С новата услуга на Fibank – Дигитална карта, за първи път на българскimg_nfc_tutorial_8ите потребители се дава възможността да извършват бързи безконтактни плащания само с помощта на мобилния си телефон,  при това без да е необходимо да носят със себе си своите банкови карти.

 

 • Какво представлява Дигиталната карта?

 

Дигиталната карта дава възможност за разплащане от ново поколение. Тя е специално разработен банков продукт, който ще направи достъпа до средствата Ви още по-лесен, бърз и удобен, благодарение на възможностите на съвременните мобилни технологии.

Дигиталната карта е cloud базирана услуга, стъпваща на технологията NFC (Near Field Communications)*.

Иновативната карта се издава като допълнителна карта към вече съществуваща Ваша сметка с дебитна или кредитна карта. Лимитите за плащане с Дигиталните карти са стандартни - като на останалите банкови карти и можете да ги промените в удобен за Вас офис на Банката.

Дигиталните кредитни карти използват кредитния лимит по сметката заедно с основната карта.

* Най-просто казано NFC  може да се определи като: „набор от комуникационни протоколи, които позволяват на две електронни устройства, едно от които е обикновено преносимо устройство като смартфон, да установят комуникация чрез приближаването им едно от друго в рамките на 4 см”.

 img_nfc_tutorial_6

 

 • Как работи дигиталната карта?

 

Посредством технологията NFC, Вашият смартфон се свързва с безконтактния ПОС терминал. Информацията, която те обменят, представлява същинският процес на плащане.

За да се случи магията, услугата NFC  на смартфона трябва да е включена.

 

 • Плащане

 

За да платите с Дигитална карта, е необходимо само да доближите гърба на Вашето смарт устройство до безконтактен ПОС терминал.img_nfc_tutorial_5

  • В България плащанията до 25 лв. не изискват въвеждането на ПИН код за авторизацията, а в чужбина според лимита за безконтактни плащания на самия ПОС терминал;
  • За плащания над 25 лв. е необходимо да въведете ПИН код на дигиталната карта;
  • С услугата ни „дигитална карта” можете да извършите до 10 плащания в режим офлайн (без устройството Ви да е свързано с интернет).

 

 

 

 

 

 

 

 • Как да заявите „Дигитална карта”?

 

За да заявите „Дигитална карта”, е необходимо на първо място да използвате мобилното ни приложение Fibank – с активно банкиране и да работите от регистрирано мобилно устройство; смартфонът Ви да работи под операционната система Android с версия не по-ниска от 4.4 и да поддържа технологията NFC.

img_nfc_tutorial_1Не е необходимо да посещавате офис на Банката и да попълвате формуляри. Заявката за дигитална карта става бързо и лесно през мобилното ни приложение Fibank. В менюто на приложението ще откриете подменю  „Дигитални плащания с NFC”. Стъпка по стъпка интуитивното меню ще Ви отведе до завършване на заявката за Дигитална карта. След като заявката Ви бъде обработена от Банката, ще получите известие, което ще Ви отведе в меню „Дигитални плащания с NFC”, а оттам ще можете да:

  • Използвате дигиталната си карта от Fibank за бързи безконтактни плащания;
  • Да промените псевдонима на картата, за по-голямо удобство;
  • Да променяте статуса на картата на активна и неактивна;
  • Да получите ПИН кода на Дигиталната карта за плащания, които изискват потвърждение с ПИН код.

 

Можете да издадете по 1 Дигитална карта към всяка от Вашите сметки с карти, издадени от Първа инвестиционна банка. Веднъж издадена, дигиталната карта ще бъде видима в меню „Карти” на мобилното приложение, както и в „Справки” в Моята Fibank и Виртуален банков клон. Всички налични справки за стандартните Ви карти от системите за дистанционно банкиране, ще бъдат достъпни и за Дигиталните Ви карти.

Услугата „дигитална карта” е достъпна само за клиенти физически лица.

img_nfc_tutorial_2 img_nfc_tutorial_3 img_nfc_tutorial_4

 

 • Сигурност:

 

„Дигиталната карта” е cloud базирана услуга. Това гарантира максимална сигурност на Вашите данни и средства, тъй като те не се съхраняват на физически носител.

Смартфонът Ви служи като средство за идентификация. Ето защо можете да използвате дадена Дигитална карта само на едно устройство – устройството, от което тя е заявена. Друго условие, за да бъде възможно използването на Дигиталната Ви карта, е мобилното устройство да е регистрирано в Банката.  При преинсталация на приложението ще се наложи отново да регистрирате устройството си в Банката, но ако картата е заявена от същото устройство, ще можете да я използвате след регистрацията му.

 

 • Технически изисквания

 

Услугата е достъпна за устройства с лицензирана версия операционна система Android (не по-ниска от 4.4)., които поддържат NFC.

Устройството следва да е одобрено и сертифицирано от MasterCard и да фигурира в списъка с устройства, поддържащи HCE* елемент.

* Host card emulation

 

 • Такси и комисиони:

 

 Плащане:

Плащането с „дигитална карта” в България е без такса.

