Безконтактните кредитни и дебитни карти – първо от Първа инвестиционна банка

Безконтактните кредитни и дебитни карти - първо от Първа инвестиционна банка

Да си първи почти винаги е голямо предизвикателство, но и призвание. Водени от любовта към новите технологии, през 2010 г. представихме за първи път в България новото поколение кредитни и дебитни карти – безконтактните. Първо бяха MasterCard PayPass и Maestro PayPass, след това дойде MasterCard YES, а накрая Visa payWave Classic и Visa Electron payWave. Днес можем да се похвалим с пълна гама кредитни и дебитни карти, с които можете да плащате за секунди с едно доближаване до подходящото ПОС устройство. А такива вече сме инсталирали в почти 1000 търговски обекта в България – 973, ако трябва да бъдем по-точни.

Към края на 2012 година броят на издадените от Fibank безконтактни кредитни карти е 27 000, а безконтактните дебитни са близо 29 000. Спрямо годината, в която почнахме да ги издаваме официално, 2011 г., ръстът при кредитните карти е 31%, а при дебитните е над 4-кратен!

Брой издадени безконтактни карти от Fibank
Интересни са и други детайли. През 2011 година нашите клиенти направиха 50 210 безконтактни плащания с дебитните си карти и близо 10 500 с кредитните си карти. Към 30 ноември числата за 2012 година са малко по-различни – близо 56 500 безконтактни плащания с дебитни карти и 20 100 с кредитни карти.

Брой плащания с безконтактни кредитни и дебитни карти, издадени от Fibank
А каква е ситуацията със сумите на плащанията? През 2011 г. безконтактните плащания с дебитни карти са за общо 170 914 лв., а с кредитни – 125 798 лв. Към 30 ноември 2012 г. с дебитни карти са платени безконтактно 205 798 лв., а с кредитни – 393 222 лв.

Суми на безконтактните плащания с карти, издадени от Fibank
Ръстове се наблюдават в средната сума на плащанията и с кредитни, и с дебитни карти. Ако средната сума на безконтактно плащане с кредитна карта през 2011 г. е била 11.98 лв., за 2012 г. тя е 19.56 лв. Аналогично и при дебитните карти – 3.40 лв. за 2011 г. и 3.64 лв. през 2012 г. Причината за тази разлика е, че традиционно използваме повече кредитните карти за плащания, отколкото дебитните, които все още вадим най-често пред банкомата.

Но точно това е идеята на безконтактните карти – да направят плащането максимално лесно, бързо и удобно, така че да не се налага навсякъде да носите със себе си добрите стари монети и банкноти и да търсите най-близкия банкомат (въпреки че и това вече е лесно с новия ни сайт). Да, все още има магазини и ресторанти, в които не можете да платите с карта, но техният брой следва противоположна на описаните в тази публикация тенденции – намалява уверено.

Безконтактните кредитни и дебитни карти – първо от Първа инвестиционна банка Плащането с безконтактните дебитни и кредитни карти на ПОС устройството, което приема такива плащания (вижте пълния списък в нашия сайт), отнема секунди. Не е необходимо да подавате картата на касиера, а само я доближавате до ПОС-а и чувате продължителен звук – това означава, че плащането е било успешно. Не получавате бележка от устройството и не я подписвате – практика, която с времето ще се затвърди във всички търговски обекти.

Както виждате, средните суми на безконтактните плащания са ниски – под 20 лв. при кредитните карти и под 4 лв. при дебитните.

Най-голям е делът на безконтактните плащания в бензиностанции (OMV) и в кина (Арена), а следващите обекти, в които безконтактните плащания са на особена почит, са аптеки (Remedium), ресторантите за бързо хранене (Subway) и книжарниците (Хеликон). Ако и Вие зареждате често бензин, посещавате ресторанти за бързо хранене и кафенета или обичате да се разхождате между книги, е много вероятно безконтактните карти да Ви спестят време и неудобството винаги да се оглеждате за банкомат наоколо. И си представете как плащате билета си за обществения транспорт така или пък входа за музея с едно доближаване до специалното устройство на входа – без билети, без опашки, без подписи и стотинки в портфейла и по джобовете. Ние обичаме новите технологии. А Вие?

