В началото на май Първа инвестиционна банка премина към новата банкова информационна система Flex Cube.

Flex Cube е напълно централизирана и интегрирана основна банкова система за банкиране на дребно, корпоративно банкиране и инвестиционно банкиране. Flex Cube е системата с най-големи възможности за допълнително повишаване на качеството й, гъвкавост и приспособимост от всички основни банкови продукти.

С въвеждането на новата система се промени ползваният софтуер от Виртуалния банков клон на ПИБ.

В интернет пространството станахме свидетели на много обсъждания и коментари свързани с интегрирането на Flex Cube.

В блога на Първа инвестиционна банка имате възможността да се обърнете пряко към нашите специалисти. Отворени сме за коментари и препоръки от ваша страна свързани с интернет банкирането на ПИБ и с удоволствие ще изслушаме всяко едно мнение и ще отговорим на всички ваши въпроси.

Коментари

  1. Ха-хааа! Не мислех да пиша повече по темата, но това просто ме разби:

    @Станислав - не очаквай и да ти дадат

    Всъщност длъжни са, защото аз плащам тази лихва и трябва да съм в състояние да контролирам процеса. Както и да е, изумява ме начина на мислене на българина: сърбаш, каквото ти бутнат в ръцете ... и 'сичко е точно :)))) Хайде със здраве, че пак ще ми се яхнат разни недоволни от недоволните клиенти и ще ме обвинят в не книжовно писмо :))

  2. @quintessence
    Проблемът е, че както казах, за един и същи продукт се променят и лихвените условия. Депозит, открит на 16.01 не е открит при същите лихвени условия като депозит, открит на 12.03, защото, доколкото си спомням на 8.02 се промениха лихвите. Начинът е този, който казах, но трябва да се знаят точните условия, при които е открит депозита - т. е. ако има договор с таблица с лихви и дата на откриване - тогава всичко е лесно изчислимо.
    В тази връзка - няма като че ли място, от което да се видят "исторически" данни за лихвите, като в приведевия пример за депозити, открити на различни дати. А калкулаторът взема предвид тези неща, така че смята верно.

  3. @Христов

    Изглежда има значение кога се открива депозитът , може да пробваш със свободен депозит за 2 г. в калкулатора открит на 16.01.2010 сума 3000 лв - виж каква е лихвата и съответно сумата , и след това изчисли същия депозит със същата сума , НО открит на 12.03.2010 г - и сравни разликите .

    Колкото до графиката - не смятам , че е нещо сложно - просто сумите изчислени от този калкулатор се представят в графичен вид , което ще улесни текущи и бъдещи клиенти . Достатъчно е било да се внесат вече в калкулатор ,а графичното представяне ще е само допълнителна екста .

    Колкото до глезенето на клиенти - какво предпочиташ да гледаш А4 таблица с лихвени % и сам да си смяташ каква ще ти е печалбата или графика ( 2-3-5-n цветна ) с java script , който ти показва за маркирания от теб период каква ще е печалбата върху сума X , ако на еди коя си дата откриеш еди кой си депозит .
    А колкото до елементарната задача - това е работа на банката и вече си я е свършила за нея - като закриваш депозит вече всичко е изчислено и ти представят крайна сума , така че просто не пречи да ни се предостави и на нас тази информация
    @Станислав - не очаквай и да ти дадат , защото служителите в банките имат просто готов software , който го прави това като за нас просто фигурира някакво "листче" с някакви си % и това пак не са реалните %-и .Мен лично ме интересува на какъв принцип се пресмята лихвата за Свободния депозит открит на 12тия ден от обявяването му и открит на 42-рия ден , защото както и да смятам сумите не излизат 1:1 с Вашия калкулатор , а с малки разлики , но ги има - и не очаквам някоя формула за смятане , а просто какви са условията ... някъде пишеше ,че от депозита се "печели" и заради това , че е тип разплащателна сметка или подобно , може би точно тази разлика (от стотинки с примера за 3000 лв )ми липсва в сметките , тъй като не е упоменато в някои условия

  4. @Станислав
    Благодаря за пожеланията!
    Ако ми позволиш едно общо съображение - support-а на електронното банкиране и служителите в офиса са различни нива. Много е вероятно някой технически подробности и особености да не са известни на служител в офиса. Друг е върпросът, че той трябва да адресира питането на клиента към правилния човек, така че да се получи максимално бърз и точен отговор.
    Успех и на теб!

