Технологиите се развиват. Благодарение на тях вече не е задължително да скучаем, докато чакаме своя ред на опашката пред касата в ресторанта за бързо хранене и кварталния магазин. Можем да извадим мобилния си телефон и да прочетем последните новини или да изпратим писмо до приятел.

Съвременните технологии имат потенциала не само да облекчат чакането, но и да скъсят опашките и да направят покупките още по-бързи и удобни – безконтактните плащания. Те вече се прилагат в доста страни по света. Според изследване на MasterCard, например, тази технология е намалила времето за чакане в магазините с 15 - 20%, а в бензиностанции и ресторанти с цели 40%.

След интересна и ползотворна работа с MasterCard имаме удоволствието да представим за първи път в България новите карти MasterCard PayPass и Maestro PayPass. Те обединяват преимуществата на традиционните кредитни и дебитни карти, с които сме свикнали да се разплащаме, с нещо ново и практично – възможността да плащаме мигновено с едно докосване на своята карта до ПОС-устройството. Новите MasterCard PayPass и Maestro PayPass от ПИБ разполагат с вградена микроантена, с която връзката между картата и устройството става по безжичен път и отнема секунди.

В това вчера успяха да се уверят журналисти, които поканихме на представянето на продукта в Cinema City Hall в Mall of Sofia. Там те получиха демонстрационни карти MasterCard PayPass и Maestro PayPass. За да почувстват те самите бързината и удобството на плащането и да добият истински впечатления за картите в ръцете си, "заплащаха" с тях храната и напитките, които бяхме осигурили за събитието.

Присъстваха представители на MasterCard и Мануел Алексе, регионален директор за Балканите на MasterCard Europe. Той също имаше възможността да изпробва новата картата.

Накрая представихме и рекламната кампания. При подготовката й заложихме на съвсем нова концепция. Вдъхновени от предстоящата премиера на 3D филма на Walt Disney “Трон: Заветът”, решихме да направим паралел между високотехнологичното преживяване в дигиталния свят на “Трон” и високотехнологичния привкус, който новите карти PayPass внасят в реалния живот. Това е и единият от рекламните клипове, които вървят по телевизията.

Втория можете да видите тук.

С MasterCard PayPass и Maestro PayPass вече няма да се притеснявате дали разполагате с точната сума в портфейла си. В интерес на истината, с тях плащането на покупки на всякаква стойност ще става по-бързо, отколкото в банкноти. Също така, след покупка на вестник или сандвич няма да се превръщате в колекционер на монети.

И, за финал, насладете се на новата визия на блога ни.

Коментари

  1. Здравейте, Иван! В България все още няма подобни устройства, които да го позволяват. Поздрави!

  2. a interesuva me ,ima li bankomati ili ustroistva ot koito moje ,chrez paypass da se teglqt banknoti v cash.blagodarq.

  3. Здравейте, Тома, С устройствата, които приемат безконтактни плащания, можете да платите и по стандартния начин - контактно. Не всички устройства за контактно плащане обаче поддържат новата технология. Разбира се, работим по въпроса и броят на търговците, при които можете да използвате PayPass, продължава да расте. Поздрави и успешен ден!

  4. Устройствата с които се осъщестняна плащането същите ли са като на другите карти или са различни.Дане стане така да имаш такава карта и да нямаш къде да я използваш.

  5. Здравейте,

    Благодаря за отговора. Това ме интерсуваше :).

    Поздрави

  6. Здравейте отново, г-н Шахинян, Безконтактни трансакции по правило не трябва да се появяват в справка „Картови авторизации”. Причината е, че най-често за тях не се прави авторизация, а директно се осчетоводява по сметката след 2 работни дни. Исканата от Вас информация ще се види след това в „Извлечение по сметка”. Поздрави! :-)

  7. Здравейте,

    Това е доста удобно, но аз имах предвид, че не виждам информация за транзакцията, въпреки че тя вече е обработена - минали са повече от 10 дни и разполагаемата сума по картата е намалена (тази справка я правя на база следващи транзакции). Под информация за транзакцията разбирам - дата, операция, локация, сума и т.н., т.е. ред в таблицата "Картови авторизации".

  8. Здравейте, г-н Шахинян, Да, няма повод за притеснения. Това се дължи на малко по-различния модел, по който се извършват безконтактните разплащания. Когато например сумата е по-малка от 50 лв., ПОС устройството на търговеца не се свързва веднага с картовия център на банката. Самото плащане се обработва по-късно и тогава се отразява в системата. Когато сумата на плащането е по-голяма от 50 лв., то задължително се обработва в момента, в който го направите, и затова можете да видите информация за авторизацията без забавяне. Усмихнат ден! :-)

  9. Здравейте,

    В справката "Картови авторизации" на Виртуален клон не получавам информация за извършените Pay Pass транзакции. Въпреки това при следваща транзакция в колоната "Разполагаема сума" се появява актуална информация (т.е. сумата е намалена със стойността на транзакцията). Това нормално поведение ли е?

  10. Здравейте, Илия, Благодарим Ви за добрите думи. Все още не планираме да разширяваме продуктите с тази функционалност, но ги имаме предвид. Хубав ден и поздрави от екипа! :-)

Коментирай