В чужбина: по Тарифа на Банката

Дигитална дебитна карта:

Издаването на дигиталната дебитна карта е с такса по Тарифа на Банката – към момента  1 лв.

Дигиталната дебитна карта е освободена от такса поддръжка.

Дигитална кредитна карта:

За първата една година кредитната дигиталната карта е освободена от такса поддръжка, а след това таксата е по Тарифа на Банката, към момента  - 5 лв.

Издаването на дигитална кредитна карта е без такса.

 

 

 • За възникнали въпроси:

 

При възникнали въпроси можете да се свържете с нас, като ни пишете в Блога, Facebook, Twitter или Google+, както и да се свържете директно с колегите от  дирекциите Е-банкиране или Картови разплащания.

  • Е-банкиране :0700 12 777
  • +359 2 8002700;
  • +359 2 8180003

 

или email: e-bank@fibank.bg

При възникнали затруднения при плащане (Картови разплащания):

  • 0700 12 012 – Картов център
  • +359 2 817 11 43; +359 2 817 11 44
  • 0888 68 10 10

 


 

А ето и видеото ни, представящо Дигиталната карта. В главната роля влиза носителят на световната купа по сноуборд в паралелните дисциплини - Радослав Янков:

" target="_blank">

Данира Доспевска-Шаренкапова

Данира е мениджър „Корпоративни комуникации”. Чрез блога на Fibank тя се грижи да получавате полезна и актуална информация от банковата сфера. Интересува се от развитието на дигиталните комуникации, информационните технологи и новите възможности, които те предоставят на потребителите.

Коментари

 1. Здравейте, напоследък съм объркана. Навсякъде има безконтактни терминали, банкомати. На някой места плащанията с умни устройства минават, на други места не. При мой познати с магазин на морето положението е още зле, особено през летният период когато е пълно с чужденци - на едни клиенти минават на други не. Направо не знам какъв е проблема и защо се получава това... уж всичко е за наше улеснение.

  1. Здравейте! Това зависи от настройките на терминала.

 2. Как мога да активирам дигитална карта и каква е месечната такса за поддръжката?

  1. Здравейте! Можете да се запознаете с процедурата за активиране тук https://newblog.fibank.bg/дигитализиране-на-карти-mastercard.html

   Таксата за издаване на дигитална дебитна карта е 1 лев. За дигитална кредитна карта - няма такса издаване. С останалите такси можете да се запознаете в Тарифа на банката, стр. 25-29.

 3. Здравейте,
  опитвам се да си настрия телефона за плащане с NFC. Получих карта, активирах я, но когати натисна бутона за плащане изписва: "Зареждане..." и след известно време: "Картата е заета. Моля опитайте отново." Какъв може да е проблема и как може да се реши.
  Благодаря предварително
  Г. Жечев

 4. Здравейте,

  Имам същия проблем като на Жеко Янев - устройството ми е "Samsung Galaxy S7 (SM-G930F)" - и не е root-нат със сигурност, но приложението ми изписва, че не е съвместимо с изискванията на MasterCard. Можете ли да окажете съдействие?
  П.С. Също така съм Update-нал приложението до последна версия (30.03) 2.1.1

  Поздрави,
  Христо

  1. Здравейте! Възможно е да получавате съобщение за грешка, ако телефонът Ви не поддържа дигитални плащания, поради това, че не сте активирал всички нужни за работата на приложението permission-и: Settings – Applications – Application manager – намирате в приложението My Fibank и разрешавате всички permission-и за него. Другата опция, ако това не помогне, е да направите тест със специално разработеното за целта приложение: HCE Compliance Checker - Android Apps on Google Play.

 5. Вече извърших първото си плащане с мобилен телефон, така че изглежда с телефона и дигиталната карта всичко е наред.
  За съжаление опитите ми да платя в магазин Кауфланд досега бяха неуспешни. Изписва ми някакво съобщение за грешка и ме пита дали желая да опитам отново.
  Възможно ли е причината да е в техния пос-терминал или да не са активирали подобна услуга? Единия път даже бяха твърде учудени: "Ама как така ще платите с телефон"?
  Разбира се, пос-терминалът им приема плащания с безконтактни карти.

  1. Здравейте, Иван, Вероятно проблемът е в пост терминала на съответния търговец. Възможно е да се дължи и на комуникационен проблем в момента на извършване на плащането. Ако ПОС терминалът и устройството не са били достатъчно близо, е възможно да се получи тази грешка. Важно е и да се знае къде точно е NFC антената на самото мобилно устройство -така безконтактните плащания ще се осъществяват по-лесно. От страна на търговеца не е необходимо да се правят допълнителни настройки, единствено терминалът трябва да приема безконтактни плащания – ако приема безконтактни плащания с карта, ще ги приема и с мобилно устройство. От Вашите думи разбираме, че служителите просто не познават тази възможност. :) Успешна седмица! :) Поздрави, Екипът на Fibank

 6. Здравейте,
  Според приложението телефонът ми не отговаря на техническите изисквания, но в линка, който сте дали тук към мастеркард - фигурира (става въпрос за Galaxy S7 Edge /SM-G935F/).
  Моля, обновете проложението с новите устройства.

Коментирай