  5. @Христов
    Вече споменах, че 'супорт'-а, в лицето на служителите в офиса на банката, ми отговаряха в продължение на 6 месеца. Конкретни данни имат в изобилие, мисля. Справката се прави с една страница програмен код и достъп до базата данни. Все пак със същия код са сметнати и лихвите, нали?! Но вече не искам и да знам. Скоро ще си реша проблема из основи по моя си начин. Пожелавам ти успех с банкирането, доколкото банките в България са банки и банкирането - банкиране.

  6. @Станислав
    Не искам да изземвам функциите на support-а, но смятането на лихвата не би трябвало да е проблем, защото лихвеният процент сигурно е обявен в тарифата. Аз нямам карти в ПИБ и не съм се интересувал от условията в подробности, но за тази калкулация е важно да се имат предвид точните дати на началото и края на гратисния период и дали тези дати са едни и същи за плащания и за пари, теглени в брой (защото в моята друга банка не са). Има разни подробности с тези периоди, но се надявам, че ще ти отговорят. А за конкретен отговор ще трябват и конкретни данни със суми и дати.
    А за предаването - засега няма да се предаваме. Хората са диалогични и отворени - доказателство за това е богатият им блог.

  7. Христов ... Не съм привърженик на теорията на конспирацията, но се питам – защо тогава не се показва?
    ----
    Поради същата причина, поради която не ми беше издадена справка как се формират лихвите при кредитната карта.


    Христов ... Понеже компютрите, програмирането и банковият софтуер не са ми съвсем непознати, съм убеден, че показването на текущия лихвен процент за даден депозит е елементарна задача.
    ----
    И аз така, ама се предадох накрая. Приемаш го като даденост и ако не ти харесва - не ползваш.

  8. @quintessence
    Мисля, че малко смесваш нещата - не са необходими тези сложни схеми и графики, за да се смята начислената лихва. При свободния депозит няма значение кога ще го откриеш - той започва да се олихвява за първите 30 дни след откриването му с първия процент от таблицата, част от договора, за следващите 30 - с втория и т. н.
    @all
    Изобщо, проблемът не е съмнение в точността на изчисляваната лихва - в това отношение нямам съмнения. Не е проблем да се направи една Excel-ска табличка със заложените проценти по периоди и отчитайки движенията по сметката да се смятат лихвите - това съм го правил и никога не е имало разминаване с начислената от банката лихва.
    По-общия въпрос е: защо банката не предлага информация за текущия лихвен процент по вече действащите депозити. Този въпрос има смисъл по две основни причини:
    1. Лихвените проценти по един и същ депозитен продукт се променят с времето - същият този свободен депозит преди беше едногодишен, сега е двугодишен, процентите също са различни в различните периоди. Следенето на тази информация не е невъзможно, но клиентът може да се улесни в това отношение и това е, което искаме.
    2. Някой от продуктите са с голяма срочност и следенето на променящи се параметри в продължение на продължителен период също е технически неудобно.
    Логиката зад моето искане е да мога да имам поглед върху основните параметри на депозитните сметки на едно място - например в таблицата "Салда по сметки" (или друго подходящо място).
    Втората, също важна причина, е да имам поглед кога се променят тези проценти.
    Ако съвсем искате да глезите клиентите си, може да оцветите, примерно в зелено, свободния депозит през първите 6 месеца, когато довнасянето е изгодно за клиента, защото довнесените суми се олихвяват с благоприятни лихви, за разлика от тези, внесени след 6-тия месец, които се олихвяват със стандартната (и по-ниска) лихва.
    Понеже компютрите, програмирането и банковият софтуер не са ми съвсем непознати, съм убеден, че показването на текущия лихвен процент за даден депозит е елементарна задача.
    Не съм привърженик на теорията на конспирацията, но се питам - защо тогава не се показва?

