Разплащанията с банкови карти бележат ръст. Причина за това е не само по-широкото разпространение на ПОС терминали в търговската мрежа в страната, но и набиращите популярност плащания в интернет.

Съветваме при пазаруване в интернет, както и в търговската мрежа, винаги да вземате мерки, за да гарантирате сигурността си. В интернет най-добре е да използвате услугите на посредници при разплащанията, какъвто е например ePay в България, а когато използвате картата си, за да пазарувате в международни сайтове, често се налага да прибягвате до регистрация в PayPal, един от унифицираните международни посредници.

Добавянето на карта към регистрация в PayPal преминава през два етапа. В първия въвеждате данните на своята карта – нейния бранд (VISA, MasterCard), номер и срок на валидност, - както и вашия адрес. За да можете да я използвате обаче, трябва да потвърдите, че сте неин притежател – проста и ефективна защита срещу злоупотреби. Разбира се, самата процедура става бързо и лесно. Срещу трансакция на малка стойност (€ 1.5) PayPal ви изпращат т.нар. “PayPal Code”, който вие получавате в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

Често при нас постъпват въпроси къде може да бъде открит този код. Ако получавате месечно извлечение за кредитната си карта, можете да го откриете там. Но ако имате дебитна карта или пък се налага спешно да платите чрез PayPal, съветваме да посетите клон на банката. Не можем да предоставим кода по електронната поща или в разговор по телефона, тъй като за целта е нужно да ви идентифицираме като притежател на картата. Друга възможност да получите кода е регистрацията за услугите SMS за авторизации с банкови карти или SMStatus, чрез които получавате съобщения за, съответно, всички плащания с картата или движенията по вашите сметки.

Във всички случаи, когато си издавате банкови карти, препоръчваме да си направите регистрация и за друга наша услуга - My Fibank. Чрез нея получавате пълна и безплатна информация за движенията по всички ваши сметки, за плащанията с карти, задължения и минимални вноски по кредитни карти. Услугата е много удобна, а ви позволява и лесно да следите своите финансови операции. В My Fibank бързо ще откриете кода, който PayPal очакват от вас. Той се отразява в рамките на няколко минути в меню “Справки” , “Картови авторизации”. Информацията, която ви е необходима, изглежда по този начин:

Кодът е „5899” и се намира между PP* и CODE. Той е включен в информацията за трансакцията на стойност € 1.5, която споменахме по-горе, и по-точно в колонката “Локация”. Клиентите, които имат регистрация в нашия Виртуален клон, също могат да използват тази функционалност.

Иван Ралчев

Иван е специалист, развиващ се в сферата на Маркетинга и Новите медии. В блога можете да откриете негови статии за различните банкови продукти. Използва активно интернет и новите технологии, затова и обича дистанционното банкиране и безконтактните разплащания. Особено любопитни са му тенденциите в мобилните разплащания.

Коментари

  1. Здравейте! За да направим проверка, ще ни бъдат нужни Ваши лични данни, които да изпратите на marketing@fibank.bg - трите имена, ЕГН и последните 4 цифри от номера на Вашата карта. Очакваме ги на посочения e-mail.

 1. Здравейте,
  От 3.10.2013 PayPal съместно с TrustPay услугата Topup - директно захранване на PayPal сметка от банковата сметка. Услугата е активна за няколко български банки, но в тях не фигурира ПИБ. Дали се предвижда и ПИБ да влезне в списъка от български банки, за които тази услуга на PayPal ще е възможна. Тя и сега е възможна, като от списъка се избере "друга" банка и след като се получи сметката и служебен номер да се пусне превод към тази сметка с основание - служебния номер. Това обаче струва пари, докато за банките в списъка това е абсолютно безплатно. Принципа на на Topup е същата както преди се захранваха акаунтите в moneybookers.bg

  1. След малко проучване и захранване на PayPal баланса през TrustPay, се окача че не е съвсем безплатно. Плаща се таксата за наредено платежно. И тъй като за сега TrustPay имат открити сметки само в няколко банки, то за нас клиентите на ПИБ просто ще трябва да платим според тарифата за платежно нареждане към друга банка. Тези, които имат сметки и в някоя от изброените от TrustPay български банки ще заплащат спрямо тарифата на тази банка за вътрешен превод. Дано съм бил полезен на хората използващи PayPal...

 2. Добър Вечер! Имам проблем с paypal и по точно с Withdraw.Срока на дебитната ми карта Виза изтече и от Union Bank автоматично ме прехвърлиха към FI Bank (Не знам защо).Новата ми карта е Master Card Debt.Paypal ми я прочете,даде ми 4 цифрения код , въведох го , прочете го но не ми позволява никаква функция в момента да върша.На withdraw add card не ми позволява да въведа никаква друга карта освен Виза а нали поддържаше сайта 4 вида карти и сега никаква транзакция не мога да направя

  1. Здравейте! Сайтът не поддържа тази функция с карти на MasterCard. Това е условие на сайта и не зависи от нас. Можем да препоръчаме издаване на VISA Electron по същата сметка.

 3. Значи , това успях да намеря в сайта на paypal и не мога да разбера кой лъже в случая :)
  "Why does my withdrawal status show Complete but the money isn’t in my bank account?
  A Complete status means we have processed your withdrawal. It still may take your bank several days to make the money available in your bank account."

  1. Здравейте! Както е описано "може да отнеме няколко дни" до получаването на постъпленията в банката, където е съответната сметка. Това не зависи от системата на банката, а от "пътя", по който средствата стигат до банката. Това се определя от PayPal.

 4. Здравейте , вчера около 5-6 часа следобяд , прехвърлянето на средства от paypal към моята карта беше маркирано като "completed" , до какво време мога да очаквам средствата да се появат във моята сметка ?

  1. Здравейте, г-н Панов! Прехвърлянето на средствата се прави от външна система, до която ние нямаме достъп. Сроковете са уредени от самата система и банката няма пряко отношение. Обикновено се случва до 6 дни. Препоръчваме Ви да проверите сроковете, които са описани от PayPal.

 5. Много Ви Благодаря. Намерих моят "PayPal Code" от менюто което посочихте .

Коментирай