Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

 1. Здравейте, интересува ме мога ли да разбера моят “PayPal Code” след като съм регистрирал дебитната си карта в My Fibank ? И ако може от къде ?

  1. Здравейте, г-н Петков! Ако услугата My Fibank e била активирана преди да се извърши регистрация на картата в Pay Pal, кодът може да се види от меню „Справки” ->”Картови авторизации". Ако услугата е регистрирана след регистрирането на картата в Pay Pal, този код не може да се види в приложението. Необходимо е да се посети наш офис, за да го получите.

 2. А сега за да си възстановя паролата ми иска потребителско име. Не може ли да се направи като в paypal, само си въвеждаш номера на картата.

  1. Здравейте! Благодарим за препоръките. Можете да ни пишете на my.fibank@fibank.bg със запитване за Вашето потребителско име. Важно е да ни изпратите запитването от е-mail-a, с който сте се регистрирали за услугата. За да си възстановите паролата, ще бъде необходим и Вашият клиентски номер. Ако нямате такъв, ще трябва да посетите наш офис, за да се идентифицирате и да го получите.

 3. Няма ли някакъв начин да си възстановя потребителското име или утре ще трябва да ходя пак в офиса. Просто отдавна не бях влизал в профила си и съм го забравил.

 4. Съща ситуация и в 01.00(02.00 бг).
  Дали е нужно първо да се напишат данните в полета за оправомощения ползвател па тогава ще се появат мяста за моите информации?

  1. Привет, г-н Соколовски! Там трябва да въведете своите данни. Объркването е заради това, че банката е собственик на картата, а Вие сте нейният оправомощен ползвател. Поздрави!

 5. Ето сега в 23.50 пробах да пополна онлайн искане за дебитна карта VISA electron. НО, вместо полета за моите данни търси ми да пополня информации за Оправомощен ползвател? Ами за мене?

 6. Отлични отговори, нямам думи

 7. Собственици на дебитни карти мора ли да имат виртуелен клон или не?

Коментирай