В началото на май Първа инвестиционна банка премина към новата банкова информационна система Flex Cube.

Flex Cube е напълно централизирана и интегрирана основна банкова система за банкиране на дребно, корпоративно банкиране и инвестиционно банкиране. Flex Cube е системата с най-големи възможности за допълнително повишаване на качеството й, гъвкавост и приспособимост от всички основни банкови продукти.

С въвеждането на новата система се промени ползваният софтуер от Виртуалния банков клон на ПИБ.

В интернет пространството станахме свидетели на много обсъждания и коментари свързани с интегрирането на Flex Cube.

В блога на Първа инвестиционна банка имате възможността да се обърнете пряко към нашите специалисти. Отворени сме за коментари и препоръки от ваша страна свързани с интернет банкирането на ПИБ и с удоволствие ще изслушаме всяко едно мнение и ще отговорим на всички ваши въпроси.

Коментари

  1. @quintessence
    Нямам намерение да ставам адвокат на ПИБ, но на другия ми компютър стоят все още данните със сметките на калкулатора от моя пример - депозити от 5.03 и 5.04 - уверявам те, няма такава драстична разлика. Правени са към 18:00 часа и едва ли в петък по това време някой ще седне да прави корекции в софтуера.
    Струва ми се, че си малко афектирана и предубедена.

  2. @Христов ...
    Да ... смятам ги съобразено с тази разлика от 1 ден ... и все очевидно не си проверил значителната разлика в калкулатора ( която по между другото вече НЕ фигурира ) ... колко жалко , че не направих screenshot , за да се види ,че депозит открит на 01.03.2010 1-вия период носи лихва от 18,47 лв , а открит на 01.04.2010 - само 12,xx лв за сума от 3000 лв ... та да видим завидните знания по математика на Дамян как ще обяснят разлика от 6 + лв за сума 3000 лв за ЕДИН единствен ден :))

    @Станислав ... няма какво да се връзваш ... който не му изнася си знае ... в крайна сметка да Ви кажа за последния ми Свободен депозит даже не получих листчето с лихвите от банковия клон , нищо , че на договора си пише приложение 1 за справка ... не съм го и искала , което и без това не е мое задължение , но това е отделен въпрос ... Та , PIB много хубаво прави , че не се намесва в спама ,а fix-ва грешките по калкулатора - сега вече изглеждат наред сметките в него - Благодаря, за което от мен !

  3. Явно и да чета не мога. Обаче четенето съвсем явно и за другите е проблем. Поне два пъти съм написал, че става въпрос за лихви по кредитна карта и още поне толкова, че дали аз мога или не мога да си сметна лихвите, не освобождава банката от задължението и, да ми представи информация за оскъпяването в удобна и еднозначна форма. Но нека се концентрираме в решението: не ползвам - нямам проблем. Останалото е заяждане на лична основа.

  4. Вие, какво, не четете договора, който сте подписали!!? Вярно, не е само математиката проблем, а трябва и осмисляне на логиката на подписаните от Вас, клаузи в Договора по Свободен депозит.
    Но какво да кажа след това: Един път висша математика в ТУ и един път в Гьоте университет/Франкфурт.

  5. @Дамян
    Недей с лошо :-)
    Не е само в математиката проблема - има някой дребни нещица, които човек трябва да знае - например, лихвата в ПИБ се изчислява на база календарни дни (365 дневна година, а не 360 дневна). Това може да доведе до някой леко смущаващи на пръв поглед резултати. Ако с калкулатора се сметне лихвата на свободен депозит, открит на 5.03.10 (днес) и 5.04.10 (след месец) е логично да се очаква, че тъй като депозитите ще се смятат при едни и същи условия, лихвите трябва да са еднакви. Но не са! Защото в първия период на единия депозит (5.03-5-04) има 31 дни, а на другия (5.04-5.05) - само 30. Което при един и същ процент води до различна сума на лихвата. И т. н. за всички следващи периоди и се натрупва разлика, която на пръв поглед е нелогична.
    Въпросът е да не се прибързва с изводите, а да се търси обяснението на резултата - а те това искат quintessence и
    Станислав.

  6. Дамян:
    @Станислав
    Явно, сте много зле с математиката.
    ---
    Е явно. Един път висша математика в ТУ и един път в Гьоте университет/Франкфурт. Явно съм зле, защото противно на очакванията на българина, настоявам банката да ми издаде справка за платените от мен лихви. Всъщност не знам какво общо има това с математиката, но понеже явно си спец, ти се доверявам. Съгласен с quintessence и това е и моя начин. Не ползвам и нямам проблем. За България това явно е най-здравословния начин на мислене.

  7. @quintessence
    @Станислав
    Явно, сте много зле с математиката. Единствено Христов е наясно с проблема. А той е, не че, неправилно изчисляват от банката натрупаната кредитна лихва, която се показва в баланс сметки, а че, не показват променяща се ежемесечно актуална лихва/разбирай процент/ на свободния депозит. Това е параметъра, който искаме да ни е известен, а не как се изчислява. А банката има право да променя параметрите на вече обявените депозити, след сключването им до обявена някаква дата в сайта им . Н-р: Свободен депозит открит до 31.12.2009г. на някакви лихвени условия. после беше удължен до 14.01.2010г. със същите условия. И тогава бяха променени/ с намалени лих. % /, сключените договори след тази дата за св. д-ти. Това е нормално-всяка банка да определя до коя дата са промоционалните лихви по депозит. Но не е нормално да ги променя при вече сключен депозит от таблично показаните увеличаващи се лихвени %-ти. Макар, че и това е възможно, но досега ПИБ не го е правила и надявам се да не го прави. Имам горчив опит в това отношение
    Останете със здраве и учете повече!

  8. @quintessence
    Калкулаторът няма нужда да знае за тези бъдещи промени, защото те важат само за депозитите, открити след тези дати! Ако през декември си открила свободен депозит (между другото тогава нямаше двугодишен, както пък сега няма едногодишен) той ще е при условията, при които е открит, независимо, че след това лихвите драстично бяха намалени.
    Повтарям, няма значение кога е обявен депозита и кога си го открила - проверено е, имам достатъчно действащи депозити от различни дати :-).

  9. Добре , Христов , калкулаторът знае , че на ,14.04.2010, 01.05.2010, 15.06.2010 г. и т.н ще има промяна в условията по Свободен депозит - 2 год. това ли се опитваш да ми кажеш ( сега сме 05.03.2010 г. ) , защото според мен просто има значение кога е открит въпросният депозит - дали на 1-ва дата след официалното му обявяване или на 41-ва дата , тъй като изглежда въпросните периоди са всъщност периоди от обявяването/стартирането на депозита , а не от датата , на която го откриваш ти ... като по-този начин ти се намалява средното дневно салдо в зависимост от това на коя дата си го открил ...

    @Станислав - да , длъжни са ...
    "сърбаш, каквото ти бутнат в ръцете … и ‘сичко е точно :) ))) " или просто не се захващаш , за да не стане от цитата :))

  10. ... Мен лично ме интересува на какъв принцип се пресмята лихвата за Свободния депозит открит на 12тия ден от обявяването му и открит на 42-рия ден ...

    Няма значение на кой ден е открит, стига между 12-тия и 42-рия да не са променяни условията - лихвата ще е една и съща.

Коментирай