Всеки разбира климатичните промени по различен начин: глобалното затопляне, изсичането на горите, пренаселените градове, опустошените и прекалено експлоатирани мини или находища. Наскоро някой подхвърли за сетен път рефрена „Мисли глобално, действай локално”, който никога не излиза от мода. Не излизат от мода и основните човешки добродетели, но сякаш вече никой няма време за нищо. Всичко може да бъде копирано, всичко може да бъде изтрито, всичко може да бъде пренаписано. Можеш да се приобщиш навсякъде и по всяко време във виртуалното пространство, можеш да пишеш тежки слогани и да се бориш с правописни грешки за някаква кауза.

cc

А може ли да не си хвърляш фасовете през балкона, защото падат на главата на детето ми? И може ли след като си изядеш вафлата да си хвърлиш обвивката й в кофата?

Откакто имаме лесен достъп до информация и станахме много активни във виртуалното пространство, станахме немарливи и пасивни в реалния ни живот. А ние сме тук, сега. А утре тук ще бъдат децата ни. Може да звучи изтъркано, но какво ще оставим след себе си е това, по което след време ще ни помнят.

Не е нужно да печелиш награда, за да се мотивираш да бъдеш отговорен. Не е нужно да си на първа страница, за да правиш нещо добро.Ние, екипът на ПИБ, хората които работим за Вас всеки ден, сме избрали нашите малки каузи. Първата от които е да се регистрираме за Blog action day - Climate change!. Днес е официалната дата на събитието. Скоро ще споделим и други резултати!

Коментари

  1. лицемери

  2. Аз написах едно отворено писмо до евентуалните български участници на конференцията в Копенхаген. Очаквам отговор от няколко министри и предствители на екоминистерството. Ето тук:
    http://bulpete.wordpress.com/2009/10/14/climatechange/

  3. Не мога да повярвам, ПИБ имат наглостта и неграмотността да участват в инициатива, свързваща опазването на природата със свободата на разпространение на иформацията. Браво, печелите приза "зелен перач на годината".

  4. "А утре тук ще бъдат децата ни. Може да звучи изтъркано, но какво ще оставим след себе си е това, по което след време ще ни помнят." - поне на служителите на ПИБ трябва да е ясно какво ще оставят! ако не е да питат Цеко Минев - ще оставят подстригани до голо и преорани планини, негодни за ползване и отвратителни за гледане - "развити" във всяко отношение...

  5. И това ако не е лицемерие....Банката, символ на съсипването на планините ни, да се пише "еко". Май грийнуош му викат по английски.

    Дано пък е знак за промяна в политиката и ха-ха-ха.

    Скъпи ПИБ, ако се изчисли колко гори са изсекли по проекти финансирани от Вас, сигурно ще трябва следващите 50-100г. да финансирате само засаждане на дръвчета, за да излезете на "зелено" (не в онзи, имотния смисъл).

    Със здраве,

  6. Борис е напълно прав.
    Може би ще е по-добре, ако служителите на ПИБ и банката като цяло, се ангажират с нефинансиране на проекти от сорта Банско и подобни, които унищожават природата, а вместо това финансират еко-проекти.
    Тогава горенаписаното няма да звучи като зелен ПиАр както е в момента.

  7. Съгласен съм с Борис.И още нещо -в момента най -големия проблем на човечеството е не финансовата изкуствено създадена криза ,а екологичната!Всеки от нас е длъжен да се замисли и да живее по екосъобрано,ако иска и децата и внуците му да оцелеят на малката ни планета.Ресурсите и са ограничени и изчерпаеми !!!Не само се замислете за това а живейте и действайте за всичко с тази мисъл!

  8. А може ли и да не инвестираме в "инфраструктурни проекти", свързани с опустошаване на десетки хектари гори, освен дето може да не си изхвърляме боклука през терасата ?

    Happy Greenwash day !

Коментирай