В началото на май Първа инвестиционна банка премина към новата банкова информационна система Flex Cube.

Flex Cube е напълно централизирана и интегрирана основна банкова система за банкиране на дребно, корпоративно банкиране и инвестиционно банкиране. Flex Cube е системата с най-големи възможности за допълнително повишаване на качеството й, гъвкавост и приспособимост от всички основни банкови продукти.

С въвеждането на новата система се промени ползваният софтуер от Виртуалния банков клон на ПИБ.

В интернет пространството станахме свидетели на много обсъждания и коментари свързани с интегрирането на Flex Cube.

В блога на Първа инвестиционна банка имате възможността да се обърнете пряко към нашите специалисти. Отворени сме за коментари и препоръки от ваша страна свързани с интернет банкирането на ПИБ и с удоволствие ще изслушаме всяко едно мнение и ще отговорим на всички ваши въпроси.

Коментари

  1. Здравейте, г-н Христов, Депозитът се счита за прекратен в момента, в който изтеглите изцяло средствата си от сметката. Това можете да направите преди, на или след падеж. Все още единствената възможност да закриете сметката лично е като подадете искане за това в клон на банката. Поздрави!

  2. "След прекратяване на договор за депозит депозитната сметка се закрива ..."

    А самото прекратяване на договора става в офис на банката? Изтичането на първоначалния срок на депозита не е основание за автоматично прекратяване на договора, защото точно съгласно неговите клаузи депозитът се "самопродължава" с нов срок и евентуално нови условия (поне за промоционалните е така).

    Понеже закриването на сметка онлайн е отдавна обещавана възможност и искане на много клиенти имам конкретен въпрос: ако на датата на падежа прехвърля цялата сума (заедно с начислените лихви) по друга сметка и депозитната сметка остане с нулево салдо това основание ли е за служебно закриване на тази сметка без да ходя/чакам за обслужване в офис? Докато забавилата се реализация на тази функционалност се случи, не е ли достатъчно сигурно/легитимно изпращане на такова искане през пощата на онлайн банкирането (както беше предложено по-горе)?

    Поздрави!

  3. Здравейте, Иван 25, След прекратяване на договор за депозит депозитната сметка се закрива или по искане на клиента на място в клон на банката, или служебно от банката, тъй като по сметката вече няма налични средства и договорът за депозит е прекратен. Към настоящия момент сметки не могат да бъдат закривани през Виртуалния клон, но работим по този въпрос. Поздрави и успешен ден!

  4. "Customer Support
    В такива случаи или лично подавате искане за закриване на сметката в клон на банката, или банката ще я закрие служебно, тъй като по нея няма налични средства и договорът е прекратен."

    Извинявайте, но не става ясно служебното прекратяване извършва ли се понастоящем или това ще става в бъдеще.
    Ако за ПИБ е нецелесъобразно потребителите сами да закриват своите стари депозитни сметки, не е ли по-добре все пак те да пускат под някаква форма заявка за подобно служебно закриване. Например това да става чрез страницата "Поща" на интернет банкирането. Така биха се избегнали възможни грешки и недоразумения.

  5. Здравейте, Паскал, и молим да ни извините за пропуска да отговорим по-рано. Когато изтеглите парите или ги прехвърлите по друга сметка и закриете депозита, по депозитната сметката няма да има налични средства. В такива случаи или лично подавате искане за закриване на сметката в клон на банката, или банката ще я закрие служебно, тъй като по нея няма налични средства и договорът е прекратен. Поздрави!

  6. Ако може, бихте ли дали разяснение:

    Бих искал да попитам дали т.6 означава, че наистина ПИБ служебно ще я закрие сметката? Или че само „има право“, но невинаги го прави?

  7. Дано!
    И аз, ще Ви похваля за реализиранетото на този, тъй дългосрочен проект.
    Успех!

  8. @Дамян

    За закриването на депозитните сметки - не знам как е било преди, но сега в договора (конкретно този за 3-месечен промо депозит) пише:

    5. Настоящият договор се счита за прекратен:
    5.2. на датата на падежа от ВЛОЖИТЕЛЯ с изтегляне или превеждане по друга сметка на цялата Сума по депозита.
    6. При прекратяване на настоящия договор, независимо от причината за това, БАНКАТА има право служебно да закрие Депозитната сметка


    Бих искал да попитам дали т.6 означава, че наистина ПИБ служебно ще я закрие сметката? Или че само "има право", но невинаги го прави?

  9. Здравейте, Дамян, Смисълът на този блог е да общуваме, а в разговорите ни се раждат добрите идеи, както и в този случай. Работим по много проекти, като търсим най-подходящия начин да ги реализираме. Не сме пропуснали и тази функционалност, тя скоро ще е факт, така че очаквайте да се похвалим. Поздрави!

  10. Между друго, какво става, със закриването на депозитни сметки/ако решите и други банк. сметки/, чрез онлайн банкирането, на падеж. Не знам от кога ми беше обещано това от Customer Support, преди 3, или 4 години, че ще бъде направено до няколко месеца, и се работи по въпроса. Затова, искам да знам, защо още не е изпълнено това обещание, и да повярвам в смисъла на този блог.

Коментирай