Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че по повод появилата се информация, че Moody's поставят рейтингите на ПИБ и ДСК под наблюдение, ние се свързахме за коментар директно с водещия анализатор на рейтинговата агенция за банките - Елена Панайоту.

Обяснението, което получихме, е че като резултат от забавянето на икономиките поради световната финансова и икономичска криза в момента рейтинговите агенции преразглеждат оценките на всички банки по света и дори на самите държави. Наскоро Moody's са намалили рейтингите на Великобритания, Испания, Малайзия, Корея и Филипините, Унгария и много други страни и банки.

fibank

Слагането под наблюдение на рейтингите на една банка трае три месеца, през който период рейтинговата агенция извършва много щателни анализи. След изтичането на тези три месеца дава окончателното си становище. Г-жа Панайоту ни увери, че самото слагане под наблюдение не означава задължително, че ще последва намаляване на рейтинга. След изтичане тримесечния период и на база на актуалните финансови резултати, и в зависимост от икономическата среда към този момент, рейтингите биха могли дори да бъдат задържани на същото ниво или повишени.

Отговорът на въпроса защо само ПИБ и ДСК са сложени под наблюдение беше следния - "в последните шест месеца бяха вече намалени рейтингите на няколко банки в България". За Ваша информация публикуваме и рейтигите на останалите трезори в страната:

FITCH

EurobankEFG Bulgaria AD BBB+/negative (outlook revised April 2009)

Allianz Bank Bulgaria BBB+/negative (outlook revised April 2009)

ProCredit Bank BB+/stable

UBB BBB+/negative (outlook revised April 2009)

FIBank BB-/negative

Moody`s

CB Investbank B2/stable

Corporate Commercial Bank Ba3/stable

DSK Bank PLC Baa3/RUR (under review May 2009)

FIBank Ba1/RUR (under review May 2009)

International Asset Bank B1/stable

MKB Unionbank AD Ba2/negative (downgrade April 2009)

Piraeus Bank Bulgaria Baa3/stable

Raiffeisenbank Bulgaria Baa3/negative

Standard & Poor`s

UniCredit Bulbank BBB/negative

Bulg. American Bank BB+/negative

Municipal Bank BB-/stable

UBB BBB-/negative (rating downgrade)

Коментари

  1. Те и миналата година доста банки бяха под наблюдение..а рейтинги се поставят години наред, но досега никой не е коментирал. Масово хората не разбират за какво са тия рейтинги, това като го комбинираш с кризата, всеобщата паника като стане дума за финаси и негативизма на българина и ето не видиш ли тълкуват че ДСК и ПИБа щели да фалират. Врели некипели.
    Дори тази година имаше намаляване на рейтингите на няколко банки у нас, а не само наблюдение, но ПИБ винаги е в устата на хората, щото си е българската мома все пак ;)

  2. Надявам се това да не се разрасне до масовата истерия от преди време. Току-що получих тревожно обаждане относно въпросното наблюдение, и се стъписах колко погрешно хората го тълкуват, и колко може да се изкриви информацията от уста на уста.

    Криза е и на никого не му е лесно, ще става и по-зле. Аз лично нямам намерение да прекратявам влога си в ПИБ, още повече че има и държавни гаранции.

    Поздрави

  3. Проверката била висша форма на доверие са казали хората (или по скоро Йосиф Сталин). Мен лично не ме тревожи тази проверка, дори ме кара да бъда по спокоен. ПИБ си остава първата и единствена банка за мен. Досега не съм бил разочарован.

  4. @ Бойчо Европейски
    Всички рейтингови агенции са заплатени за рейтинговането на банки, страни, фирми и институции на абонаментен принцип. ПИБ е единствената банка в България с два рейтинга - от Мудис и Фитч. Както правилно отбелязахте - това наистина е необходимо за уреждане на еврооблигации. Мнозинството от инвеститори не участват в облигации на фирми или банки, които нямат поне 2 рейтинга. Цените на еврооблигациите и синдикираните заеми са в пряка връзка с нивото на рейтинга.
    Естествено Мудис няма нищо общо с финасовите резултати на никоя от институциите, които рейтинговат.
    Въпреки всичко, искаме да напомним, че миналата година също имахме рейтинг за 3 месеца под наблюдение от месец май до месец август; въпреки това, точно тогава - през месец юни успяхме да получим 65 милиона евро синдикиран заем от чужбина и в същото време успяхме да увеличим значително депозитната си база.
    В края на 2008 година запазихме пазарния си дял по активи и приключихме годината с 13.18% капиталова адекватност и 25.67 % ликвидност - двата най важни показателя по време на криза, както сами виждате бяха изключително високи в сравнение с изискуемите.
    Освен това, в края на първото тримесечие на тази година депозитите от частни лица нарастнаха с 15.55%, докато банковата система като цяло нараства с 2.24% Кредитните портфейли на банките в България нарастнаха само с 0.84%, докато кредитният порфейл на ПИБ нарастна с 1.31%. Спадът в печалбата на банковата система в края на същия период е 24.43%, докато спадът на печалбата на ПИБ е 16.07%. Това е официалната информация на БНБ за резултатите на банковата система към края на първото тримесечие на тази година и може да бъде видяна на сайта на БНБ.
    За наше съжаление, Мудис не са анализирали тази информация при публикуването на тяхното съобщение за медиите, а базата за решението им е техен вътрешен анализ на икономиката на България.

    Както казахме тогава, казваме и сега - <em>Това, което не ни убива ни прави по-силни и продължаваме да вървим напред!</em>

    Поздрави,
    Екип на ПИБ

  5. А бе ПИБа да ви питам нешо - вие не плащате ли на тези рейтингови агенции за тези рейтинги т.е. те ви предоставят услуга-рейтинг чрез която получавате заеми, синдикирани финансирания и прочие. Тоест има ли нещо общо Мудис с финансовото ви състояние, ликвидност, капиталова адекватност и т.н.???

Коментирай