От 4 юли Първа инвестиционна банка започва предлагането на нов „Свободен депозит".

Депозитът позволява свободно и неограничено телене на средства по всяко време през целия период, както и довнасяне на средства по него до края на 6-ия месец от откриването му.

"Свободен депозит" е с атрактивна лихва, нарастваща всеки месец. Срокът му е 12 едномесечни периода, всеки с различен процент на олихвяване, като лихвата започва от 6% за първия едномесечен период и се увеличава до 11% в края на срока. Лихвата се изчислява на годишна база и не се капитализира ежемесечно. Тя се изплаща при закриване или при изтичане срока на депозита.

Депозитът може да се открива в лева и евро, като ПИБ няма изискване за минимална сума.

Като бонус към „Свободен депозит" Първа инвестиционна банка предоставя кредитна карта, като лимитът й се определя според размера на депозита.

Депозитът е предназначен за физически и юридически лица, а офертата е валидна до 4 октомври 2008г.

В случай, че имате въпроси и коментари по услугата "Свободен депозит" с радост ще отговорим на тях както във всеки един клон на банката, така и тук в блога на ПИБ.

Коментари

  1. Здравейте,
    Заинтересуван съм от този вид депозит. Но ме интересува следното - Тъй като този депозит е с промоционална лихва средствата по този депозит гарантирани ли са от фонда за гарантиране на влоговете на банките съгласно "Закон за гарантиране на влоговете в банките", защото по принцип гаранционният фонд не покрива влогове с привелигировани лихвени условия.

  2. Здравейте, г-жо Желязкова, Относно втория Ви пост: Да, съгласно условията на депозита, банката има право да промени лихвените си проценти при промяна на пазарните условия. Свободният депозит на ПИБ Ви дава следните предимства: Дори да настъпят промени в пазарните условия, които да доведат до промяна по лихвените нива, това няма да се отрази със задна дата на Вашия депозит, т.е. ще получите лихвата, която се е акумулирала от момента на сключване на договор за депозит. Също така, ако това се случи, Свободният депозит ви дава възможността да го прекратите и да прехвърлите средствата по друг депозит, който тогава ще бъде най-подходящ за Вас, и да получите акумулираните лихви от началото на депозита, до момента на прекратяването му. Надявам се, че сме могли да дадем достатъчно изчерпателна информация. Поздрави, Милка Тодорова, Директор "Банкиране на дребно"

  3. Здравейте, г-жо Желязкова, Във връзка с първия Ви пост, бих искала да Ви информирам, че клиентът може да тегли по всяко време от началото до края на депозита, но може да довнася средства само до края на 6-тия месец. Ако все пак се внесат ДОПЪЛНИТЕЛНО средства след 6-тия месец, тези средства (само те, а не всичките които са в сметката) се олихвяват с 0,5 %. Средствата, които са останали от преди 6-тия месец, се олихвяват съгласно таблицата. Поздрави, Милка Тодорова, Директор "Банкиране на дребно"

  4. до: Customer Support

    Вече е минал месец от обещаната възможност за откриване на свободен депозит през виртуалният клон, а тя все още не съществува. Нещо повече, свободния ми депозит не е видим в никое от менютата на системата и нямам възможност да следя наличностите или тегля от депозита.

    Ще има ли скоро промяна в поддръжката на този депозит от страна на виртуалния клон?

  5. Всички банки си запазват това право, да променят лихвения процент. Аз за това зададох този въпрос в блога, защото бях много разочарован, когато преди около 2 години се получи тази ситуация в друга банка, при която лихвения процент по депозитът трябваше да нарастне до 9%, но до колкото си спомням стигна до около 6-7%.

