Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

    1. Здравейте! За да направим справка, моля, изпратете ни тази информация на e-mail marketing@fibank.bg, като ни предоставите и Вашите три имена, ЕГН, последни 4 цифри на Вашата карта.

    1. Аз проверих чрез Myfibank - парите НЕ са от картовата ми сметка, а от кешовият трансфер.
      Значи излиза, че парите се появяват в Paypal веднага, а всъщност се чакат да пристигнат след 2-3 дни, колкото е необходимо да се осъществи превода. Един вид Paypal-посредникът ти "заема" парите, докато пристигнат.
      Така ли е?

      ВЪПРОС - При следващият Top up пак по същият начин ли трябва да ходя до банката, за да наредя превод?

  1. Здравейте служители на ПИБ. Имам един проблем с Paypal. Имах MasterCard на PostBank и все ми вадише този проблем "The Credit Card Verification System used by PayPal is currently unavailable. Please try to add your credit card at a later time. We apologize for this inconvenience". Свързах се с сътрудници на Пейпъл и ми казаха че банката не позволява малката трансакция който дърпат долар и 50 цента и проблема е в банката и ние го затворихме. И отворихме от ПИБ една дебитна ВИЗА ЕЛЕКТРОН ПЕЙВЕЙФ и казаха че ще стане обаче пак не става. Пак при опит същия проблем вади пък вътре си има 3 лева. Благодаря предварително, и моля проблемът ми да бъде решен.

    1. Здравейте! За да можем да направим проверка, ще ни бъдат нужни ЕГН и последните 4 цифри на Вашата карта. Моля, пратете тази информация на е-mail marketing@fibank.bg

  2. Здравейте,
    имам paypal акаунт от много години и съм го ползвал за пазаруване и теглене с различни карти. В момента използвам Visa Electron от вашата банка. Последното теглене, което съм правил към картата (активна е до 2015) е през август 2013, а последното плащане през paypal в края на декември. През тази година съм я ползвал за разплащане в други сайтове и не съм ползвал paypal. Днес ми се наложи да изтегля пари към картата и видях, че е изтрита от списъка с карти. Опитах да я добавя наново, но получвам следното съобщение : "The bank that issued your card didn't approve this transaction. Please contact the card issuer.s customer service department if you have any questions. Or you can add a different card now to continue". При опит да плащам чрез paypal (използвайки картата а не баланса ми) получвам същото съобщение. Може ле да ме ориентирате какъв е проблема и как може да се разреши.

    1. Здравейте! За да направим проверка, ще ни бъдат нужни Ваши лични данни, които да изпратите на marketing@fibank.bg - трите имена, ЕГН и последните 4 цифри от номера на Вашата карта. Очакваме ги на посочения e-mail.

  3. Здравейте,
    От 3.10.2013 PayPal съместно с TrustPay услугата Topup - директно захранване на PayPal сметка от банковата сметка. Услугата е активна за няколко български банки, но в тях не фигурира ПИБ. Дали се предвижда и ПИБ да влезне в списъка от български банки, за които тази услуга на PayPal ще е възможна. Тя и сега е възможна, като от списъка се избере "друга" банка и след като се получи сметката и служебен номер да се пусне превод към тази сметка с основание - служебния номер. Това обаче струва пари, докато за банките в списъка това е абсолютно безплатно. Принципа на на Topup е същата както преди се захранваха акаунтите в moneybookers.bg

    1. След малко проучване и захранване на PayPal баланса през TrustPay, се окача че не е съвсем безплатно. Плаща се таксата за наредено платежно. И тъй като за сега TrustPay имат открити сметки само в няколко банки, то за нас клиентите на ПИБ просто ще трябва да платим според тарифата за платежно нареждане към друга банка. Тези, които имат сметки и в някоя от изброените от TrustPay български банки ще заплащат спрямо тарифата на тази банка за вътрешен превод. Дано съм бил полезен на хората използващи PayPal...

  4. Добър Вечер! Имам проблем с paypal и по точно с Withdraw.Срока на дебитната ми карта Виза изтече и от Union Bank автоматично ме прехвърлиха към FI Bank (Не знам защо).Новата ми карта е Master Card Debt.Paypal ми я прочете,даде ми 4 цифрения код , въведох го , прочете го но не ми позволява никаква функция в момента да върша.На withdraw add card не ми позволява да въведа никаква друга карта освен Виза а нали поддържаше сайта 4 вида карти и сега никаква транзакция не мога да направя

    1. Здравейте! Сайтът не поддържа тази функция с карти на MasterCard. Това е условие на сайта и не зависи от нас. Можем да препоръчаме издаване на VISA Electron по същата сметка.

Коментирай