  9. И отново във връзка с депозитите понеже пуснахте преди няколко месеца откриването на промоционални депозити през Вирт. клон , ще може ли да добавите опция за генериране на договор към открития депозит при условие , че бъде внесена сума същия ден на откриването на депозита

    Например , имам депозит X , който изтича утре и решавам , че не искам да го оставя да продължи на стандартната лихва , си откривам нов промоционален депозит , който бива активен от утре ; утре внасям сумата от текущо изтеклия ми депозит в новооткрития и искам документ за това - и засега ходя до банков клон да ми издадат договор ... По-удобно би било да се генерира договор , подписан от банката и подписан от нас и да си го принтираме ... или ако не желаете поради някакви съображения за некорекност от наша страна - на клиентите - например при закриване на депозита занасяме договор-а в банката , но си оставяме и копие за нас , с което смятате , че можем нещо да навредим ... поне да бъде добавена онлайн опция за закриване на промоционалните депозити през Вирт. клон - така нито ние имаме документ , че сме открили при Вас депозит , нито Вие - разбира се Вие си имате history - ние не

    Разбира се , най-хубаво би било и онлайн генериране на договор и онлайн закриване , като при закриването ни предоставите онлайн документ , който да подпишем ( с опция за принтиране ) , за да имаме и клиентите по един екземпляр :)

  10. @Христов
    Да , много си прав ...
    Колкото до оборотите от гледна точка на това , че и аз съм физическо лице , а не юридическо честно казано и на разплащателната сметка не ме интересуват обротите ...
    Колкото до лихвите @PIB по-добре да не бяхте слагали калкулатора с разбивката по месеци , защото

    1.) В условията на новия свободен депозит не е обявено на какъв принцип се изчислява лихвата
    2.) Когато се издава лихвен бюлетин към същия депозит се задават фиксираните % дадени от сайта към променяемата лихва ,т.е

    1-ви период - 5% , 2-ри период - 5,5% например , а няма клауза или написано на сайта КОГА стартира този депозит на коя дата , защото спрямо калкулатора Ви излиза ,че ако открия депозита на 15.01 лихвата ще е по-висока съответно по-голяма сума , а ако го открия на 15.03 лихвата ще е по-ниска

    В тази връзка при стартиране на депозити би било добре да публикувате ДАТА на стартиране на този депозит както публикувате КРАЙНА ДАТА за откриване на депозита , като графично изобразите как лихвата се променя в зависимост в кой ден от стартирането на този депозит с начална възможна дата на откриване на депозита и крайна такава - например ако срокът , възможен за откриване на този депозит е 90 дена - за 90 дена да има изобразена промяната на лихвата - разбира се не по периоди , защото ще е прекалено подробно , ами по крайна сума взета за целия период

    Пример : депозит, обявен на 15.02 на сайта - стартиране на откриване 20.02 - край 31.05

    Отдолу кутийка : Моля въведете сумата , за която искате да изчислите ... (или фиксирана примерна сума от Вас например 1000 от възможните валути )
    примерна сума 3000 BGN

    След което графиката представлява 90 "черти" (дни , през които може да се открие депозита) като на всяка черта е избразено крайната сума , която ще се получи в края на периода , като линиите образуват начупена "линия" в зависимост от датата на откриване на периода - така ще може да се ориентират клиентите по-лесно кога е изгодно да открият депозита
    Горе-долу нещо такова визирам : http://finance.dir.bg/image.php?cat=C&id=2&time=1D&id_base=0&date=

    Но това при положение , че излиза , че в началото е по-изгодно спрямо да кажем 3-тия месец

    Честно казано малко повече обяснения трябва да сложите в договорите и условията към депозитите ... В други банки , в които имам депозити си изчислявам в началото каква ще е крайната натрупана сума , при условие , че може да се довнасят суми , при Вашите депозити е почти невъзможно , защото като че ли само Вие си знаете схемите на определяне на лихвите и точните условия , което не е коректно към нас клиентите , затова и аз подкрепям предложението на Христов за присъствието на лихви в ел. банкирането като предпочитам и да има на сайта при всеки нов обявен депозит

Коментирай