  6. Допълнение към предишния ми пост - след прочитане отговора Ви на въпроса "Банката запазва ли си правото да променя лихвения процент по месеци след подписване на договора преди изтичане на първата година?" На този въпрос същата служителка ми отговори, че за първата година лихвените проценти не могат да се променят и няма опасност да спаднат. Няколко пъти се направих на недоразбрала, за да ми го повтори тя по различни начини - например, попитах, "Ама ако има вероятност сега да обещавате малко над 8 % лихва общо за 1 година, а накрая да се окаже, че е доста по-малка (защото ще намалите лихвените проценти междувременно), не е ли по-сигурно да си открия едногодишен депозит с 8 % твърда лихва?". Тя отново ми повтори, че няма начин лихвените проценти от таблицата да се изменят до края на първата година!

    Сега обаче намирам друг отговор на същия въпрос - "При промяна на пазарните условия банката си запазва правото да променя лихвения процент" - т.е. банковата служителка ме е подвела. Излиза, че всъщност като стигнем до месеците с 10 и 11 процента, например, нещо в банковата политика може да се промени и тези лихви да не се изплатят в обещания размер.

    А ако побързам да преместя парите си в по-сигурния депозит - 8 % годишно лихва за едногодишен депозит, - има ли подобна вероятност банката да намали вече договорения лихвен процент и в края на едната година да получа например 6 % вместо 8 %? Доколко са сигурни тези лихвени проценти, които ни обещавате сега? Ще ги получим ли другата година със сигурност?

    Моля да публикувате отговорите и във форума, за да могат и другите клиенти на банката да ги прочетат.

    Предварително благодаря за отделеното време!

  7. На 20 юли си оформих такъв едногодишен свободен депозит. На въпроса ми как ще се олихвяват допълнително внесени пари, служителката ми отговори, че ако са внесени до шестия месец включително, те ще се олихвяват с лихвата за съответния месец на вече престоялия депозит. Например, ако в първия ден на шестия месец внеса допълнително 1000 лева например, тези допълнително внесени пари няма да се олихвяват през този месец с 6 %, а с 8 %.Независимо че на тези 1000 лева им е "първи месец" в депозита.

    Това ме кара да се съмнявам.... Например, ако някой направи депозит с 1000 лева, а в самото начало на 6 месец добави наведнъж 100 000, излиза, че тези допълнителни 100 000 ще се олихвяват с 8 % в началото (6-ти месец), след това лихвата плавно ще нараства до 11 % през последния 12-ти месец.

    Може ли да внесете ясност? Правилно ли съм разбрала обясненията?

  8. ...малко да споделя и аз...
    редовно се зачитам по блога и други финансови форуми и не мога да не се намеся с леко припомняне: когато преди няколко месеца ПИБ предложи депозит с открояващо се висока лихва, веднага имаше коментари от друга банка "щом е така, то това хич не е добре"... много юзери се постреснаха... НО какво се случи месец по-късно?! Същата тази банка предложи почти аналогичен като % депозит :-D и други банки последваха...
    Та и сега подобни коментари са излишни...
    Мен друго ме тревожи - при този не особено добър климат на фондовите пазари, депозит му е майката, ама кой? Бутнах едни пари на тримесечен, сега малко ме е яд, че не избрах свободния :-( ще изчакам явно да изтече и при избора ми после, няма да има и следа от колебание вече :-D

    Бъдете здрави! ;-)

  9. Ха!
    Много готин депозит - за първи път по ваш депозит може и да се ТЕГЛИ по всяко време - това е голямо предимство. Всъщност той става като сметка.
    Аз онзи ден си развалих един тримесечен депозит, че трябва да плащам на мойстори вкъщи и момичето на гишето ми предложи останалите пари да ги сложа на този депозит.
    Много съм доворна - така ще посрещам плащанията по ремонта (на онези майстори кръвопийци) без да си развалям депозита ;-)))))

  10. до: Булбанк Фактът, че колеги от банковата сфера четат и пишат тук, само може да ни ласкае! Нашата позиция по въпроса остава категорична: Вие учете клиентите щом искате - нашата работа е да им предложим добри условия и да ги обслужваме. При нас клиентът е Цар, а не ученик.

Коментирай