяна на лимита по картата през онлайн

    3. Не ми е яасно защто ми е виртуелния клон.
    Дали мога да плащам данъци, сметки през my fibank? Моля разликата по народен език.

    Благодаря и извинете за въпросите(може са досадни но дават чисти отговори).

    1. Здравейте, Ване! През сайта попълвате само искане за издаване на дебитна карта. Тя се издава към нова разплащателна сметка на Ваше име. Месечната такса е 0.50 лв. Преди да направите регистрацията в PayPal, направете тази в Моята Fibank. Това можете да направите и докато получавате картата си в наш клон, както и след това вкъщи, като използвате вече издадената дебитна карта за потвърждение. За останалото сте съвсем прав. Имайте предвид само, че PayPal начисляват отделни такси за прехвърляне на средства. А сега отговорите на останалите Ви въпроси. 1. В този случай ще са Ви необходими две разплащателни сметки в двете валути и дебитни карти към всяка от сметките. 2. Промяната на лимит по карта все още е възможна само в клон на банката. 3. Виртуалният клон е за извършване на активни операции като откриване на сметки и банкови преводи например. През Моята Fibank можете да плащате регистрирани сметки към търговци (ток и вода, телефон, интернет например). Надяваме се, че сме били полезни с тази информация. Поздрави!

  6. Imam VISA electron na ПИБ. Имам проблем с нея за плащане по и-нет. През лятото не можах да платя с нея, попитах в банката - всичко било наред, но платих с друга карта. Сега пак не мога да направя хотелска резервация.
    Моля да ми помогнете!

    (виждам, че помагате при проблеми с картата при регистр. на Пей Пал, което е подобно)

    Благодаря!

    1. Надяваме се, че успяхме да помогнем, Елена :)

Коментирай