С новата услуга на Fibank – Дигитална карта, за първи път на българскimg_nfc_tutorial_8ите потребители се дава възможността да извършват бързи безконтактни плащания само с помощта на мобилния си телефон,  при това без да е необходимо да носят със себе си своите банкови карти.

 

 • Какво представлява Дигиталната карта?

 

Дигиталната карта дава възможност за разплащане от ново поколение. Тя е специално разработен банков продукт, който ще направи достъпа до средствата Ви още по-лесен, бърз и удобен, благодарение на възможностите на съвременните мобилни технологии.

Дигиталната карта е cloud базирана услуга, стъпваща на технологията NFC (Near Field Communications)*.

Иновативната карта се издава като допълнителна карта към вече съществуваща Ваша сметка с дебитна или кредитна карта. Лимитите за плащане с Дигиталните карти са стандартни - като на останалите банкови карти и можете да ги промените в удобен за Вас офис на Банката.

Дигиталните кредитни карти използват кредитния лимит по сметката заедно с основната карта.

* Най-просто казано NFC  може да се определи като: „набор от комуникационни протоколи, които позволяват на две електронни устройства, едно от които е обикновено преносимо устройство като смартфон, да установят комуникация чрез приближаването им едно от друго в рамките на 4 см”.

 img_nfc_tutorial_6

 

 • Как работи дигиталната карта?

 

Посредством технологията NFC, Вашият смартфон се свързва с безконтактния ПОС терминал. Информацията, която те обменят, представлява същинският процес на плащане.

За да се случи магията, услугата NFC  на смартфона трябва да е включена.

 

 • Плащане

 

За да платите с Дигитална карта, е необходимо само да доближите гърба на Вашето смарт устройство до безконтактен ПОС терминал.img_nfc_tutorial_5

  • В България плащанията до 25 лв. не изискват въвеждането на ПИН код за авторизацията, а в чужбина според лимита за безконтактни плащания на самия ПОС терминал;
  • За плащания над 25 лв. е необходимо да въведете ПИН код на дигиталната карта;
  • С услугата ни „дигитална карта” можете да извършите до 10 плащания в режим офлайн (без устройството Ви да е свързано с интернет).

 

 

 

 

 

 

 

 • Как да заявите „Дигитална карта”?

 

За да заявите „Дигитална карта”, е необходимо на първо място да използвате мобилното ни приложение Fibank – с активно банкиране и да работите от регистрирано мобилно устройство; смартфонът Ви да работи под операционната система Android с версия не по-ниска от 4.4 и да поддържа технологията NFC.

img_nfc_tutorial_1Не е необходимо да посещавате офис на Банката и да попълвате формуляри. Заявката за дигитална карта става бързо и лесно през мобилното ни приложение Fibank. В менюто на приложението ще откриете подменю  „Дигитални плащания с NFC”. Стъпка по стъпка интуитивното меню ще Ви отведе до завършване на заявката за Дигитална карта. След като заявката Ви бъде обработена от Банката, ще получите известие, което ще Ви отведе в меню „Дигитални плащания с NFC”, а оттам ще можете да:

  • Използвате дигиталната си карта от Fibank за бързи безконтактни плащания;
  • Да промените псевдонима на картата, за по-голямо удобство;
  • Да променяте статуса на картата на активна и неактивна;
  • Да получите ПИН кода на Дигиталната карта за плащания, които изискват потвърждение с ПИН код.

 

Можете да издадете по 1 Дигитална карта към всяка от Вашите сметки с карти, издадени от Първа инвестиционна банка. Веднъж издадена, дигиталната карта ще бъде видима в меню „Карти” на мобилното приложение, както и в „Справки” в Моята Fibank и Виртуален банков клон. Всички налични справки за стандартните Ви карти от системите за дистанционно банкиране, ще бъдат достъпни и за Дигиталните Ви карти.

Услугата „дигитална карта” е достъпна само за клиенти физически лица.

img_nfc_tutorial_2 img_nfc_tutorial_3 img_nfc_tutorial_4

 

 • Сигурност:

 

„Дигиталната карта” е cloud базирана услуга. Това гарантира максимална сигурност на Вашите данни и средства, тъй като те не се съхраняват на физически носител.

Смартфонът Ви служи като средство за идентификация. Ето защо можете да използвате дадена Дигитална карта само на едно устройство – устройството, от което тя е заявена. Друго условие, за да бъде възможно използването на Дигиталната Ви карта, е мобилното устройство да е регистрирано в Банката.  При преинсталация на приложението ще се наложи отново да регистрирате устройството си в Банката, но ако картата е заявена от същото устройство, ще можете да я използвате след регистрацията му.

 

 • Технически изисквания

 

Услугата е достъпна за устройства с лицензирана версия операционна система Android (не по-ниска от 4.4)., които поддържат NFC.

Устройството следва да е одобрено и сертифицирано от MasterCard и да фигурира в списъка с устройства, поддържащи HCE* елемент.

* Host card emulation

 

 • Такси и комисиони:

 

 Плащане:

Плащането с „дигитална карта” в България е без такса.

