От 4 юли Първа инвестиционна банка започва предлагането на нов „Свободен депозит".

Депозитът позволява свободно и неограничено телене на средства по всяко време през целия период, както и довнасяне на средства по него до края на 6-ия месец от откриването му.

"Свободен депозит" е с атрактивна лихва, нарастваща всеки месец. Срокът му е 12 едномесечни периода, всеки с различен процент на олихвяване, като лихвата започва от 6% за първия едномесечен период и се увеличава до 11% в края на срока. Лихвата се изчислява на годишна база и не се капитализира ежемесечно. Тя се изплаща при закриване или при изтичане срока на депозита.

Депозитът може да се открива в лева и евро, като ПИБ няма изискване за минимална сума.

Като бонус към „Свободен депозит" Първа инвестиционна банка предоставя кредитна карта, като лимитът й се определя според размера на депозита.

Депозитът е предназначен за физически и юридически лица, а офертата е валидна до 4 октомври 2008г.

В случай, че имате въпроси и коментари по услугата "Свободен депозит" с радост ще отговорим на тях както във всеки един клон на банката, така и тук в блога на ПИБ.

Коментари

  1. Здравейте! Имам един въпрос: Ако внеса по свободен депозит 25000 лв. колко ще е сумата която ще получа в края на 12 месечния период. Като сметна поотделно на веки месец доходността( знам че е месечно олихвяване) и като сметна Годишната Ефективна Лихва ( 8,06%) ми излизат различни суми. Благодаря за пояснението предварително!

  2. Уважаема г-жо Петкова, При касова операция “Внасяне средства на каса по сметка на юридически лица” банката начислява комисиона (такса броене) съгласно Тарифата на ПИБ. Удобство/полза при откриване на “Свободен депозит” от юридическо лице е, ако от сметката се нареждат преводи и в същото време клиентът се възползва от лихвата по депозита. От друга страна, ако сте управител на фирмата, може да захранвате депозита от личните си сметки, където таксата е 0.30 лв. Поздрави! Виктор Тодоров

  3. Според Тарифата на ПИБ при вноска трябва да се удържи такса на ЮЛ за сума над 3000 лв.Ако юридическото лице е ЕТ или ЕООД, лицето, което по регистрация го представлява, може от личната си разплащателна сметка да захрани депозита
    на ЮЛ.Така таксата ще бъде 0.30 лв. за прехвърлянето.При по-големи суми, все пак зависи от размера , тъй като над 10000 лв при вноска и над 30000 лв при превод физ лице е задължено да попълни декларация за произход на средствата.Наредителят трябва да помисли и за основанието( захранване, заем…).При теглене на падеж от депозита не се взема такса броене.

  4. Здравейте,
    Интересува ме какви такси и комисионни следва да събира банката при касови операции по депозити на юридически лица в евро.
    В тарифата на ПИБ има изрично указани такси само за депозитите на физически лица, което води до свободно тълкуване на това дължат ли се такси и какви при внасяне и теглене на суми от юридически лица по депозити.
    Открих свободен депозит на фирма, за който при последните две довнасяния ми беше събрана такса в размер на 0.15% от сумата. При опита ми да възразя, че това е нередно, тъй като условията на депозита не предвиждат това, ми беше обяснено, че това се налага, тъй като става въпрос за юридическо лице.
    Възникна спор между служителите, които бяха на различно мнение по въпроса, но така или иначе таксата ми беше събрана.
    Ако се окаже вярно, че за депозити на юридически лица е приложима тарифата за обикновени касови операции, от това следва също, че при всяко теглене на валута ще бъдат събирани минимум 0.3% при заявка на сумата и 0.4% без заявка.
    Т.е. оказва се, че ефекта на лихвата по депозита се намалява с 0.45% до 0.55% или дори при оставяне на сумата например само за един месец, може ефекта дори да е отрицателен.
    Моля за Вашето становище, за което предварително Ви благодаря.
    С уважение,
    М.Петкова

  5. 07.07.2008 в 10:30

    В момента работим по въпроса скоро (до една седмица) да може да се открива този депозит и през Виртуалния банков клон.

    С поздрав,
    Милка Тодорова,

    Е г-жо Тодорова, днес сме 02.09.2008г. и все още не мога да си открия свободен депозит през Виртуалния банков клон. Открих го след като отидох до банков клон. Имам няколко открити банкови сметки в ПИБ и използвам интернет банкиране, но доста е на ниско ниво този продукт. Например: Не се дава информация за натрупаната до днес лихва при този вид депозити. Усложнено е операцията покупка/продажба на валута/ защо е необходимо да губи време с договарянето на курса след като той е уточнен предварително от самата банка. Новите Ви атрактивни депозитни продукти въобще не могат да се открият през Виртуалния банков клон, а само стандартните до днешна дата и т.н. И един въпрос-Какво означава системна дата и дата на изпълнение, които се различават до три четири дена. И при коя от тях се счита че е извършена банковата операция?
    С поздрав:Гавраил

  6. Здравейте, Потенциален клиент, Вашите разсъждения не са съвсем точни – Свободният депозит на ПИБ е едногодишен с 12 периода на олихвяване. Следователно, ако направите такъв депозит днес, падежът му ще бъде на 02 септември 2009 година. Относно въпроса Ви за тарифата – теглене в брой без комисионна на суми до 2 000 лв. – за юридически лица и теглене в брой без комисионна на суми до 5 000 лв. – за физически лица. Поздрави, Customer Support

  7. ... и едно малко допълнение:
    Каква е разликата в Чл. 1 Касови операции в национална валута между
    2. Теглене в брой
    ...
    г) от депозитни сметки
    и
    4. По/от депозитни, ...
    ...
    б) теглене в брой
    Благодаря!

  8. Здравейте,

    Бихте ли потвърдили разсъжденията ми по следния въпрос:

    В условията на депозита четем:
    срок - 12 периода по един месец

    Това според мен означава, че депозитът е с месечен падеж. Това касае съществено таксата при теглене, защото на падеж намя такава (според тарифата на банката). Правилно ли правя извод, че на всеки месечен падеж ще мога да тегля суми от депозита си или също на такъв падеж ще мога да го прекратя, изтегляйки цялата сума, без да дължа такси.

    С пожелания за успехи!

  9. Здравейте Ники! За да може да Ви бъде отпуснат лимит по кредитна карта на база депозит е необходимо същият да е престоял в банката за период от минимум три месеца. При това условие лимита, който може да Ви бъде отпуснат по кредитна карта е в размер на 50 % от минималното салдо на депозита за периода. Поздрави, Милка Тодорова, Директор "Банкиране на дребно"

  10. Наскоро си открих такъв депозит при вас и служителката ми обясни че може да ми се издаде кредитна карта ако искам. Въпроса ми е как се определя лимита - процент от депосита ли е?

Коментирай