Много е изписано за Чернобилската авария (1986 г.). Но незаслужено забравяме решаващото БГ участие в овладяването и управлението на смъртоносното радиоактивно замърсяване на храни, води, дрехи, предмети, въздух и т.н. Това е 1 неоценяван БГ принос буквално към световното здраве.

 

Антон Оруш

Гост-автор

www.sandacite.bg - Българският портал за стара техника

 

След експлозията 1-вото засичане на високоактивни и високодисперсни радиоактивни частици в Бг е на 29.IV.1986 във Видинско, а в нач. на май – и в София, Плевен, Пловдив, Варна. За това БГ физици съобщават на съветските си колеги.

Големият проблем в СССР тогава е липсата на достатъчен брой високочувствителни прибори за измерване на радиационното замърсяване. За да се възстанови донякъде нормалният живот, е нужно постоянно и прецизно радиометрично наблюдение на изкл. голяма територия (най-засегнатите територии на СССР – Украинска, Белоруска CCP и западната част на Руска СФСР), на всички потребявани храни, напитки, предмети и т.н. Но пригодните за това прибори са само в АЕЦ, военни заводи, атомни подводници... Напр. с прецизния съветски дозиметър КРБГ-1 работят ликвидаторите на последствията в самия Чернобил. Количествата са недостатъчни.

СССР се обръща за помощ към страните във и извън Варшавския договор – САЩ, Великобритания, Франция, ФРГ, Япония. Нужни са ~12000 прибора, но отвсякъде се получава отказ. Толкова много прецизни дозиметри наистина са рядкост дори в най-напредналите държави. Само 1 страна откликва на призива – Народна република България.

В нач. на 70-те г., по инициатива на Гражданска отбрана, във Военния научно-технически институт към ГЩ на БНА се разработва рентгенометърът-радиометър РР-51М – приборът, който предстои да стане тихият герой на борбата с-у чернобилската радиация. Произвеждан е в Завода за  ядрени прибори в Плевен от 1975 г. Това е електронно устройство за измерване на равнището на радиация в местност и също – на радиоактивното замърсяване на всякакви храни (хляб, месо, зеленчуци, плодове), вода, напитки, дрехи, посуда, повърхности, предмети и т.н.

 

Рентгенометър-радиометър-51А

 

РР-51М има сонда с детектори на гама- и бета-лъчения – 2 Гайгер-Мюлерови брояча. Приборът е наследник на РР-51А, но с 1 съществено подобрение – за обработката на сигнала от броячите използва не електронни лампи, а полупроводници. Така реагира по-бързо по-ниски стойности на радиоактивното лъчение и е по-стабилен в работата си. А и долният праг на индикация е едва 0,02 мР/ч, а не 0,05, както на РР-51А. Това е по-чувствително дори от КРБГ-1 (0,025 мР/ч). В Бг РР-51М е наличен в общините, поделенията на ГО и Доброволната организация за съдействие на отбраната.

Сондата се завинтва на телескопична дръжка, която хващаме с ръка. Доближаваме сондата на 1 – 5 см до обследвания обект. Ако измерваме нивото на радиацията, екранът на сондата трябва да е от 70 до 100 см от земята. При попадане в обхвата на гама-кванти или бета-частици възниква ел. импулс. Той се обработва от множество свързани в схеми електронни елементи, преминава през измерване и т.н., преди да видим показанието на ска̀лата на контролния прибор. РР-51М може и да сигнализира звуково чрез слушалките. Захранва се от 2 батерии R20. Поместен е в дървен куфар, а контр. прибор е от композитен материал – пластмаса с дървени нишки в нея – и изглежда красиво. Носи се на рамо в удобна кожена чанта с каиш.

След 29.IV.1986 у нас започват стриктни дозиметрични наблюдения по 3 пъти/ден на радиационен фон, постъпващи хранителни продукти и всичко останало, което РР-51М може. Хиляди бройки са изпратени в най-облъчените територии на СССР, за да се установява радиоактивното замърсяване на средата и да се проверява чистотата на храни, напитки, предмети и т.н. Така БГ-приборът спасява хиляди и хиляди човешки животи. Това е 1 истинска БГ заслуга към световното здраве, която незаслужено остава неоценена.

Инж. о.з. полк. от Хим. войски на БНА Веселин Тракийски предоставя важен спомен. През декември 1986 г., когато капакът на ,,саркофага“ над избухналия реактор е построен и основните спасителни дейности са завършени, в Чаралица е свикан отчетен сбор на ХВ – БНА, секция Химия – ВНТИ, военни ВУЗ и т.н. Накрая, на официалната вечеря, присъства и ръководителят на аварийните операции в СССР – съветският ген.-полк. Владимир Пикалов. Той изказва огромна благодарност към България от страна на СССР и неговите Химически войски за производството и предоставянето на куфарите с РР-51М. Уточнява, че само благодарение на тях гражданите са знаели кои храни и напитки могат да употребяват и кои не, къде могат безопасно да се движат и живеят и т.н. Това е извършено от нашия – българския прибор. Колко хора знаят това сега?

Накрая ген. Пикалов се покланя 3 пъти. За да оценим този жест и БГ технологично и логистично съдействие – помислете колко пъти в онези години и реалности е било съветски генерал да благодари и 3 пъти да се поклони на своите БГ колеги.

И когато някой Ви запита: ,,Посочете някой световен принос на БГ-техниката“ – веднага можете да отговорите: ,,РР-51М, Чернобил 1986“.

 

* Публикуваният материал изразява единствено мнението на гост-автора и съдържа данни от източници на информация, ползвани от автора на статията.

Коментари

Коментирай