Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че по повод появилата се информация, че Moody's поставят рейтингите на ПИБ и ДСК под наблюдение, ние се свързахме за коментар директно с водещия анализатор на рейтинговата агенция за банките - Елена Панайоту.

Обяснението, което получихме, е че като резултат от забавянето на икономиките поради световната финансова и икономичска криза в момента рейтинговите агенции преразглеждат оценките на всички банки по света и дори на самите държави. Наскоро Moody's са намалили рейтингите на Великобритания, Испания, Малайзия, Корея и Филипините, Унгария и много други страни и банки.

fibank

Слагането под наблюдение на рейтингите на една банка трае три месеца, през който период рейтинговата агенция извършва много щателни анализи. След изтичането на тези три месеца дава окончателното си становище. Г-жа Панайоту ни увери, че самото слагане под наблюдение не означава задължително, че ще последва намаляване на рейтинга. След изтичане тримесечния период и на база на актуалните финансови резултати, и в зависимост от икономическата среда към този момент, рейтингите биха могли дори да бъдат задържани на същото ниво или повишени.

Отговорът на въпроса защо само ПИБ и ДСК са сложени под наблюдение беше следния - "в последните шест месеца бяха вече намалени рейтингите на няколко банки в България". За Ваша информация публикуваме и рейтигите на останалите трезори в страната:

FITCH

EurobankEFG Bulgaria AD BBB+/negative (outlook revised April 2009)

Allianz Bank Bulgaria BBB+/negative (outlook revised April 2009)

ProCredit Bank BB+/stable

UBB BBB+/negative (outlook revised April 2009)

FIBank BB-/negative

Moody`s

CB Investbank B2/stable

Corporate Commercial Bank Ba3/stable

DSK Bank PLC Baa3/RUR (under review May 2009)

FIBank Ba1/RUR (under review May 2009)

International Asset Bank B1/stable

MKB Unionbank AD Ba2/negative (downgrade April 2009)

Piraeus Bank Bulgaria Baa3/stable

Raiffeisenbank Bulgaria Baa3/negative

Standard & Poor`s

UniCredit Bulbank BBB/negative

Bulg. American Bank BB+/negative

Municipal Bank BB-/stable

UBB BBB-/negative (rating downgrade)

Коментари

  1. Благодаря Ви!
    Поздрави,
    Виктор Тодоров
    Специалист „Маркетинг и реклама“
    ПИБ АД

  2. Не държа да я сваляте, щом ви е харесала. Просто се надявам за вбъдеще да се свързвате с авторите на снимки, независимо дали са от Flickr или друго място.

  3. Здравейте г-н Горанов, случайно попаднах на въпросната снимка през търсене в google. Да, прав сте - изтеглена е от посочения адрес. Наистина се развълнувах при получения ефект със светлосенките и използвах снимката, след като прочетох условията в flickr.com за авторското право, но явно посочените условия не бях разбрал достатъчно ясно. Харесах снимката изключително много и впоследствие се запознах детайлно с условията за публикуване на снимка от flickr.com т.е. да се посочи от къде и кой я е публикувал във въпросния сайт (от условията на Yahoo първоначално разбрах, че се изискват авторски права само за материали на самите Yahoo и затова си позволих да я ползвам). Моля да ме извините за горното и съответно ще свалим снимката от публикацията. Поздрави, Виктор Тодоров Специалист "Маркетинг и реклама" ПИБ АД

  4. Любопитен съм от къде взехте снимката, която е сложена в тази страница?

    Защото съмнително ми прилича на тази снимка: http://www.flickr.com/photos/ilia_goranov/2308058635/

    А дали сте искали разрешение от автора на снимката, т.е. от мен? Или пък някъде около снимката е указано от къде е взета снимката? Голям разход ли е да се изпрати един e-mail за такова нещо?

  5. Моля ако Съпорта смята че започвам да задръствам полето..да даде сигнал или изтрие поставената статия:

    Петър АНДРОНОВ, шеф на СИБанк:
    Важно е какво казва БНБ, а не рейтингите
    - „Мудис" постави под наблюдение рейтингите на две от най-големите банки у нас - Банка ДСК и ПИБ. Заплашена ли е стабилността на финансовия сектор в България?
    - За стабилността на финансовия сектор на която и да е страна бих съдил от оценките на надзорните органи и централните банки. Познавам отлично същността на оценъчните им подходи, дълбочината на информацията, с която разполагат, и ми е трудно да ги сравня с моделите на агенциите. В този смисъл едва ли от поставянето под наблюдение на които и да е банки следват такива изводи. Това е обичайна процедура, която рейтинговите агенции следват. Подобни действия досега бяха извършвани многократно и с рейтингите на други институции и у нас и още повече в чужбина. Ако отворите сайтовете на големите рейтингови агенции, ще видите над 20 съобщения дневно с ревизирани оценки.
    - Може ли такива съобщения на рейтинговите агенции да предизвикат паника и хората да започнат да теглят парите си от банките?
    - В никакъв случай. Сигурен съм, че самите рейтингови агенции биха се изненадали неприятно, ако някой възприема по този начин оценките им. Рейтингите се използват на международните пазари като средство за лесно и бързо определяне на рисковата надбавка при финансирания. Не бих посъветвал незапознатите да се вторачват прекалено в рейтингите - нито когато вървят надолу, нито когато растат.
    - Икономическата криза се усеща все по-силно в реалната икономика. За първото тримесечие бе отчетен спад на БВП от 3,5%, как рефлектират проблемите върху банковия сектор?
    - Банковият сектор естествено отразява развитието на реалната икономика. Както и в почти всички страни по света, и в България макроикономическите проявления на рецесията в общи линии са сходни - спадащо потребление, нарастваща безработица, намаляващи бюджетни приходи...
    В тези условия няма нищо по-логично от това част от клиентите на банките да изпитват затруднения при обслужването на задълженията си.
    Слава богу, поне засега мащабът на това явление е приемлив.
    в. Труд 28.05.2009г