Споделете с приятели

 • във Facebook
 • в Twitter
 • в Google+
 • в LinkedIn
 • в Pinterest

Коментарите по темата

 • Йордан Вълчев
  12.01.2013 @ 1:37

  Статистика, стъкмистика. Не ме разбирайте погрешно. Аз съм фен на безконтактните плащания, още преди да ги пуснете. Сигурно съм един от най-активните им ползватели. Но да сравнявате зелени с червени ябълки, без да кажете нищо за крушите 🙂 Та за въпроса с безконтактните плащания. От статистиката се вижда, че картодържателите на безконтактна карта плащат само веднъж на месец с нея. Което е много малко. Т.е. не сте решили проблем, броя на терминалите и начина на плащане. На мене непрекъснато ми се налага да обучавам персонала ,как се прави безконтактно плащане и че не трябва да се подписвам. Т.е. основната идея че плащането трябва да става бързо се губи. Това е проблема който трябва да решите а не броя на картите които така и така ги издавате, без да има нужда или без хората да знаят как да ги ползват… Все пак пожелавам успех 🙂

  • 14.01.2013 @ 12:16

   Здравейте, г-н Вълчев!

   Като всяка нова технология и безконтактните плащания имат нужда от време, за да се приемат напълно от всички. Междувременно ние полагаме всички усилия това да стане възможно най-плавно и лесно, като се срещаме с търговците. Всъщност един от най-важните елементи сте Вие, картодържателите, които най-често използвате картите си. Така търговците в практиката привикват най-бързо към безконтактните плащания. Ако можете да посочите обекти, в които най-често не успявате да платите безконтактно, ще направим опресняващо обучение. Пишете ни тук или на marketing@fibank.bg. И благодарим предварително!

 • Тошо Тошев
  12.01.2013 @ 17:09

  Много добра статистика

 • Стефан
  03.08.2013 @ 21:05

  Здравейте,

  Искам да видя PayPass решение в столичното метро! Там където има четец за картите за транспорт, да има и PayPass четец и като допра картата, автоматично да ме пуска. Моля задължително помислете и поработете със столичния метрополитен за Paypass в метрото !!!

  ПОЗДРАВИ!

  • 05.08.2013 @ 9:11

   Здравейте, Стефан!
   Да, много хубава идея! Имаме я предвид! 🙂

 • Стефан
  12.10.2013 @ 20:58

  Освен това искам да попитам дали има вероятност скоро да се радваме на PayPass тагове за плащане?

  • 14.10.2013 @ 11:10

   Здравейте, Стефан!
   Все още работим по свое решение за мобилни плащания, които да улеснят разплащанията. Надяваме се, че ще можем да внесем повече яснота по проекта скоро 🙂
   Поздрави!

 • Стефан
  14.10.2013 @ 17:44

  Мобилните плащания са едно, а чип с NFC на ключовете е друго. http://www.mastercard.us/merchants/_assets/img/art/paypasskey.jpg
  Но от отговора Ви съдя, че това няма да е на дневен ред скоро.

 • Димитър Миланов
  06.03.2014 @ 23:50

  Здравейте,
  тъй като в последните дни попадам на протеворечива информация относно лимита за плащане с безконтактна карта Maestro Paypass без въвеждане на ПИН код, Ви моля да публикувате лимита към настоящия момент.

  • 07.03.2014 @ 16:36

   Здравейте, г-н Миланов. Към момента лимитът при безконтактни разплащания е до 25 лева, като това се определя от ПОС устройството, а не от параметрите на Вашата карта. Текстът на публикацията, под който задавате Вашия въпрос, е публикуван януари 2013 г. и данните описани в него са били актуални към този период.