В чужбина: по Тарифа на Банката

Дигитална дебитна карта:

Издаването на дигиталната дебитна карта е с такса по Тарифа на Банката – към момента  1 лв.

Дигиталната дебитна карта е освободена от такса поддръжка.

Дигитална кредитна карта:

За първата една година кредитната дигиталната карта е освободена от такса поддръжка, а след това таксата е по Тарифа на Банката, към момента  - 5 лв.

Издаването на дигитална кредитна карта е без такса.

 

 

 • За възникнали въпроси:

 

При възникнали въпроси можете да се свържете с нас, като ни пишете в Блога, Facebook, Twitter или Google+, както и да се свържете директно с колегите от  дирекциите Е-банкиране или Картови разплащания.

  • Е-банкиране :0700 12 777
  • +359 2 8002700;
  • +359 2 8180003

 

или email: e-bank@fibank.bg

При възникнали затруднения при плащане (Картови разплащания):

  • 0700 12 012 – Картов център
  • +359 2 817 11 43; +359 2 817 11 44
  • 0888 68 10 10

 


 

А ето и видеото ни, представящо Дигиталната карта. В главната роля влиза носителят на световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини - Радослав Янков:

" target="_blank">

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

 1. Как мога да активирам дигитална карта и каква е месечната такса за поддръжката?

  1. Здравейте! Можете да се запознаете с процедурата за активиране тук https://newblog.fibank.bg/дигитализиране-на-карти-mastercard.html

   Таксата за издаване на дигитална дебитна карта е 1 лев. За дигитална кредитна карта - няма такса издаване. С останалите такси можете да се запознаете в Тарифа на банката, стр. 25-29.

 2. Здравейте,
  опитвам се да си настрия телефона за плащане с NFC. Получих карта, активирах я, но когати натисна бутона за плащане изписва: "Зареждане..." и след известно време: "Картата е заета. Моля опитайте отново." Какъв може да е проблема и как може да се реши.
  Благодаря предварително
  Г. Жечев

 3. Здравейте,

  Имам същия проблем като на Жеко Янев - устройството ми е "Samsung Galaxy S7 (SM-G930F)" - и не е root-нат със сигурност, но приложението ми изписва, че не е съвместимо с изискванията на MasterCard. Можете ли да окажете съдействие?
  П.С. Също така съм Update-нал приложението до последна версия (30.03) 2.1.1

  Поздрави,
  Христо

  1. Здравейте! Възможно е да получавате съобщение за грешка, ако телефонът Ви не поддържа дигитални плащания, поради това, че не сте активирал всички нужни за работата на приложението permission-и: Settings – Applications – Application manager – намирате в приложението My Fibank и разрешавате всички permission-и за него. Другата опция, ако това не помогне, е да направите тест със специално разработеното за целта приложение: HCE Compliance Checker - Android Apps on Google Play.

 4. Вече извърших първото си плащане с мобилен телефон, така че изглежда с телефона и дигиталната карта всичко е наред.
  За съжаление опитите ми да платя в магазин Кауфланд досега бяха неуспешни. Изписва ми някакво съобщение за грешка и ме пита дали желая да опитам отново.
  Възможно ли е причината да е в техния пос-терминал или да не са активирали подобна услуга? Единия път даже бяха твърде учудени: "Ама как така ще платите с телефон"?
  Разбира се, пос-терминалът им приема плащания с безконтактни карти.

  1. Здравейте, Иван, Вероятно проблемът е в пост терминала на съответния търговец. Възможно е да се дължи и на комуникационен проблем в момента на извършване на плащането. Ако ПОС терминалът и устройството не са били достатъчно близо, е възможно да се получи тази грешка. Важно е и да се знае къде точно е NFC антената на самото мобилно устройство -така безконтактните плащания ще се осъществяват по-лесно. От страна на търговеца не е необходимо да се правят допълнителни настройки, единствено терминалът трябва да приема безконтактни плащания – ако приема безконтактни плащания с карта, ще ги приема и с мобилно устройство. От Вашите думи разбираме, че служителите просто не познават тази възможност. :) Успешна седмица! :) Поздрави, Екипът на Fibank

 5. Здравейте,
  Според приложението телефонът ми не отговаря на техническите изисквания, но в линка, който сте дали тук към мастеркард - фигурира (става въпрос за Galaxy S7 Edge /SM-G935F/).
  Моля, обновете проложението с новите устройства.

  1. Здравейте, устройството е нов модел и отговаря на техническите изисквания. Приложението няма проблем със заявяването на дигитална карта от този модел. Възможна причина е, ако телефонът Ви е root-нат. В този случай услугата не се поддържа. Поздрави, Екипът на Fibank

 6. Използвам приложението Ви за Интернет банкиране разгледах таблицата за съвместимите телефони но по нея не мога да се ориентирам защото има разни дати на изтичане на лиценз или нещо подобно. Телефонът ми е регистриран в e-fibank и е модел Sony XPERIA Z2 /6503/. Моля да ми кажете дали отговаря на изискванията и дали ще мога да правя чрез него безконтактни плащания с дигитална карта?

Коментирай