  6. @ дачев и минаващ
    И за да не ви стряскат сухите финансови термини и да се чудиш що google ти изплюва ААА само на америкаснки банки, миля че следното ще ви е от полза да ви образова, както мен преди 2 дни..за мен страшно няма след 97ма:

    Безотговорност без граници

    Емил ХЪРСЕВ, доктор по икономика

    Бях сигурен, че сегашната финансова криза ще помете от пазара наред с балона на недвижимостите и фалшивия балон на кредитните рейтинги. И двата се спукаха, но при недвижимостите пролича, докато рейтингарите продължават да се държат, сякаш нищо не се е случило. По същия невъзмутим начин - както в годините на великия бум на финансовите инструменти - ни съобщават върховната рискова истина от последна инстанция. Но пък това е типично поведение на всички пророци в позата на съдници - те агресивно проповядват своята безпогрешност чак докато ги прогонят с шамари и подръчни средства. Естествено, за причинените глупости виновни са не пророците, а тези, които им вярват. Сигурно светът има нужда да вярва в заклинания, дори когато гадателите са доказали колко малко познават. Иначе как да си обясним, че само за седмица рейтингарите придизвикаха бури както на световните финансови пазари, така и в българската чаша вода? На мен ми звучи смешно, но финансовият свят беше сериозно притеснен, че тройката властелини на кредитните рейтинги ("Мудис", "Стандард енд Пурс" и "Фич") ще свалят рейтинга на САЩ или поне на Великобритания. Това щяло да предизвика крах на фондовите борси, още по-голям от спада, понесен от 8.10.2007 до 9.03.2009 г. Пълни глупости, разбира се. Държавите са, каквито са. Независимо дали рейтингарите ще им лепят етикет ААА, АААААА или блаблаблабла. Дали ще го свалят, вдигат, или ще се спотайват. Засега те рекоха, че ще се спотайват. "Светът" си отдъхна. Защо? Мигар, като не се промени рейтингът, нищо не се е променило? Преди 3 години рейтингът на САЩ беше ААА. Днес пак е ААА. Не се ли е променила американската икономика за това време към видимо по-зло? Лъжата може да се крие и в променените рейтинги, но очевидно и неизменни оценки могат да лъжат, както непроменени, но лъжовни останаха суперлативните рейтинги на "Енрон", "Лиман Брадърс", "УърлдКом", "Юнайтед Еърлайнс", "Консеко", "Фрут оф дъ Луум", "Глобал Кросинг", "КМарт" ... чак докато въпросните свръхоценени компании се добутаха до фалит. Едва когато и последният идиот сред акционерите разбра, че избирайки акция с лъскав рейтингов печат, съвсем не си е купил сигурност, а умряла котка в чувал, подпечатан с една лъжа. Несъстоятелни са и опитите за извъртане, че те, горките рейтингари, просто толкова си могат и никого не са принуждавали да им вярва, а съвсем добросъвестно си споделяли какво те си мислят. Ето само един пример: месеци наред преди фалита на "Кънтриуайд" главният директор г-н Анжело Мозило панически разпродава собствените си акции в компанията. Не се крие, попълва и подава в комисията по ценни книжа уведомления за тези инсайдърски сделки. И най-тъпите лаици се усетиха, че "Кънтриуайд" тича презглава към фалит. Само рейтингарите до последно не се били сетили и въпреки че излъгаха всички вярващи, те си били добросъвестни, защото се били заблудили. Отговорност? Не носят - кой ви кара да им вярвате. Аналогично рейтингарят не отговаря и когато
    рейтинговите блъфове съсипват компании, банки, цели отрасли и (дребни, безсилни) държавици. Това става лесно. Ето ви примера в България преди няколко дни. Казал някой, че щял "да постави под наблюдение" рейтинга на две български банки. Сериозно погледнато, това изявление е информационна нула. Човек би очаквал, че всички рейтинги до един, на всички банки - български, американски, малайзийски или от Куала Лумпур, са винаги под наблюдение. Какво друго прави рейтингарят, освен да си наблюдава рейтингите? Но когато приказката за "наблюдението" се разпространи като "новина" и се превърне в събитие, нещо новослучващо се, започва размножаване на лъжата чрез тиражиране по медиите и чрез интерпретиране от който разбрал и който не разбрал. Почва се с въздухарски "анализ" за перспективите на банкирането в България, които се влошавали, понеже "лошите" кредити стигнали 8%. (Тези 8% са лъжа, но и да не са: в САЩ изкараха над 30% от кредита лош, но според рейтингарите там перспективите били оптимистични.) Накрая у нас излезе публикация, че една поименно посочена банка щяла да фалира. Игра с огън е това. Кой ще плаща? Ще отговаря ли някой? Кой?
    Европа е напълно безпомощна да се справи с рейтингарите. Трябваше да се наложат регулации на рейтинговите агенции, щеше да се създава регулатор да следи какви оценки дават, какво премълчават. Нищо не излезе от това регулиране. Засега Еврокомисията е измислила само една мярка: щяла да направи регистър на рейтингарите. Нищо и половина: и без регистър всеки знае имената на рейтинговите агенции. Регулатор трябва не за да ги регистрира тепърва, а за да гарантира някакво качество на продукта им. Докато няма нито гаранция за качество, нито е вменена отговорност за некачествени рейтингови оценки, разумният човек има само един начин да се справи с блъфа в рейтингите: да не им вярва дори за миг.

