В началото на май Първа инвестиционна банка премина към новата банкова информационна система Flex Cube.

Flex Cube е напълно централизирана и интегрирана основна банкова система за банкиране на дребно, корпоративно банкиране и инвестиционно банкиране. Flex Cube е системата с най-големи възможности за допълнително повишаване на качеството й, гъвкавост и приспособимост от всички основни банкови продукти.

С въвеждането на новата система се промени ползваният софтуер от Виртуалния банков клон на ПИБ.

В интернет пространството станахме свидетели на много обсъждания и коментари свързани с интегрирането на Flex Cube.

В блога на Първа инвестиционна банка имате възможността да се обърнете пряко към нашите специалисти. Отворени сме за коментари и препоръки от ваша страна свързани с интернет банкирането на ПИБ и с удоволствие ще изслушаме всяко едно мнение и ще отговорим на всички ваши въпроси.

Коментари

  1. Значи, говорих с хелпа по въпроси свързани със сигурността. Наложи се поради информация от съдружника ми, че е станал на скоро свидетел на технически успешен опит, за източване на фирмена разплащателна сметка през онлайн интерфейс (не на ПИБ) ползваща сетификат. Зловредния код явно успешно е вкарал сертификата със се паролите в употреба. Източването е спряно в крайна сметка от съобразителен банков служител.

    1. Възможност за повече акаунти, от които не всички с възможност за преводи, е добро решение. Възможно е, смятам да регистрирам още един потребител.

    2. Известяване по мейл. Възможно е, би било добре и ако това става известно време преди реалното пускане на превода. Най-добре ако това време може да бъде задавано от клиента. За мен идеалният вариант е мейл в деня преди пускането на превода. Т.е. умишлено забавяне на преводите с 1 ден.

    3. (Предложение) Би било добре, ако въведете рестрикция по отношение на IP адресите. Да става само с писмена заявка в клон на банката. Към момента няма такава.

    4. (Предложение) Би било добре, ако предлагате (платена) възможност издадения от вас ЕП по ИП на ПИБ да бъде записан на мемокарта (както УЕП). Софт за линукс система задължително. Това ще повиши значително сигурността. На последвалото предложение за ползване на УЕП - за сега умишлено не искам да ползвам УЕП за фирмата.

    Точка 4 мисля би елиминирала и проблемите при пускането на издаден от вас сертификат в употреба.

  2. А ако направите и един XML базиран интерфейс (със сертификат и парола както онлайн интерфеса) за автоматизирано подаване на платежни и сваляне на движението по сметка направо ще избиете рибата. Особено ако някои производители на счетоводен софтуер го интегрират в продуктите си. Не би било трудно на базата на сегашната Ви разработка (не съм пробвал де). Да не остане обаче привилегия само за някои.

    Не ми излиза SWIFT-а а ми е нужен. Би било добре ако заработи. Бих Ви освободил от принтирането на движението по фирм сметка и въобще всякакъв вид бумага.

  3. И пак аз. Поради негативните ми изказвания до момента, искам и смятам че съм длъжен да благодаря за последната, по-скоро случайно състояла се, но определено квалифицирана консултация. Кратки, ясни и точни отговори по всички въпроси които зададох, каквото не работеше тръгна за 0 време. Беше удоволствие!

  4. Проблемите, за които г-н Трифонов спомена, се повториха стъпка по стъпка и при мен, точно по негово описание. Вероятно щото съм тегав или заради не книжовния ми език. След едночасов платен телефонен хелп се оказа, че хелп няма и няма и да има. Затова пък платения от мен телефонен спам беше на лице. В крайна сметка се разбра, че от сетификатите (в режим само справка) всъщност полза никаква. Не само може и без тях, но е и значително по-удобно. Благодаря на хелпа поне за помощта да извадя сертификата от употреба!!!

  5. бай-дъ-уей (чудесна българска дума!): надявам се някой ден българинЪт да се научи да не се заяжда на лична основа в интернет пространството. Това обикновено се изживява в пубертета, но на някои явно им е трудно. Докато сте писали с разтуптяно сърце и треперещи ръце и Вие сте допуснали правописни грешки. Сега свършихме ли с простотиите? Щото в остатъка не смятам да участвам и няма да е честно.

  6. Г-н Ангелов, много се радвам, че проблемЪТ ви е решен! Ще се радвам и някой ден се научите да използвате пълниЯ член в писането си! Но явно това ще е много по-трудно!
    Успех!

    бай-дъ-уей: не съм от съпорта, не си правете поредните грешни изводи...

  7. Г-н Арнаудов, уверявам Ви че диагнозата ми е далеч по-тежка, уви! Но не виждам в това причина, да не си търся правата по удобен за мен начин, ненарушавайки законите на страната. ПП - Какво ми се върти в главата не е Ваша работа, както и не ми е нужно Вашето или нечие друго одобрение!

    За онлайн интерфейса съм изказал достатъчно (особено по отношение сертификат). Новия е по-добър от стария, да се надяваме че по-новия ще е още по. Проблема с лихвите, който породи реакцията ми наскоро, се реши по задоволителен начин. Ще го 'изкажа' ако реша (надали поради обем) или в случая ако ПИБ намери това за необходимо. Доколкото разбрах справка за информацията, която не получих на време и в достатъчен обем (което стана причина за спекулации), се разработва в момента от ПИБ и надявам се скоро ще бъде представяна на клиентите в достатъчно удобен вид.

  8. Извинете г-н Ангелов,
    аз влизам от време на време в блога на банката, но досега следях пасивно. Моля да ме извините, но наистина не ви разбирам от какво се оплаквате. Вие или генерално си мрънкате или просто ви се върти нещо в главата, но неможете да го изкажете.

    ПП - един въпрос - скоро ставали ли сте от пред компютъра; предлагам ви лека почивка!

  9. Мъка 'клиенте', мъкаааа!

    Уважаеми специалист-консултанти от ПИБ, както се установи, към момента съм достатъчно наясно с условията по кредитната си карта и Ви уверявам, че нямате никакъв интерес, да ме провокирате да пиша във форума. Просто нямате полезен ход. За сега няма да Ви коментирам П.П.-то ... тук.

  10. И аз съм се абонирал за коментарите от блога и има потресаващи такива.
    Често пъти съм се чудил - как може да има хора, които постоянно са недоволни от нещо (особено тея дето уж имат опит в чужбина!)
    Направо не завиждам на съпорта на какви малоумници трябва да отговаря...
    Праволно е казал творецът: Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!

Коментирай