  7. @минаващ @дечев В момента съществуват 3 големи компании, които рейтинговат банки, застрахователни компании, пенсионно-осигурителни фондове, държави и т.н. Те оперират глобално и ценените рейтинги от страна на инвеститорите са тези издадени от една от трите компании - Moody's Investors Service, Standard & Poor's и Fitch Ratings. Съвкупността от трите формират монопол на световния пазар за рейтинги (oligopoly). Най-актуалната информация за ПИБ бе представена от Moody's, като те не поставиха рейтинг, а отбелязваха че ще наблюдават дейността ни, за да издадат такъв след 3 месеца. Рейтинговите компании използват стандартизирана скала за оценяване: Инвестиционна оценкаAaa Облигации с тази оценка са с най-високо качество и минимален риск. Aa1, Aa2, Aa3 Облигации с оценка Aa са с високо качество и сравнително нисък риск. В дългосрочен план рискът може да се увеличи. A1, A2, A3 Облигации с оценка A са в горното средно ниво като качество и сравнително нисък риск, но в дългосрочен план могат да бъдат податливи на спад и висок риск.Baa1, Baa2, Baa3 Облигации с оценка Baa са среднорискови. Характеризират се със средно ниво на качество и могат да не съдържат защитни елементи и клаузи.Теоретична/спекулативна оценка (познати като високо доходни, високо рискови или "отпадъци"/"junk")Ba1, Ba2, Ba3 Облигации с оценка Ba се възприемат с несигурно качество. B1, B2, B3 Облигации с оценка B се възприемат като несигурни и са с висок кредитен риск. Caa1, Caa2, Caa3 Облигации с оценка Caa се възприемат със слабо отстояние и се характеризират с висок кредитен риск и ниско качество. Ca Облигации с оценка Ca сa много несигурни и обикновено са равняват на депозитните облигации. C Облигации с оценка C са с най-ниско качество и най-висок кредитен риск. Потенциала за възобновяване на цената е ниска. Индивидуални банкови рейтинги Moody's рейтингова финансовата позиция на банките. Тези рейтинги се различават от депозитните/облигационните рейтинги насочени към инвеститорите. Тези рейтинги определят доколко една банка се нуждае от външно финасиране.AХарактеризира се с висшестояща финансова позиция.BСилна финансова позоция.CАдекватна финансова позиция.DСкромна, но сравнително стабилна финансова позиция; може да се нуждае от външно финансиране.EМного скромна финансова позиция, с по-голям интерес към външно финасиране, често това се случва периодично. Поздрави, Екип на ПИБ

  8. Аз и приятелката ми сме ваши клиенти от доста години и би било добре да обясните подробно градацията на рейтингите.
    Благодаря Ви предварително!

  9. Точно там е работата, че на мен тези рейтинги нищо не ми говорят, като предполагам и на другите хора. Може би не е зле да пообясните кой какво значи, каква е градацията и т.н.

  10. @ Калин Благодарим за изказаното мнение и за доверието към нашата институция. Настоящата тема на обсъждане е относно поставен рейтинг от независима агенция, който по никакъв начин не би трябвало да смущава Вас и всеки клиент на ПИБ АД. Този рейтинг спомага основно за настоящи и бъдещи бизнес отношения между 2 и повече институции - на ниво бизнес-към-бизнес, а не към клинет. Още повече, моля сравнете рейтинга на ПИБ посочен по горе в публикацията с другите банки, за да се убедите, че стойността му е достатъчно конкурентна. Поздрави, Екип на ПИБ

Коментирай